Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jeden veľký šampión sa rozlúči

Štvrťfinálový program MS otvára súboj gigantov. Šesť majstrov sveta zo siedmich sa kvalifikovalo na finálový turnaj. Všetci sú vo štvrťfinále. Len dvaja na najcennejšiu trofej ešte nesiahli: nováčik Ukrajina a Portugalsko. V piatok minimálne jeden šampión skončí: domáce Nemecko alebo superfavorit Argentína?

30.06.2006 05:23
debata

Nemecká futbalová horúčka pred štvrťfinále dosahuje vrchol. Mnohí vzhľadom na doterajší priebeh šampionátu práve tento zápas považujú za predčasné finále. O tom, aká je atmosféra v Nemecku, najlepšie svedčí reprezentatívny prieskum, podľa ktorého až 87 percent Nemecov verí, že sa ich mužstvo dostane do semifinále. Čaká sa na argentínsku odpoveď.

„Na turnaji sme už hrali so silnými súpermi a zvládli sme to. Nemyslím si, že s Nemeckom to bude inak,“ vyhlásila nastupujúca hviezda Pekermanovho tímu Lionel Messi.

Zverenci Jürgena Klinsmanna sú jediným mužstvom na turnaji, ktoré ešte nestratilo ani jediný bod: štyri zápasy – štyri víťazstvá. Taký silný tím však ešte proti ním nestál. „Až teraz sa prejaví naša skutočná sila,“ vyhlásil v televíznom rozhovore kapitán Michael Ballack. „Argentína je favorit tohto stretnutia, máme z nej rešpekt, ale nie strach.“

Tlak domáceho okolia je obrovský, preto sa nemecký tím posledné dva dni uzavrel v hoteli neďaleko centra Berlína. Prvý raz od začiatku MS ho však navštívil Franz Beckenbauer. A zdržal sa dlhšie, ako bolo plánované. Čo sa dialo za zatvorenými dverami?

„Jürgen Klinsmann odo mňa nepotrebuje nijaké rady,“ vyjadril sa Beckenbauer. Chcel som len podporiť hráčov. Pred súperom nesmú mať nijaký strach. Argentína len so šťastím zdolala v osemfinále Mexiko, to je vážnejšie ako jej súboje v skupine.„
Argentínčania si však na domácich trúfajú. "Ak teraz zdoláme Nemcov, a myslím si, že naše šance sú väčšie ako ich, bude to mať pre nás obrovský význam. Získame najmä sebavedomie do ďalších stretnutí,“ vyhlásila jedna z opôr argentínskeho mužstva Javier Saviola.

Argentína mala pred štartom podujatia jednoznačne viac hviezd, no doterajší priebeh urobil aj z Klinsmannových zverencov žiadaných hráčov. Cena každého jedného vyletela hore. Bild vypočítal, že momentálna hodnota mužstva je 223 miliónov eur, čo je v prepočte asi deväť miliárd korún. Pred šampionátom bola sotva polovičná. Teraz sa ju pokúsi nemecký tím ešte zvýšiť.

Naposledy bolo dva razy 2:2

Bilancia vzájomných stretnutí je vyrovnaná. Dokonca aj dva posledné zápasy sa skončili nerozhodne. A vždy rovnako – 2:2. Pozoruhodné je, že ani v jednom z týchto zápasov z rôznych dôvodov nenastúpili najväčšie nemecké opory Ballack a Klose. V poslednom stretnutí 21. júna 2005 v Norimbergu Argentínčania zachraňovali Cambiassovým gólom (74.) remízu. Na svetových šampionátoch sa súperi stretli štyri razy. Pamätné sú najmä dva finálové súboje. V roku 1986 získala titul Argentína po víťazstve 3:2 a o štyri roky neskôr sa tešili Nemci – 1:0.

Hviezdy stoja proti sebe: Podolski a Riquelme

Poľský útok v nemeckom drese Podolski – Klose predstavuje momentálne ničivú silu. Spolu strelili na šampionáte sedem z desiatich nemeckých gólov. Tri posledné dosiahol Lukas Podolski (21), ktorý chytil skvelú formu. Jeho popularita vyskočila závratne hore. „Nepodlieham nijakej eufórii, stále som to ja, Lukas Podolski, zostal som rovnaký, aj keď som teraz známy futbalista.“

Švédom dal v osemfinále oba góly v prvých 12 minútach. „Začať takto aj súboj proti Argentíne, to by bola paráda,“ smial sa mladík. „Bude to však iný zápas a Argentína má silné mužstvo,“ zdôraznil Podolski a pokračoval. „Ďalší gól by ma potešil, ale radšej budem majstrom sveta ako najlepším strelcom turnaja.“

Tvorca argentínskej hry Juan Ramon Riquelme sa na posledný zápas proti Nemecku na Pohári konfederácií dobre pamätá. Je jedným z iba troch hráčov, ktorí v tomto súboji nastúpili. Muž, ktorý pred týždňom oslávil na MS 28. narodeniny. „On určuje náš rytmus,“ vraví o elegantnom stratégovi Maxi Rodriguez. Futbal je jeho život. „Keď hrám, cítim sa šťastný,“ tvrdí hviezda španielskeho Villarealu.

Na nemeckého brankára Lehmanna nemá najlepšie spomienky. Pred dvoma mesiacmi mu gólman Arsenalu chytil v semifinále Ligy majstrov penaltu a vďaka tomu postupovalo anglické mužstvo. Na to teraz nebude špílmacher Argentínčanov myslieť. „Snívam sen hrať vo finále majstrovstiev sveta. Bolo by krásne, keby som sa ešte raz do Berlína vrátil na finálový zápas,“ pripomína pred súbojom proti Nemecku.

debata chyba