Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zidana má nahradiť zjazvená tvár

Prebral prihrávku od Patricka Vieiru, unikol pomalej španielskej obrannej reťazi. Hokejovým trikom si položil brankára Casillasa a vyrovnal. Osemfinálové víťazstvo Francúzov nad Španielmi nebolo triumfom iba Zinedina Zidana, ale aj Francka Ribéryho.

29.06.2006 05:56 , aktualizované: 30.06.2006 05:56
Ribéry, Zidane Foto:
Franck Ribéry na chrbte Zinedina Zidana. Vo francúzskej reprezentácii by neskôr mohol prebrať jeho vodcovské úlohy.
debata

Dvadsaťtriročný záložník strelil svoj prvý gól na majstrovstvách sveta – a nesmierne dôležitý.

„Bola to naša veľká chyba, že sme Ribéryho nezastavili. Možno sme mohli použiť taktický faul. Vyrovnanie nás veľmi zasiahlo,“ oplakával rozhodujúcu chvíľu tréner Španielska Louis Aragonés.

Zidane je geniálny futbalový režisér a umelec, Ribéry je najmä bojovník. Neúnavný, rýchly driblér, strelec, ktorý výborne číta hru. A miláčik futbalového Francúzska s povesťou Zidanovho nástupcu. A prezývkou Zjazvená tvár.

Rodák z rybárskeho mesta Boulogne mal iba dva roky, keď pri autohavárii preletel cez čelné sklo. Na pravom líci a na čele mu zostali hlboké červené jazvy. U plastického chirurga si ich odstrániť nechce. „Nemám sa za ne prečo hanbiť,“ vyhlásil pre Reuters.

Do reprezentácie ako víchor vtrhol v máji. V prípravnom zápase proti Mexiku striedal pred koncom Davida Trezegueta. Proti Dánsku ho už diváci privítali ováciami. Vystriedal Zidana, vypýtal si faul dánskej obrany a pokutový kop. Ten premenil skúsený strelec Wiltord a najväčší francúzsky kanonier Thierry Henry na mladíka upozornil celý svet.

„Spôsob, akým sa do neho diváci okamžite zamilovali, je neuveriteľný,“ povedal strelec Arsenalu. „Na majstrovstvách by mohol byť francúzskym tromfom. Prihováram sa, aby mu tréner dal dostatok príležitostí. Počína si ako ostrieľaný harcovník, nebojí sa súbojov, je hladný po lopte. Útočí neustále, v šestnástke narobí chaos,“ vystavil dobrozdanie.

V kádri pre majstrovstvá sveta nahradil skúsenejších Ludovica Guilyho a Roberta Piresa. Debutoval hneď v prvom stretnutí  so Švajčiarskom. „Zinedine Zidane, Thierry Henry a Lilian Thuram,“ vyratúval mená slávnych spoluhráčov. „Boli tam so mnou – navždy si to budem pamätať,“ básnil. ,,Keď som vyrastal, obdivoval som ich. V roku 1998 som mal pätnásť rokov a ich titul som oslavoval na ulici s kamarátmi."

Za päť rokov v seniorskom futbale vystriedal šesť klubov, vrátane istanbulského Galatasaray, s ktorým získal už ako konvertita na islam turecký pohár. Sezónu dohral v Marseille, pred majstrovstvami ho lákali do Lyonu, no záujem mali i Manchester a Arsenal.

V Olympiqueu už zatienil veľké mená histórie klubu Papina i Deschampsa. Bude z neho nový Zidane? Od utorkového večera je nespochybniteľným žolíkom.

debata chyba