Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zo svetového šampionátu je európsky

Európa ukázala zvyšku sveta, že ona je doma. Iba štvrtýkrát v histórii MS vo futbale sa stalo, že semifinále je záležitosťou starého kontinentu. Naposledy sa európske semifinále hralo roku 1982. Tam bola trojica Nemecko, Taliansko a Francúzsko, akurát namiesto Portugalska hralo Poľsko.

03.07.2006 05:50
debata

„Je to hanba pre Južnú Ameriku,“ reagoval na  fakt, že tento svetadiel nie je v semifinále zastúpený, tréner Brazílie Carlos Alberto Parreira. Práve jeho tím pochoval juhoamerický kontinent deň po tom, ako sa sa lúčila s turnajom Argentína.
Na európskom kontinente sa však mužstvá ďalších svetadielov aj v minulosti ťažko presadzovali. Jediný raz sa podarilo ukoristiť titul svetových šampiónov na MS konaných v Európe tímu z iného svetadielu. Bola to Brazília, ktorá s Pelém triumfovala na MS 1958. Isté je jedno: Európa vyrovná bilanciu zisku titulov majstrov sveta – po 9. júli bude mať rovnako ako Južná Amerika 9 trofejí.

Vráťme sa k štvrťfinále. Až na zápas medzi Talianskom a Ukrajinou priniesli zostávajúce tri drámu do posledných chvíľ. V riadnom hracom čase padlo šesť gólov, z toho tri v taliansko-ukrajinskom súboji. Prvé polčasy boli šedivé, pretaktizované, až zmena skóre priniesla do diania na trávniku trochu oživenia. O dvoch postupujúcich rozhodli strely zo značky pokutového kopu. Rozstrely sú vždy veľkou lotériou, a tak namiesto Portugalska a Nemecka sme mohli vidieť v semifinále Anglicko či Argentínu. Jediným prekvapením, avšak tým najväčším, je vyradenie Brazílie.

Semifinálové duely Taliansko – Nemecko a Portugalsko – Francúzsko sľubujú zaujímavé konfrontácie. Najmä taliansko-nemecké súboje majú bohatú tradíciu a Nemci v nich zväčša ťahali za kratší koniec. V portugalsko-francúzskom meraní futbalových kvalít by sa mali stretnúť aj dve veľké osobnosti Zidane a Figo. Futbalová pospolitosť sa má na čo tešiť.

  • Semifinálové dvojice

    Nemecko – Taliansko

    , 4. júla v Dortmunde, o 21.00, rozhoduje Archundia (Mexiko)

    Portugalsko – Francúzsko, 5. júla v Mníchove, o 21.00

debata chyba