Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Eriksson a Scolari sú ako oheň a voda

Sú ako oheň a voda, alebo ak chcete, Doktor Jekyll a Mr. Hyde. Len ťažko by ste na šampionáte našli trénerskú dvojicu, ktorá by sa tak líšia povahovo i trénerskými metódami. Kouč anglickej reprezentácie Sven-Göran Eriksson a lodivod portugalskej Luis Felipe Scolari.

01.07.2006 06:28
debata

Na veľkých turnajoch narazia na seba už tretíkrát. Ich sobotňajšie stretnutie mohlo priniesť o jednu pikantériu viac. Po skončení šampionátu mal totiž práve Scolari prevziať štafetu pri anglickej reprezentácii od Erikssona. Portugalčan sa napokon rozhodol, že anglickej ponuke sa slušne poďakuje.

Takže protiklady. Všimli si ich viacerí, no zasvätene o tom môže hovoriť napríklad Leonardo, ktorého trénoval Scolari v brazílskom tíme i Erikssona zase pozná z účinkovania v Serii A. „Kým švédsky tréner všetko, čo chce od hráčov, tlmočí pokojným štýlom, Scolari je motivátorom s veľkou energiou,“ začal s porovnávaním oboch uznávaných odborníkov Leonardo v rozhovore pre BBC. Eriksson sa snaží mužstvu čo najviac odovzdať z taktiky a stratégie v tréningoch a pred zápasmi. Počas nich sedí pokojne na lavičke a len máločo, okrem gólu svojho tímu, ho dokáže z nej vyhnať.

Pred štyrmi rokmi na MS jedna kamera brala jednotlivých trénerov počas celého zápasu. Kým okolo Scolariho sa stále niečo dialo, študovanie Erikssonovho počínania na lavičke znamenalo pre pozorovateľov riadnu nudu. Jeden z televíznych komentátorov, ktorý očkom sledoval aj „pohyby“ Švéda na lavičke, po niekoľkých desiatkach minút priameho prenosu, zahlásil: „Eriksson sa pohol!“

Vráťme sa však k porovnávacej charakteristike oboch trénerov z pohľadu Leonarda. „Na rozdiel od Erikssona Scolari nie je žiadnym diplomatom. Obaja sú síce majstrami taktiky a herných systémov, no Scolariho sila je v motivovaní. V portugalskom tíme vytvoril víťazný duch a vôľu bojovať až do konca.“

Eriksson je typom trénera-intelektuála. „Nikdy nebol veľkým hráčom a chcel dokázať, že aj tréner-intelektuál môže mať úspech,“ hodnotí uznávaný novinár portugalského denníka A Bola Alberto da Silva. Podľa neho ho hráči majú radi, lebo im dáva veľa voľnosti. O Scolarim sa to už povedať nedá. „Vyžaduje tvrdú disciplínu a vždy dostane z hráča to, čo chce. Zabúda na reputáciu futbalistov,“ dodáva žurnalista.

Scolari nemá problém verejne zvoziť ani hráčov kalibru Ronalda. Podľa Da Silvu sa Eriksson od čias pôsobenia v Benfice zmenil. „Bol mladší, ambicióznejší. Vek, skúsenosti, peniaze a ženy ho zmenili.“ Kým Scolariho považuje za trénera plného života, o Erikssonovi hovorí, ako o „nežijúcom“. Mnohí mu to vyčítajú aj v Anglicku. Švédsky tréner je však až veľmi živý v súkromí: so svojimi mileneckými avantúrami sa už veľakrát postaral o novinové titulky.

Brazílčan Leonardo si nemyslí, že nedostatočná razancia Erikssona môže za výkony anglických hráčov: „Futbalisti majú hrať s väčšou energiou a menším strachom. Musia viac riskovať a demonštrovať sebavedomie pred súperom.“

debata chyba