Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Scolari už Angličanov domov poslal

Brazílsky tréner Luiz Felipe Scolari obhajuje titul. Dosiahol ho pred štyrmi rokmi s reprezentáciou svojej krajiny a teraz tvrdí, že ho vybojuje aj s Portugalskom. V ceste mu však stojí na štadióne v Gelsenkirchene Anglicko. Rovnaký súper, ktorého pred štyrmi rokmi v tej istej fáze šampionátu vyradil.

01.07.2006 05:19
debata

A potom doletel s kanárikmi až k titulu majstra sveta. A rovnaký súper, ktorého už s portugalskými zverencami poslal domov z európskeho šampionátu pred dvoma rokmi. A potom bojoval vo finále proti Grékom. Scolari veľmi dobre vie, ako na reprezentantov Albionu. Ibaže jeho myšlienky musia dotiahnuť hráči na ihrisku. Dokážu to opäť?

„Vyhrali sme pred dvoma rokmi na šampionáte, no to ešte neznamená, že vyhráme aj teraz. Urobíme však pre úspech, čo bude v našich silách,“ zdôrazňuje najskúsenejší portugalský futbalista Luis Figo.

Portugalčania majú za sebou škandálne stretnutie proti Holandsku, ktoré síce vyhrali, ale stratili v ňom dvoch dôležitých hráčov, ktorý rozhodca Ivanov vylúčil – Costinha a Deca. „Sú to pre nás mimoriadne dôležití hráči,“ smúti Scolari. Dobrou správou pre neho je však skutočnosť, že Cristian Ronaldo, ktorý sa zranil hneď v úvode stretnutia proti Holandsku, už trénoval a podľa všetkého bude v poriadku.

Ak by v sobotu postúpili Angličania, prepisovala by sa história. Scolari totiž ťahá výnimočnú šnúru – so svojimi mužstvami vyhral už jedenásť stretnutí za sebou na majstrovstvách sveta, čo sa ešte žiadnemu trénerovi nepodarilo. Aj s portugalským mužstvom predlžuje zápas čo zápas mimoriadnu šnúru – neprehral s ním osemnásť stretnutí. Ani to ešte v portugalskom futbale nik nedokázal (má už dovedna 31 víťazstiev na lavičke portugalského tí­mu).

A Angličanov poriadne naštval. Pred štartom šampionátu odmietol prevziať po Svenovi-Göranovi Erikssonovi post reprezentačného trénera Anglicka. Na ostrovoch tvrdia, že taká ponuka sa jednoducho neodmieta.

Lenže švédsky kouč na anglickej lavičke ešte nekončí. „Zostaneme v Nemecku, pokiaľ to bude možné. Najradšej by som si predĺžil svoje pôsobenie až po finálový zápas. Verím, že po stretnutí proti Portugalsku ešte domov nepocestujeme,“ tvrdí Eriksson.

Dnešný program
Anglicko – Portugalsko, Gelsenkirchen, 17.00, rozhodca Elizondo (Argentína)

Anglicko

Rok založenia: 1863
Účasť na MS: 12×
Najväčšie úspechy: víťaz (1966)
Najslávnejšie kluby: Manchester United, FC Liverpool, Arsenal
Legendy: Matthews, B. Charlton, Moore
Rebríček FIFA: 10. miesto
Cesta do štvrťfinále:
Paraguaj 1:0, Trinidad a Tobago 2:0, Švédsko 2:2, Ekvádor 1:0

Portugalsko

Rok založenia: 1914
Účasť na MS:
Najväčšie úspechy: 3. miesto (1966)
Najslávnejšie kluby: Benfica Lisabon, FC Porto
Legendy: Eusébio, Figo
Rebríček FIFA: 7. miesto
Cesta do štvrťfinále: Angola 1:0, Irán 2:0, Mexiko 2:1, Holandsko 1:0

debata chyba