Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Micheľ: Dujkovič to prehnal

Slovenská rozhodcovská trojica Ľuboš Micheľ, Martin Balko a Roman Slyško musela počas polčasovej prestávky v osemfinálovom zápase Brazília - Ghana (3:0) čeliť veľkej klritike nespokojných ghanských futbalistov. Vrchol kritiky adresoval Micheľovi a spol. temperamentný kouč Ghany Ratomír Dujkovič.

28.06.2006 19:09
debata

Ten hlavnému rozhodcovi poradil, aby si obliekol brazílsky dres, keď tak pomáha päťnásobným majstrom sveta v boji s úplným nováčikom MS.

„Povedal mi to cez polčasovú prestávku a kvôli tomu sme ho vykázali na tribúnu,“ povedal o tomto konflikte Ľuboš Micheľ. „Ja som naše rozhodovanie tak nevnímal. Pokiaľ ide o posudzovanie tých zákrokov, ktoré boli na ihrisku, nie som si vedomý toho, že by sme chybovali. Dujkovič je Srb, je to prchká nátura, takže to trochu prehnal. Na ihrisku, v tom zápale hry sa povie hocičo. Sú to veľké zápasy a sú v nich veľké emócie. Ale aj tu by mala byť určitá hranica,“ pokračoval 38-ročný slovenský arbiter.

„Posudzoval som veci tak ako som ich videl. Bez toho, aby som niekomu pomáhal, či škodil. Napríklad aj žltú kartu pre Adriana som udelil za simulovanie. Takže necítim sa vinný za to, že Brazília v polčase viedla 2:0,“ zopakoval svoj postoj slovenský zástupca medzi hlavnými rozhodcami MS v Nemecku.

Ako Ľuboš Micheľ ďalej povedal, na veľkom medzinárodnom podujatí ešte žiadneho trénera na tribúny nevykázal. „Ak sa dobre pamätám, v slovenskej lige som raz vykázal trénera na tribúnu ako štvrtý rozhodca, ale v medzištátnom zápase určite nie. A tu už vôbec nie. Boli síce nejaké upozornenia, ale okrem Dujkoviča ešte nikto neskončil na tribúne. Takže v tomto smere som mal na MS svoju premiéru,“ priznal Micheľ.

„Osobne si myslím, že možno po čase, keď opadnú vášne a emócie, keď vyhladne jeho hlava, tak sa bude na všetko pozerať inak. Bude to vidieť inak,“ povedal Micheľ na margo Dujkoviča.

Podľa slovenského arbitra rozhodcovia na týchto MS sa dostali pod obrovský tlak verejnosti a všetci čakajú na chvíle, kedy niečo pokazia. Prvú šancu presvedčiť o svojej kvalite mal Micheľ vo chvíli, keď Brazílčan Adriano nafilmoval pád v pokutovom území, za čo si od Micheľa vyslúžil žltú kartu.

„Mal som šťastie, že som bol blízko, že som to všetko veľmi dobre videl. A odpískal som len to, čo som videl. Nič iné. Že to bolo správne rozhodnutie, dokázal aj samotný Adriano, ktorý po ukázaní žltej karty vôbec neprotestoval. Ba práve naopak, súhlasným pokývaním hlavy mi dal za pravdu. Uvedomil si, že urobil chybu,“ vrátil sa Ľuboš Micheľ k prvému verdiktu, ktorým si v súboji veľkej Brazílie s Brazíliou z Afriky veľmi rýchlo urobil poriadok na ihrisku.

Toľko šťastia a pochopenia zo strany hráčov však už nemal Valentín Ivanov z Ruska, ktorý rozhodoval nedeľňajšie osemfinále Portugalsko – Holandsko (1:0). „Sú také zápasy, keď sa všetko zvrtne v jednej sekunde, na jednom verdikte. Aj tento zápas bol taký. Samozrejme, že sme sa všetci veľmi tešili, aby to bol dobrý futbal. Aby to bol dobrý zápas. Žiaľ, nestalo sa to. Ale ja nemám právo hodnotiť zápasy iných kolegov. Zápas som sledoval v televízii a ľutoval som rozhodcu Ivanova, ktorý to pískal, lebo je to môj dobrý priateľ. Sedávame spolu pri stole aj na obede, aj na večeri. Ľutoval som ho a veľmi som mu prial, aby sa konečne začalo hrať, aby sa mu to už nekomplikovalo. Žiaľ, hráči mu v tomto zápase vôbec nepomohli, preto to dopadlo tak zle,“ vysvetľoval rozhodca Micheľ.

„Ale sympatické na ňom bolo to, že počas celého zápasu pokračoval v trende, ktorý nasadil hneď v úvode a že z tejto cesty nezišiel ani na chvíľu. Nedal sa zlomiť. Doviedol ten zápas do úplného konca. Ale pri tom televízore som trpel spolu ním,“ vrátil sa Micheľ k totálne nevydarenému osemfinále Portugalsko – Holandsko.

Veľa diskusii však okrem kartového mariášu Rusa Ivanova vyvolali po zápase v Dortmunde vyvolalo aj posudzovanie postavenia mimo hry, ktoré v zápase Brazílie s Ghanou predviedol Martin Balko.

„Za rozhodnutiami Martina stojím. Odviedol výbornú robotu, hoci tie situácie neboli vôbec jednoduché. Dlho sa o nich hovorilo, no keď sme prišli dnes do hotela, človek z rozhodcovskej komisie, ktorý má patronát nad asistentmi rozhodcov, Martinovi povedal, že jeho posúdenie sporných momentov bolo správne. Vysvetlil mu, že sám ich analyzoval v televízii z pohľadu jednej kamery na jeho úrovni a že sa rozhodol správne,“ prezradil Micheľ o ich privítaní vo Frankfurte.

„Neskrývam, že nás takéto privítanie potešilo, lebo boli okamihy, keď sme sa nad spornými situáciami trápili aj my. Vedeli sme, že to bolo zložité. Možno sa niekomu zdalo, že ten Adriano bol nejaký centimeter, dva vpredu, no z pozície asistenta sa to v tej chvíli a z tej pozície vôbec nedalo správne a rýchlo posúdiť. Ak dôjde k rýchlemu brejku, žiadny asistent nemá šancu udržať sa v presnej línii s predposledným hráčom. To nie je v ľudských silách. Preto nás hodnotenie skúseného člena rozhodcovskej komisie potešilo. A tiež upokojilo. Možno aj vďaka týmto situáciám, ktoré sme zvládli, budeme môr na šampionáte ešte zostať ďalej. Možno ešte dostaneme jednu šancu presvedčiť všetkých o tom, že sme sa na tento šampionát všetci traja veľmi dobre pripravili. Že sme v príprave doma – i tu v dejisku MS – urobili všetko, čo bolo v našich silách, aby sme dobre reprezentovali slovenský futbal,“ dodal Ľuboš Micheľ.

debata chyba