Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ševčenko stojí proti svojim Talianom

Jednej z najväčších hviezd súčasného futbalu Andrejovi Ševčenkovi bije v hrudi veľké ukrajinské srdce. Keď jeho tím vyhral v osemfinále nad Švajčiarskom na pokutové kopy vravel pateticky: "Tento triumf patrí ukrajinskému ľudu."

30.06.2006 05:52
debata

Napriek tomu bude v piatok večer stáť v reprezentačnom drese proti „svojim“ – sedem rokov zažil v milánskom AC skvelé obdobie, pozná taliansky futbal a jeho hráčov dokonale, po taliansky hovorí rovnako isto ako v materinskom jazyku. Druhý piatkový súboj sa často zužuje: Taliansko kontra Ševčenko.

„Náš tím to nie je iba Andrej Ševčenko,“ pripomína Sergej Rebrov a má pravdu. „Všetci ho poznajú, lebo je to najlepší útočník na svete, ale my tvoríme najmä silný tím.“

Pikantériou tohto stretnutia je fakt, že obe mužstvá sa dostali do štvrťfinále šťastne. Taliani až v posledných sekundách nadstaveného času vyradili zo spornej jedenástky Austrálčanov. Ukrajinčania zasa čakali na jedenástkový rozstrel a vďaka nemu postúpili ďalej.

Nepostupovali v doterajšom priebehu až tak presvedčivo. Nováčik celého turnaja je len tretím tímom v histórii šampionátov, čo postúpilo zo skupiny, hoci v nej hneď v úvode dostalo štyri a viac gólov (prví boli Nemeci, ktorí podľahli Maďarom 3:8, no napriek tomu sa v roku 1954 stali majstri sveta a druhý Kamerun, ktorý podľahol ZSSR  0:4 v roku 1990).

Taliansky tréner Marcello Lippi nemôže rátať stále so zraneným Nestom a ani s jeho náhradníkom Materazzim, ktorý videl naposledy červenú kartu. Tréner ukrajinského výberu Oleg Blochin stratil Voronina, ktorý si poranil stehenný sval.

Mužstvá odohrali doposiať iba tri zápasy, Taliani ešte Ukrajine nepodľahli. V kavlifikácii ME 1996 ju dva razy zdolali. Zaujímavé je, že tímy sa stretli týždeň pred štartom šampionátu v generálke, ale vtedy gól nepadol.

Hviezdy stoja proti sebe

V talianskom drese by malo nastúpiť až päť bývalých Ševčenkových spoluhráčov: Nesta, Gattuso, Pirlo, Gilardino a Inzaghi. S Gianluigi Buffonom však Ševa v rovnakom drese nehrával. Jednému z najlepších gólmanov sveta, ktorý chráni bránku Juventusu Turín, strieľal góly ako všetkým iným. V talianskej lige ich dal dovedna za sedem rokov 173.

„Je nevyspytateľný, keď je na ihrisku musí byť brankár vždy v strehu,“ tvrdí Buffon, ktorému často kladú otázku, či je najlepší na svete on, alebo Petr Čech. „Na to sa nepýtajte. Čech je výborný brankár, ale kto je z nás jednička, musia posúdiť iný,“ tvrdí opora talianskej reprezentácie, ktorá žije s českou kráskou Alenou Šeredovou. Osobne ho bola v predchádzajúcich zápasoch povzbudiť.

Ševčenko nikdy nezabudne pochváliť spoluhráčov. Pripomenúť, že „ribjata“ odohrali dobrý zápas a je to zásluha celého tímu, že Ukrajina sa dostala až do štvrťfinále majstrovstiev sveta. „Teším sa na stretnutie proti Talianom, má pre mňa osobitnú príchuť. Poznám ich, viem, že to budeme mať veľmi ťažké. Náš súper je veľký favorit tohto súboja,“ tvrdí.

Ševčenko bol pred šampionátom zranený a iba pomaly sa dostáva do svojej obvyklej formy. Napriek tomu v Nemecku strelili dva góly. „Už sa cítim lepšie,“ tvrdil po zápase proti Švajčiarsku. Teraz by bol nesmierne šťastný, keby opäť prekonal Buffona. Azda v nijakom inom zápase netúži natoľko zažiariť ako práve v dnešnom.

  • Taliansko – Ukrajina, Hamburg, 21.00, rozhodca De Bleeckere (Belgicko)
  • Bilancia: Taliansko – Ukrajina 3 zápasy, 2 – 1 – 0, 5:1

Taliansko

Rok založenia: 1896
Účasť na MS: 16×
Najväčšie úspechy: 3× víťaz (1934, 1938, 1982)
Najslávnejšie kluby: AC Miláno, Juventus Turín, Inter Miláno
Legendy: Meazza, Rivera, Zoff, Rossi
Rebríček FIFA: 13. miesto
Cesta do štvrťfinále: Ghana 2:0, USA 1:1, Česko 2:0, Austrália 1:0

Ukrajina

Rok založenia: 1991
Účasť na MS: premiéra
Najväčšie úspechy: -
Najslávnejšie kluby: Dynamo Kyjev, Šachťor Doneck
Legendy: Blochin, Ševčenko, Belanov
Rebríček FIFA: 45. miesto
Cesta do štvrťfinále: Španielsko 0:4, Saudská Arábia 4:0, Tunisko 1:0, Švajčiarsko 0:0, p.k. 3:0

debata chyba