Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemecko sa oblieklo do národných farieb

Zatiaľ čo sa celé Nemecko po postupe svojich futbalistov do semifinále 18. MS po penaltovej dráme s Argentínou zahalilo do čierno-červeno-zlatej farby a vypukli mohutné oslavy, v Buenos Aires zavládol obrovský smútok a rozčarovanie. V krajine usporiadateľa to žilo.

01.07.2006 13:36
debata

Pouličné párty trvajúce dlho do noci, trúbenie klaksónov, skandovanie „Deutschland, Deutschland“ a všadeprítomné nemecké vlajky charakterizovali krajinu organizátora šampionátu v piatok večer a v noci na sobotu, v ďalekej Južnej Amerike sa však v hlavnom meste tímu „Gauchov“ zaplnené kaviarne a reštaurácie rýchlo vyprázdnili a nad inokedy rušné veľkomesto zaľahol oblak smútku.

„Nik nás teraz nezastaví,“ kričal 35-ročný brandenburský farmár Ingolf Kühl, ktorý sa vybral do Berlína pozerať zápas na námestie. „Pri sledovaní penált som bol strašne nervózny, ale teraz sme vyradili Argentínu, ďaleko najlepšie mužstvo na MS,“ dodal. V okamihu, keď nový národný hrdina Jens Lehmann z Arsenalu Londýn zlikvidoval pokus Estebana Cambiassa a poslal Nemcov ďalej, explodoval Berlín, a celé Nemecko, v erupciu šťastia.

„Skvelé, skvelé. To sa nedá opísať. A dokázali sme to doma. Viete čo je skutočne najlepšie – vzniká nový patriotizmus. Teraz tu bude už iba párty, párty a párty,“ hľadal slová šťastia 48-ročný Gerd Findeisen, obchodný cestujúci z Quedlinburgu neďaleko Hannoveru.

V Argentíne vyradenie Pekermanovcov spôsobilo šok. „Najhoršie je, že sme vypadli v rostrele. Nie je krutejší spôsob prehry. A strašné je i to, že sme viedli a stratili šancu, keď Nemci vyrovnali,“ povedal 43-ročný Claudio Pan, ktorý sa živý dodávaním počítačov pre rôzne firmy. Svedkovia pri národnom monumente Obelisku v centre Buenos Aires videli aj jednu frustrovanú ženu, zúrivo kopajúcu do veľkého plagátu šampionátu.

Škvrnou po argentínskom vypadnutí bol i atak na oslavujúcich nemeckých študentov pri Götheho inštitúte v Buenos Aires, pri ktorom jedno dievča trafila do hlavy hodená fľaša. Vo všeobecnosti však priaznivci „Albiceleste“ svojich miláčikov nezatracovali a boli na nich pyšní. „Sme rozčarovaní, ale nehanbíme sa, Argentína hrala dobre,“ povedala 46-ročná účtovníčka Ana Maria del Campová.

debata chyba