Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Parreira: Zabudnite na krásny futbal

Kouč brazílskych futbalistov Carlos Alberto Parreira musel obhajovať výkon svojho tímu i po osemfinálovej výhre 3:0 nad Ghanou. Zástupu kritikov znovu vysvetlil, že na majstrovstvách sveta nejde o predvedenú hru, ale o výsledky. A fanúšikom, ktorí od jeho tímu čakajú kúzelnícku šou, odkázal, nech na to zabudnú.

28.06.2006 14:25
debata

Novinári sa na Parreiru po zápase opäť obrátili s otázkou, kam sa podel krásny futbal, ktorý od Brazílčanov od čias Pelého všetci očakávajú. „Prečo by sme ho mali hrať, keď sa ostatní chovajú rovnako?“ kontroval im kouč. „Do histórie sa počíta našich päť titulov, nie nejaká pekná hra.“

Táto situácia nie je pre Parreiru ničím novým. Podobné pripomienky musel počúvať v roku 1994 na šampionáte v USA. I tam hrali Brazílčania opatrne, ale nakoniec získali zlato.

A hráčom vôbec nevadilo, že nedostali najlepšie známky za umelecký dojem. „Viem, že väčšina ľudí obdivuje najviac tím z roku 1982. Ale ja najviac uznávam tie z rokov 1994, 1998 a 2002,“ povedal kapitán Cafú o výberoch, ktoré síce experti kritizovali, ale vždy sa dostali do finále. „Pojem predviesť šou je relatívny. Ja si myslím, že keď sme vo štvrťfinále, tak je to šou,“ myslí si obranca.

Čísla mu dávajú za pravdu, terajšia brazílska generácia s prehľadom láme jeden rekord majstrovstiev sveta za druhým. V utorok vyhrala jedenástykrát za sebou. Zásluhou Adrianovho gólu na 2:0 ako prvý tím v dejinách dosiahla hranicu 200 gólov. A Ronaldo svojim päťnástym zásahom prekonal Nemca Gerda Müllera v historickej tabuľke strelcov.

Cafú, ktorý má ako prvý šancu nastúpiť vo štvrtom finále po sebe, zasa zohral v brazílskom drese deväťnásty zápas na záverečnom turnaji. Do vyrovnania Nemca Matthäusa mu ešte šesť štartov chýba. Rovnako stráca na Schönov rekord i Parreira, ktorý na majstrovstvách sveta odtrénoval tiež 19 zápasov. Už ale vyrovnal kúsok Srba Milutinoviča, ktorý koučoval tímy na piatoch šampionátoch.

Proti Ghane síce Brazílčania prehrali vo väčšine štatistík, dokonca i loptu na kopačkách mal častejšie ich súper, ale v jednom kritériu uspeli, a to im stačilo – v góloch. Parreira uznal, že hlavne v prvom polčase sa jeho tím v rozohrávke dopúšťal chýb, na ktoré nie je zvyknutý. Ale zároveň podotkol, že obšírnejšia kritika jeho tímu by bola znevážením výkonu Ghany. „Odohrala tu štyri zápasy, skvelý proti Čechom, zdolala Američanov a s Talianmi mohla remizovať,“ podotkol.

Mal radosť i z Ronaldovho rekordu. A pripomenul kampaň brazílskej tlače, ktorá chcela vidieť kanoniera medzi náhradníkmi. „Ja som o ňom nikdy nepochyboval. Je to hráč pre veľké chvíle a ešte o tom všetkých presvedčí,“ prorokoval Parreira.
Rovnaké slová preniesol i na adresu Ronaldinha. Hráč, ktorý do Nemecka prišiel ako najväčšia brazílska hviezda, zatiaľ na gól ako jediná zo štyroch brazílskych superstar čaká. V národnom tíme jeho pôst trvá bez pár dní rok alebo sedem zápasov, čo sa mu ešte nestalo. „Som pokojný. V pravý čas to príde,“ povedal Ronaldinho, ktorý by sa spoliehal na to, čo sa mu podarilo pred štyrmi rokmi vo štvrťfinále proti Anglicku. To poslal domov nádherným gólom z priameho kopu.

Tentokrát čaká obhajcov titulu vo štvrťfinále Francúzsko, s ktorým pred ôsmimi rokmi utrpeli vo finále debakel 0:3. Parreira vraj žiadnu zvláštnu motiváciu necíti. Skôr ho zaujímalo, či sa uzdraví Lúcio, Emerson a Kaká, ktorí si odniesli z boja s Ghanou ľahšie šrámy.

Ghanský kouč Ratomir Dujkovič bol tesne po prvom polčase vylúčený za kritiku slovenského rozhodcu Ľuboša Micheľa a z tribúny potom sledoval statočný boj svojich zverencov. „Bohužiaľ, keď dáte Brazílii zlomok sekundy, potrestá vás. My naopak na gól potrebujeme milión šancí,“ povedal. Výsledok na turnaji vraj Dujkoviča donútil k tomu, aby zvážil svoje skoršie výroky, že vo funkcii skončí.

Podľa neho vydarená premiéra medzi svetovou elitou pomôže Ghane v ďalšom futbalovom rozvoji. Podobného názoru bol i jediný Ghančan, ktorý je možno slávnejší než Michael Essien, ktorý pre žlté karty nemohol nastúpiť – generálny sekretár OSN Kofi Annan. „Zajtra to bude o niečom inom. A zajtra, tým myslím rok 2010,“ povedal Annan. Za štyri roky bude prvýkrát záverečný turnaj hostiť jeho kontinent: futbalová elita sa zíde v Jihoafrickej republike.

debata chyba