Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

BBC: Bude to Merk alebo Micheľ

Nemecký zubár Markus Merk a slovenský poslanec Ľuboš Micheľ sú aj podľa britskej BBC najhorúcejšími kandidátmi na rozhodovanie finálového zápasu na futbalových MS 2006 v Nemecku, ktoré zohrajú 9. júla v Berlíne mužstvá Francúzska a Talianska. Rozhodnúť sa má už v najbližších hodinách.

06.07.2006 12:52
debata

Micheľ spoločne so zohratými krajanmi na čiarach Romanom Slyškom a Martinom Balkom, ktorí v semifinále oddychovali, rozhodovali na 18. svetovom šampionáte zatiaľ štyri stretnutia, pričom o nasadení arbitrov pre finále a zápas o 3. miesto sa rozhodne v najbližších dvoch dňoch.

„Štyridsaťšty­riročný Merk, ktorý viedol finálový zápas Portugalsko – Grécko (0:1) na EURO 2004, sa do stal opäť do hry potom, ako Nemci prehrali v semifinále s Talianskom. Tridsaťosemročný Micheľ podáva na šampionáte vyrovnané výkony a po štvrťfinálovom výkone v zápase Nemecko – Argentína, dostal osobné pochvalu od prezidenta FIFA Blattera. O rozhodcovi pre finále rozhodne FIFA v najbližších dvoch dňoch,“ uvádza britský portál BBC.

Merk na šampionáte v Nemecku viedol zatiaľ rovnako štyri zápasy, ako na záverečnom turnaji EURO 2004 v Portugalsku. Micheľ sa v minulosti predstavil ako hlavný arbiter v jednom stretnutí na MS 2002 v Japonsku a Kórejskej republike a päťkrát ho UEFA delegovala na EURO 2004. V roku 2003 viedol rodák zo Stropkova finále Pohára UEFA a o dva roky neskôr dostal dôveru aj v semifinále Ligy majstrov medzi FC Liverpoolom a Chelsea Londýn.

Zaujímavosťou pre slovenských priaznivcov je fakt, že Micheľov finálový protikandidát Merk rozhodoval minulý rok na Tehelnom poli rozhodujúci zápas skupinovej fázy Ligy majstrov Artmedia Bratislava – FC Porto (0:0), v ktorom na rozmočenom teréne neodpískal tesne pred bránkovou čiarou evidentný faul na Blažeja Vaščáka. V samotnom závere minulého roka sa Merk opäť vrátil na Tehelné pole, aby viedol odvetné barážové stretnutie o postup na MS 2006 proti Španielsku (1:1). Zverenci trénera Dušan Galisa po madridskej prehre 1:5 síce  už stratili nádej na postup, avšak v bratislavskej odvete nepotrestal v šestnástke „diplomatický“ faul Carlosa Puyola na Róberta Vitteka, ktorý sa už z otočky hotoval do gólovej koncovky. 

„Ja som už viackrát predtým povedal, že ja som spokojný s tým, čo som na tomto šampionáte doteraz dosiahol,“ povedal Micheľ. „Nechcem to teraz ešte komentovať, lebo o všetkom sa má rozhodnúť vo štvrtok popoludní na technickom mítingu. Ak by som nemal finále pískať ja, tak určite to najviac doprajem Markusovi Merkovi. Prečo? Lebo je to veľmi dobrý rozhodca. Máme spolu veľmi dobrý vzťah, rešpektujem ho a navyše je to aj veľmi dobrý človek. Aj teraz tu vychádzame spolu veľmi dobre. Takže opakujem, ak to nemám byť ja, nech je to Markus. Zaslúži si to.“

Podľa nemeckých médií je Micheľ favoritom pre finále MS 2006 napriek tomu, že v dejisku šampionátu sa jeho meno príliš často neskloňuje. Najlepší slovenský arbiter posledných rokov totiž spoločne so svojimi asistentmi odvádza na šampionáte v Nemecku na rozdieloch od väčšiny svojich kolegov vysoko štandardné výkony. Slovenská trojica zatiaľ na záverečnom turnaji MS 2006 viedla zápasy v základných skupinách – Švédsko – Paraguaj (1:0) a Portugalsko – Mexiko (2:1), v osemfinále to bol duel Brazília – Ghana (2:0) a vo štvrťfinále Nemecko – Argentína (1:1, 4:2 na penalty). Najmä v dramatickom a napätom štvrťfinále, v ktorom rozhodli o postupe Nemcom až jedenástkové rozstrely, potvrdil Micheľ svoje medzinárodné kvality.

debata chyba