Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ronaldinho: Budem šťastný iba s titulom

Futbalista, ktorý v uplynulom roku pozbieral všetky najcennejšie individuálne ocenenia na svete, nie je úplne vo svojej koži. Brazílska hviezda Ronaldinho (26) už ukázala viacero pekných ťahov, no fanúšikovia od neho čakajú viac. Najmä na túto tému odpovedal pred zápasom proti Francúzsku na otázky Pravdy. Z MS 2006 od redaktora Pravdy.

01.07.2006 07:57
debata

Šampionát bude čoskoro finišovať a vy ste ešte nedali ani gól. Nemrzí vás to?
To nie je podstatné. Najdôležitejšie je, že naše mužstvo vyhráva a vždy dáme viac gólov ako naši súperi. Postavili sme si pred seba kolektívny cieľ. Všetky individuálne zviditeľnenia idú teraz bokom, lebo chceme dosiahnúť veľký triumf – šiesty titul majstra sveta.

Ste však najlepší futbalista sveta, získali ste Zlatú loptu. Čaká sa od vás vždy veľa…
Ale áno, rád by som strelil gól a keď sa mi to podarí, budem mať z neho obrovskú radosť. S božou pomocou sa mi to akiste podarí. Viem aj to, že dokážem hrať lepšie. Ešte raz však dodávam, že jediný hráč nevyhráva zápasy a už vôbec nie titul majstra sveta. Ani keď sa volá Ronaldinho.

Vy osobne ste spokojný so svojimi výkonmi?
Už som naznačil, že kľúčový je výkon mužstva a ja tiež všetko podriaďujem jeho efektivite. Hrám to, čo odo mňa vyžaduje tréner a to, čo momentálne mužstvu najviac prospieva. Možno nie som až natoľko viditeľný ako v drese Barcelony, ale aj moje úlohy v brazílskom selecao sú rozdielne. Ronaldinho bude šťastný iba v jedinom prípade: keď Brazília získa titul. Všetko ostatné je nepodstatné.

Čaká vás Francúzsko. Aký je váš názor na tohto súpera?
Myslím si, že Francúzi až na posledný postupový zápas v osemfinále proti Španielom veľmi nepresvedčili a stále sa iba hľadajú. Nemáme pred nimi obavy a ani veľký rešpekt a už myslíme na semifinále, hoci lopta je guľatá (smiech). Som však presvedčený, že máme lepší tím.

Bude to repríza finále majstrovstiev sveta 1998. Vtedy ste ešte boli chlapec. Čo viete o tomto zápase?
Ja som ho už veľmi intenzívne doma prežíval. Viem, že v tom stretnutí hralo všetko proti Brazílii. Teraz sa všetci na tento zápas tešíme. Osobne som veľmi rád, že už budem na ihrisku a budem môcť prispieť svojou hrou k tomu, aby sme ten nešťastný zápas vymazali so sŕdc našich fanúšikov.

Rozprávate sa o tomto súboji v mužstve? Niektorí hráči ho zažili. Napríklad aj Ronaldo…
Veľa sme sa na túto tému bavili so spoluhráčmi. Naša motivácia je veľká. A Ronaldova špeciálna, o tom ani nevravím… (smiech)

Čo bolo pre vás a mužstvo v doterajšom priebehu šampionátu najťažšie?
Na naše mužstvo špeciálne vždy vyvíjajú obrovský tlak. Najmä brazílske médiá, ktoré nám nič neodpustia. Tým nepriamo ovplyvňujú aj náladu celého národa, voči ktorému cítime veľkú úctu a zodpovednosť. Toto nás určite viac ovplyvňuje a zamestnáva ako prípadný strach zo súperov. Vieme, na čo herne máme a kde sú naše limity. Ospravedlniť prípadný neúspech pred brazílskym národom je nemožné. Najťažšie je žiť v turnaji s touto myšlienkou.

Skoro všetci vaši hráči však tvrdia, že turnaj vyhrá Brazília. Obháji ho?
Myslíte si, že si nejaký Brazílčan môže na seba obliecť reprezentačný dres a čo len na sekundu o tom zapochyboval…? (smiech)

Táto otázka je teda pre vás jasná. A finálový súper? S kým sa stretnete v boji o Svetový pohár?
Tento problém vôbec neriešime. Od začiatku šampionátu sa chystáme tak, aby sme šiesty titul vybojovali proti ktorémukoľvek súperovi. A všetci veríme, že dobrou hrou a s božou pomocou sa nám to podarí.

debata chyba