Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzsko je nadšené, horeli aj autá

Víťazstvo francúzskych futbalistov 1:0 nad Brazíliou vo štvrťfinále majstrovstiev sveta 2006 vyvolalo vo Francúzsku vlnu nadšenia a nádej, že by sa mohla opakovať epopej z roku 1998, keď sa Francúzi stali majstrami sveta.

02.07.2006 08:46
debata

V Paríži oslavovalo pol  milióna ľudí, na ďalších miestach krajiny ďalšie desaťtisíce. Nadšenie je o to väčšie, že výkony mužstva v kvalifikácii i v prvej fáze šampionátu veľké nádeje nevzbudzovali.

Centrom osláv v Paríži bola znovu trieda Champs-Elysées, kde ich ale sprevádzali aj niektoré násilnosti a prejavy vandalizmu vrátane dvoch zapálených áut a rozbitého výkladu prevádzky Mc Donald˙s. Polícia použila proti výtržníkom slzný plyn a asi 40 ich zadržala. Menšie incidenty poznamenali aj oslavy v Marseille.

Tlač sa pri hodnotení výkonov Francúzov predháňa v superlatívoch, z ktorých najviac sa týka kapitána Zinédina Zidana.

Dokázali to! jasá vo svojom internetovom vydaní športový denník L´Équipe. Píše, že to, čo mužstvo dosiahlo, je celkom neuveriteľné, ak sa vezme do úvahy, ako vyzeralo ešte pred dvoma týždňami. Jeho výkon bol ešte lepší ako v osemfinále so Španielskom a prvá polhodina druhého polčasu, keď hralo v akomsi „stave milosti“, patrí do antológie dejín francúzskej reprezentácie. Víťazstvo, ktoré Francúzsko dosiahlo pod taktovkou „okúzľujúceho Zidana“, je úplne zaslúžené, uvádza denník. Podľa jeho názoru Francúzsko vyvoláva zo všetkých semifinalistov najlepší dojem. Mimoriadne vysoko hodnotí L´Équipe výkon Zidana. Píše, že francúzsky kapitán odohral najlepší zápas zo všetkých, aké doteraz na svetových šampionátoch hral, a dáva mu 8,5 z desiatich možných bodov. Len o pol boda menej dostal Makelele, Vieira a Thuram.

Nedeľník Le Journal du Dimanche cíti vo vzduchu „parfém krásnych přísľubov“ a píše, že nech už sa v stredajšom semifinále s Portugalskom stane čokoľvek, toto mužstvo už vstúpilo do dejín.

Za celkom zodpovedajúci priebehu zápasu označuje výsledok i Le Figaro. „Modrí si dopriali Brazíliu, to prebúdza slávne spomienky,“ píše ďalej s pripomenutím finále MS roku 1998, v ktorom Francúzi zdolali práve Brazílčanov. Okrem iného podotýka, že francúzsky brankár Fabien Barthez „strávil jeden z najpokojnejších večerov“.

Podľa denníka Libération, ktorý pripomína i víťazstvo Francúzska nad Brazíliou vo štvrťfinále MS roku 1986, sa Francúzsko stáva nočnou morou Brazílie. Uvádza, že najstaršie mužstvo turnaja odohralo zápas, o akom si myslelo, že už ho nie je schopné. Aj Libération chváli Zinedina Zidana, ktorý bol podľa neho „znovu na vrchole svojho umenia“.

debata chyba