Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Portugalsko sa hnevá na rozhodcu

Portugalskí futbalisti sa po semifinálovej prehre s Francúzskom na MS ostro pustili do uruguajského rozhodcu Jorgeho Larriondu. Nevyčítali mu penaltu, ktorú odpískal za stret Ricarda Carvalha s Henrym. Viac im vadilo, že zavrel oči o chvíľu neskôr pri súboji Sagnola s Cristianom Ronaldom.

06.07.2006 12:04
Domenech, Scolari Foto:
Tréner: francúzsky Raymond Domenech (vľavo) a portugalský Luiz Felipe Scolari.
debata

Tréner Luiz Felipe Scolari dával priechod emóciám počas celého zápasu a po záverečnom hvizde ho museli kolegovia držať, aby si to s Uruguajcom nešiel vyriešiť osobne.

Keď Cristiano Ronaldo padol v šestnástke ako podťatý, vyskočila celá portugalská lavička ako jeden muž a dožadovala sa penalty. A keď arbiter mávol rukou, že sa nič nestalo, rozzúrení Portugalčania dokonca hodili na ihrisko plastovú fľašu s nápojom. Po zápase Figo niečo rozhodcovi dlho vysvetľoval a potom mu ironicky zatlieskal.

Na tlačovej konferencii už bol Scolari pokojnejší, ale pocit krivdy z neho nevyprchal. „Francúzska penalta bola v poriadku, s tým nič nenarobíme. Ale aj tak mal rozhodca nariadiť pokutový kop za faul na Cristiana Ronalda,“ trval na svojom Brazílčan a naznačil, že rozhodcovia zvýhodňujú futbalové veľmoci. „My sme malá krajina a máme to ťažké,“ dodal Scolari.

Reportér agentúry AP vo svojom komentári uviedol, že u rozhodcu asi zohrala úlohu zlá povesť Cristiana Ronalda, ktorý je známy tým, že mu nerobí problém nejaký faul nafilmovať. Napokon, Portugalčan sa potom dožadoval penalty ešte raz, ale jeho druhý pád bol taký priezračný, že ani Scolarimu nestálo za to protestovať.

Záložník Manchesteru United si nestranné publikum na šampionáte rozhodne nezískal. Fanúšikovia mu okrem simulovania vyčítajú aj to, že v zápase s Anglickom údajne žaloval na svojho klubového kolegu Rooneyho a zaslúžil sa tak o jeho vylúčenie. V stredu sa z francúzskej i z neutrálnej časti hľadiska ozýval pískot, kedykoľvek sa kontroverzný Ronaldo dotkol lopty.

„To mi nevadilo. Na ihrisku si robím svoju prácu a na nepriateľské reakcie som zvyknutý. Ale každý, kto rozumie futbalu, musel vidieť, že rozhodca k nám nebol férový,“ povedal Cristiano Ronaldo. Okrem penalty mu vadilo aj to, že vraj arbiter súperovi niekoľkokrát odpustil žltú kartu.

Kým Ronaldo odmietol pripustiť, že by víťaz bol lepší, Scolari to nakoniec urobil. „Francúzi si zaslúžili vyhrať. Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách, ale nestačilo to. Nezostáva než súperovi zablahoželať,“ povedal portugalský trenér.

Jeho budúcnosť je zatiaľ neistá. „Mám zmluvu do konca júla, potom sa uvidí,“ vyhlásil Scolari. V Portugalsku ho pravdepodobne budú prehovárať, aby zostal. Postup do semifinále je považovaný za veľký úspech a dokonca i inokedy veľmi kritický tréner Chelsea José Mourinho sa nechal počuť, že Scolari je tým jediným pravým mužom pre portugalskú reprezentáciu.

Scolari však o ponuky určite nebude mať núdzu. Jednu, čo prišla z Anglicka, odmietol ešte pred MS. Nového trénera k reprezentácii však budú nepochybne hľadať aj v jeho rodnej krajine. Spomienka na rok 2002, keď

debata chyba