Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci smútili, v Dortmunde sa aj pobili

Nemeckých fanúšikov v semifinále futbalových MS zmrazili dva góly Talianov v závere predĺženia, ktoré definitívne pochovali ich nádeje na zisk štvrtého majstrovského titulu. Väčšina domácich priaznivcov tak smutne opustila ulice miest, no niekoľko z nich sa pobilo s oslavujúcimi Talianmi.

05.07.2006 09:53
debata

Veľkoplošné obrazovky v nemeckých mestách vylákali na námestia množstvo fanúšikov. V Berlíne sa zhromaždil milión Nemcov, ktorí vlajkami premenili námestie na trojfarebné čierno-červeno-žlté more. Po semifinálovej prehre s Talianskom síce zavládlo sklamanie, ale vzápätí prevládla myšlienka: „Čo už, budeme aspoň tretí.“

V Dortmunde sledovalo semifinálový duel 200 000 ľudí, v Hamburgu 70 000 a v Mníchove 55 000. Vo Frankfurte pustili fanúšikov priamo na štadión, aby si pozreli priamy prenos. V uliciach Dortmundu, dejiska duelu, vypukli po zápase bitky medzi fanúšikmi a polícia zadržala 37 ľudí. Menšie konflikty hlásili i z Kolína a Wuppertalu. Celkovo v krajine policajti za bitky a vandalizmus zadržali niekoľko desiatok ľudí.

„Nemám nič proti obyvateľom Talianska. Cítim sa však mizerne, pretože Nemci boli lepším tímom. Dúfam, že skončíme tretí a Taliani nebudú majstri,“ skonštatoval pracovník prvej pomoci Ursel Weber. „Dnes nebudem spať. Takto zle som sa naposledy cítil, keď sa moji rodičia rozviedli,“ dodal Klaus Braun.

Obľúbený pokrik Nemcov: „Berlín, Berlín, ideme do Berlína“ poukazujúci na to, že nedeľňajšie finále bude v hlavnom meste, sa tak nesplnil a Klinsmannov tím odohrá v sobotu v Stuttgarte zápas o bronzové kovy. „Nakoniec vyhral šťastnejší a my sme to dnes neboli,“ skonštatoval minister vnútra Wolfgang Schäuble. „Nič to nemení na tom, že mužstvo odohralo vynikajúci šampionát a že MS sú fantastickým festivalom.“

debata chyba