Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Austrália už pátra po novom Hiddinkovi

Len pár dní po nešťastnom vyradení v osemfinále MS 2006 v Nemecku už hľadá vedenie Austrálskej futbalovej federácie (FFA) nového reprezentačného trénera. Doterajší kouč Holanďan Guus Hiddink síce doviedol "Socceroos" na MS k historickému postupu zo skupinovej fázy, ale už pred šampionátom podpísal lukratívny kontrakt s ruskou zbornou.

28.06.2006 13:41
debata

Okrem Austrálčana Grahama Arnolda sú medzi kandidátmi na uvoľnený post aj Francúz Gerard Houllier a bývalý severoírsky tréner Celtiku Glasgow Martin O´Neill.

„Myslím, že potrebujeme ďalšieho európskeho trénera. Napriek tomu, že austrálskych trénerov, ktorí urobili veľký pokrok, si vážim, ešte nedosahujú potrebnú úroveň,“ poznamenal austrálsky gólman a legionár anglického FC Middlesbrough Mark Schwarzer.

Hiddinkovým nástupcom sa mal automaticky stať jeho doterajší asistent Arnold. Avšak potom, ako Holanďan v Nemecku sebavedome nasmeroval „Aussies“ za postupom do vyraďovacej fázy, hovorí FFA opäť častejšie o európskom nasledovníkovi. „Za posledných 6 až 12 mesiacov sa toho dosť udialo. A samozrejme Guus bol aktívnou súčasťou toho všetkého. Trénerskú latku dal príliš vysoko a jeho nástupca to bude mať veľmi ťažké, aby zniesol porovnanie,“ dodal Schwarzer.

O svetobežníkovi Hiddinkovi doslova platí, že odkiaľ odíde, tam vyvoláva hlad po futbalových odborníkoch. V uplynulej klubovej sezóne 2006/2007 doviedol Hiddink holandský PSV Eindhoven k majstrovskému titulu v Ehrendivision a súčasne si stihol plniť povinnosti pri austrálskej reprezentácii. Ešte výraznejšou ikonou je Hiddink v Kórejskej republike, ktorú na MS 2002 doviedol k historickému 4. miestu.

Odvtedy je čestným občanom Kórejskej republiky, môže doživotne lietať Kórejskými aerolíniami a v ázijskej krajine dostal množstvo ďalších materiálnych odmien.

"Potrebujeme ďalšieho Guusa Hiddinka. Po jeho práci nám vznikla obrovská priepasť. V nedávnej minulosti sme uviedli niekoľko potenciálnych trénerov, ale mali ešte ďaleko od veľkých mien. Napríklad ešte pred rokom sme o svetoznámom trénerovi neuvažovali.

To, že sme zmenili názor je dôsledok toho, čo sme pochopili až na šampionáte v Nemecku," poznamenal výkonný šéf FFA John O´Neill.

Hiddinkovým nástupcom určite nebude ani jeho krajan Johan Neeskens, ktorý opustil Austráliu, aby v novej sezóne robil asistenta krajanovi Frankovi Rijkaardovi v FC Barcelona. Minimálne dočasne tak povedie tím „Socceroos“ doterajší asistent Arnold, ktorý má zmluvu s FFA až do OH 2008 v Pekingu.

debata chyba