Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bude to boj: Azúroví proti modrým

Azúroví proti modrým. Takéto zafarbenie dostal finálový zápas 18. majstrovstiev sveta vo futbale. Taliani v nedeľu večer vkročia už do svojho šiesteho finále v histórii, Francúzom sa naskytne druhá šanca byť najlepší. Pri vyvrcholení turnaja sa však spolu stretávajú po prvý raz. Z MS od redaktora Pravdy.

07.07.2006 05:53
debata

Oba tímy síce pred šampionátom figurovali na užšom zozname kandidátov na titul, v oboch však bolo veľa rušivých momentov, spochybňujúcich vysoké ambície.

Na Apeninskom polostrove naplno prepukol škandál okolo Juventusu Turín, poriadne sa namočili aj ďalšie kluby. Medzi reprezantantmi sú piati hráči starej dámy – Buffon, Zambrotta, Cannavaro, Pirlo a Camoranesi. Buffona i Camoranesiho stihli pred MS vypočúvať. Aféra a neistá budúcnosť určite nikomu nepridali na pokoji.

Kým na Apeninskom polostrove horúčkovito pracovali vyšetrovatelia a právnici, hráči sa poctivo bili na nemeckých trávnikoch. Možno z Berlína pocestujú domov s titulom majstrov sveta a vrátia sa do treťoligového klubu, prípadne druholigových.
Až doposiaľ však Taliani dokázali zahodiť svoje domáce starosti (alebo možno práve to ich zomklo) a po pomalšom rozbehu ich výkony gradujú.

„Je predsa na takomto turnaji normálne, ak sa mužstvo najprv pomaly hľadá a potom stúpa,“ nevidí na tom nič zvláštne tréner Marcello Lippi. Talianski futbalisti proti Nemcom ukázali obrovskú silu i jednotu. Výborný brankár, skalopevná obrana, pohyblivá záloha a vpredu nebezpeční zakončovatelia, to všetko robí mužstvom mimoriadne pevným. Neprehrať v kuse 24 zápasov tiež nemôže byť náhoda.

Francúzsko síce patrí medzi futbalové veľmoci, no príliš sa s ním do finále nerátalo. Neustále spochybňované metódy trénera Raymonda Domenecha, vypadnutie Djibrilla Cissého pre zranenie, slabšie výkony v prípravných zápasoch veľa dobrého neveštili. Keď sa počas turnaja začalo šuškať o ,,nedorozumeniach" medzi trénerom a Zidanom a mužstvo sa v skupine trápilo, málokto veril, že sa to môže obrátiť na dobré. Španielsky zlom a senzačný bonus v podobe vyradenia Brazílie však všetko zvrátili.

Francúzi majú najstarší tím na šampionáte. „Starci“ ale ukázali, že ešte nepatria do futbalového dôchodku. Obzvlášť to platí o prominentom kandidátovi na penziu Zidanovi. Ten v druhej polovici šampionátu akoby prežíval druhú mladosť. V súvislosti s finálovým zápasom sa hovorí najmä o ňom.

„Zidane je skutočná hviezda, v pravom zmysle slova. Niekto, kto prináša do mužstva čosi a umožňuje fanúšikom ďalej snívať. Je síce pravda, že finálový duel bude jeho rozlúčkovým, no v našich mysliach to nevnímame ako jeho posledný. Je to finále, ba čo viac, proti Taliansku. Nie je to rozlúčka, sú to majstrovstvá sveta,“ ponúkol svoj pohľad na fenomén zvaný Zidane tréner Francúzska Raymond Domenech.

Trikolóra si zahrá finále po ôsmich rokoch, pričom z roku 1998 zostalo v kádri ešte šesť hráčov. Byť druhýkrát majstrom sveta, tým sa až tak veľa futbalistov na tejto planéte pochváliť nemôže…

Tretí proti šiestemu

Kým Taliansko je vo večnej tabuľke majstrovstiev sveta na treťom mieste za Brazíliou a Nemeckom, Francúzom v nej patrí šiesta priečka. Squadra azzurra z doterajších piatich finálových účastí  ri doviedla do víťazného konca. Ak by Taliani získali titul, v počte trofejí by sa zaradili na druhé miesto za Brazíliu. Posledný získali v roku 1982.

debata chyba