Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Klinsmann: Úder pred koncom zabolel

Dva roky vkladal celú svoju energiu do toho, aby Nemecko doviedol do finále majstrovstiev sveta. Zostal krôčik pred jeho bránami. Po prehre s Talianskom tréner Jürgen Klinsmann neskrýval sklamanie. Nemal však problém zodpovedať hocijakú otázku, okrem rodnej nemčiny aj plynulou angličtinou a taliančinou.

06.07.2006 05:50
debata

Aké veľké je sklamanie z toho, že váš tím bude v berlínskom finále chýbať?
Samozrejme, obrovské. O tom nepochybujte. Každý z hráčov je sklamaný. Je to normálne. Boli sme v hre, mali sme veľký sen, veľký cieľ byť vo finále. No nenaplnil sa. Bolí, keď krátko pred koncom dostanete takýto úder na spôsob k.o. Tomu zodpovedá aj nálada v kabíne. Chce to teraz trochu času.

Čo ste povedali po zápase hráčom v kabíne?
Moji zverenci absolvovali fantastický turnaj a môžu byť všetci na seba veľmi hrdí. Povedal som im to aj v kabíne. V každom zápase šli na hranicu svojich možností a to platilo aj v dueli proti Talianom. Tí dokázali chladnokrvne rozhodnúť zápas v závere, za čo im patrí uznanie i naše blahoželanie. Pre zverencov Marcella Lippiho to bol úspešný večer, no pre nás horký. Taký je však šport.

Neprekvapilo vás, že v predĺžení súper nasadil ďalších útočnikov a zahrali si tak všetci štyria?
Taliani majú dobrých hráčov aj na lavičke, nuž treba vždy rátať s tým, že naskočia do zápasu. V predĺžení sa stal tento duel premenil v otvorený, oba tímy mali šance. Talianski futbalisti však boli chladnokrvní, v závere nás dokázali zdolať.

Nebolo vaším zámerom doviesť stretnutie do jedenástkového rozstrelu?
Nie, takýto úmysel sme vôbec nemali. Od samého začiatku sme chceli streliť góly a neboli sme od nich ďaleko. Takisto aj v predĺžení. Nikdy do žiadneho stretnutia nejdeme hrať na jedenástky, nie je to naša mentalita.

Čaká vás ešte zápas o tretie miesto. S čím do neho pôjdete? Bezohľadu na jeho výsledok, môžete už teraz hodnotiť účinkovanie vášho tímu na turnaji?
V športe sa vždy ráta nasledujúci cieľ, ďalšia úloha, vo futbale ďalší zápas. Chlapci teraz musia dostať chvíľu čas, kým prehltú, čo sa stalo. A potom pôjde všetko dopredu. V sobotu hráme opäť, chceme znovu urobiť dobrý zápas, hrať v tempe a potiahnuť s nami aj divákov. Na hodnotenie príde rad budúci týždeň.

Nemecko má tím zložený z mladých hráčov. Ako vidíte jeho budúcnosť?
Toto je azda jedna z najdôležitejších vecí. Za posledné dva roky sa dostali viacerí hráči do povedomia na medzinárodnej scéne, povyrástli. Vidno kroky, ktoré v krátkom čase urobili, vývoj je evidentný. Všetko sa však ešte iba začalo a treba v tom pokračovať. Môžeme však byť optimistickí. Mnohí z našich hráčov si urobili meno aj na tomto turnaji, zaslúžia si kompliment. Na medzinárodnom futbalovom trhu je o nich záujem, pričom v hre sú veľké kluby.

Veľa fanúšikov si želá, aby ste zostali pri kormidle. Nepriamo vás k tomu vyzval aj Franz Beckenbauer. Zostanete?
V tejto chvíli nie je absolútne dôležité, čom bude s mojou osobou. Už som dávnejšie povedal, že po MS potrebujem pár dní, predebatovať si veci aj s rodinou. V tejto chvíli ešte sám neviem… Čo je dôležité, že toto mužstvo na šampionáte čosi ukázalo. Ponúklo futbal, ktorý sa skrýva v týchto hráčoch. Bojovný, totálne oduševnený. Ukázali, že vedia držať krok s najlepšími tímami na svete.

debata chyba