Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Micheľ: Snívam sen o finále

Slovenská rozhodcovská trojica Ľuboš Micheľ, Roman Slyško a Martin Balko po štyroch zápasoch, ktoré na MS 2006 v Nemecku zvládli bez väčších chýb a problémov, oddychujú a regenerujú vo frankfurtskom sídle arbitrov. Slováci stále patria medzi najvážnejších kandidátov na pískanie finálového duelu.

03.07.2006 19:44
debata

„Dávame sa dokopy. Samozrejme, že MS sa ešte neskončili, ale my sme radi, že po tom náročnom cykle, ktorý sme tu absolvovali, máme konečne trochu voľnejšie. Že si môžeme aj oddýchnuť,“ uviedol Ľuboš Micheľ, jediný Slovák v 21-člennom pelotóne hlavných rozhodcov svetového šampionátu.

Dva zápasy, ktoré rozhodovali v priebehu troch dní im všetkým dali poriadne zabrať. „A nielen po stránke fyzickej, ale aj psychickej. Najmä štvrťfinále Nemecko – Argentína bolo ťažké aj preto, že sa rozhodlo až v jedenástkovom rozstrele, že sme museli absolvovať aj polhodinové predĺženie,“ pokračoval 38-ročný slovenský rozhodca.

„Po tých dvoch zápasoch sme dostali nielen obligátne dvojdňové zápasové voľno, ale aj jeden deň oddychu navyše. Náš tréner, ktorý dozerá v dejisku MS na kondíciu rozhodcov, videl, že máme toho plné zuby a dal nám ešte jeden deň voľna navyše. Aby sme mohli v pokoji relaxovať,“ priznal rozhodca, ktorý zostal na šampionáte v hre úplne do konca.

Micheľ sa už teší na semifinále MS Nemecko – Taliansko. „Rozhodli sme sa, že pôjdeme tento futbal pozerať do Frankfurtu. Je tam inštalovaná veľká obrazovka, na ktorej pozerá futbal údajne až 70.000 ľudí. Tak sa tam pôjdeme pozrieť, aby sme si mohli futbal vychutnať aj z inej perspektívy ako z ihriska, či z televíznej obrazovky,“ konštatoval naj­lepší slovenský rozhodca.

V dueli Nemecka s Argentínou mal čo robiť najmä po penaltovom rozstrele. Na ihrisku sa strhla bitka. „Samozrejme, že to všetci ľudia odsudzujú, lebo hlavnú vinu na tomto konflikte majú hráči Argentíny, ktorí neuniesli prehru s domácimi Nemcami. Darmo budú Argentínčania tvrdiť, že prehrali neférovo. Nie som o tom vôbec presvedčený. Prehrali na pokutové kopy a to už je vždy veľká lotéria a súboj o športové šťastie. Lenže ja si myslím, že takí veľkí hráči musia dokázať nie iba oslavovať víťazstvá a triumfy, ale so cťou a športovo musia vedieť prijať aj kruté prehry. Tie predsa k športu patria tak isto ako výhry,“ vrátil sa Micheľ k nechutnému incidentu, po ktorom musel náhradníkovi Argentíny Cufremu dokonca ukázať červenú kartu.

„Ešte nikdy v živote som nevylúčil hráča z lavičky náhradníkov. A už vôbec nie po skončení zápasu. Raz v lige som dal žltú kartu brankárovi Jánovi Muchovi. Vtedy chytal v Žiline a v zápase v Dubnici veľmi a často niečo kritizoval. Tak som mu dal žltú kartu,“ spomenul si Micheľ na trestanie náhradníkov. „Ale nikoho v živote som nevylúčil. Aj toto som na šampionáte zažil prvýkrát,“ zdôraznil Micheľ.

Svoj sen o finále sníva ďalej. Na šampionáte zostáva do úplného konca. „To, že moje meno novinári a odborníci z FIFA v súvislosti s finálovým súbojom čoraz častejšie spomínajú, po­važujem za veľkú poctu. Je to pre mňa nesmierne vyznamenanie. Nech to dopadne akokoľvek, je to ocenenie mojej doterajšej práce,“ teší sa Micheľ.

„Prišli sme sem s cieľom odpískať aspoň dva zápasy. Odpískali sme už štyri a stále sme na šampionáte. A budeme tu až do úplného záveru. Čo viac som si ako futbalový rozhodca mohol priať? Adeptov na finále je medzi nami ešte veľa. Minimálne štyria – piati kolegovia medzi nich určite patria. Preto vôbec nelietam v oblakoch. Som stále na zemi. A snívam svoj sen o finále. Či sa mi splní už teraz v Nemecku, budem vedieť najskôr v piatok 7. júla. Možno o niečo skôr ako široká verejnosť, po našom technickom brífingu,“ dodal Ľuboš Micheľ.

debata chyba