Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Paríži oslavovalo pol milióna ľudí

Francúzsko zažilo v noci na štvrtok búrlivé oslavy postupu svojich futbalových reprezentantov do finále MS. Centrum bolo opäť v Paríži, kde po zápase Francúzska s Portugalskom vyrazilo do ulíc pol milióna ľudí. V Marseille sa na oslavu víťazstva 1:0 dokonca rozozneli zvony jedného kostola.

06.07.2006 10:42
debata

Výbuch kolektívneho nadšenia si však vyžiadal aj jeden ľudský život a sprevádzali ho incidenty, pri ktorých musela zasahovať polícia.

V Paríži sa opäť oslavovalo hlavne na Champs-Elysées, kde nadšení fanúšikovia pod lesom francúzskych vlajok skandovali, tancovali a spievali až skoro do štyroch hodín ráno. Trúbenie klaksónov a víťazný pokrik sa ozývali po celom meste.

Na oslavy doplatil životom jeden muž, ktorý v centre mesta spadol zo súpravy metra, na ktorú vyliezol. Ďalšieho priaznivca dobodali pri odchode zo štadióna Charléty, kde zápas na obrom plátne sledovalo asi 25.000 ľudí.

Incidenty a prejavy vandalizmu zaznamenali aj na Champs-Elysées, ale boli menšieho rozsahu než po sobotňajšom víťaznom dueli Francúzov s Brazílčanmi. Parížske úrady tentokrát preventívne zmobilizovali 2000 policajtov.

V Marseille sa oslavy sústredili do oblasti starého prístavu. Polícia tam musela použiť slzný plyn na rozptýlenie skupiny výtržníkov. Asi dvadsať ľudí zadržali. Menšie incidenty zažil aj Lyon.

Portugalsko smúti

Portugalsko smúti, sen o historicky prvej účasti krajiny vo finále futbalových majstrovstiev sveta sa v stredu definitívne rozplynul. Aktuálni vicemajstri Európy nestačili v semifinále na Francúzov, ktorých poslal do boja o titul kapitán Zinedine Zidane gólom z pokutového kopu.

Ulice Lisabonu sa v stredu v noci ponorili do ticha, čo ostro kontrastovalo s bujarými oslavami po predchádzajúcich víťazstvách nad Holandskom a Anglickom. Sklamaní fanúšikovia obrátili svoj hnev najmä na uruguajského rozhodcu Jorgeho Larriondu, ktorý podľa nich nariadil rozhodujúcu jedenástku v 33. minúte neprávom. „Myslím si, že sme si zaslúžili vyhrať, no víťazstvo mám zobral rozhodca,“ povedala jedna z fanúšičok.

Zmierniť smútok Portugalcov sa snažil premiér Jose Socrates, ktorý fanúšikom odkázal, aby boli na svojich futbalistov hrdí. „Je pravda, že sme v tomto zápase nemali šťastie. No myslím si, že zápas ukázal veľkú kvalitu mužstva a Portugalci by mali byť na svoj tím hrdí,“ povedal.

„Šťastie nestálo na našej strane,“ vyhlásil legendárny Eusébio, ktorý v roku 1996 priviedol Portugalcov k tretiemu miestu na MS 1966, čo je zatiaľ najväčší úspech krajiny na svetovom šampionáte. Zverenci brazílskeho trénera Luiza Felipeho Scolariho budú môcť zopakovať tento výsledok v sobotu, keď si v boji o bronz zmerajú sily s domácim Nemeckom.

debata chyba