Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo povedal Materazzi Zidanovi?

Najdiskutovanejším momentom dramatického finále majstrovstiev sveta vo futbale je šokujúci incident z predĺženia, po ktorom videl kapitán Francúzov Zinedine Zidane červenú kartu. Ikona svetového futbalu zrazila úderom hlavy do hrude na zem Taliana Marka Materazziho. Čo tak nahnevalo francúzsku hviezdu? Zatiaľ sa objavujú len špekulácie.

10.07.2006 09:42 , aktualizované: 19:22
debata

Ani jeden z hráčov totiž po zápase pred novinárov nepredstúpil. Zidane sa médiám vyhýba už dlhšie, pretože pred turnajom bol jeho tím pod paľbou ostrej kritiky, Materazzi hoci strelil vo finále aj gól, len prešiel cez mixzónu, bleskovo pozdravil novinárov a zmizol.

Čo mohlo Zidana vyprovokovať k takej brutálnej reakcii? Špekuluje sa, že Materazzi urazil jeho alžírsky pôvod a citlivou poznámkou rozhneval futbalového velikána. Francúzska spravodajská televízia LCI v pondelok ráno bez udania zdroja uviedla, že vraj Materazzi povedal Zidanovi, že je terorista.

K rovnakému zá­veru dospela i organizácia bo­jujúca proti rasizmu SOS Racism. „Podľa niekoľko veľmi d­obre informova­ných zdrojov zo sveta futbalu sa zdá, že taliansky hráč Marco Materazzi nazval Zinédina Zidana ‚špinavým teroristom‘,“ uvádza sa v oficiálnom vyh­lásení skupiny. Jej zástupcovia po­žadují, aby FIFA potvrdila svoj sprísnený postup proti rasismu, incident vyšetrila a vyniesla zodpo­vedajúce tres­ty.

Inú verziu ponúkla brazíl­ska televízia Glo­bo, ktorá si k riešeniu záhady pozvala odborníka na odčítavanie z pier, ktorého služby vy­užila už v základnej skupine pri lúštení pokynov trénera Carlosa Alberta Parreiru. Špecialista po tom, ako videl televíz­ne záznamy preh­lásil, že Materazzi dvakrát označil Zidanovu sestru za prostitútku.

Autor dvoch gólov na šampionáte Materazzi však tieto verbálne obvinenia ostro odmietol. „Je to absolútné klamstvo a výmysel, nenazval som ho teroristom. Pripúšťam, že som ignorant, avšak ani dobre nepoznám význam slova terorista,“ cituje vynikajúceho hlavičkára s potetovaným telom talianska agentúra ANSA.

Zidane v tejto veci stále mlčí, jeho agent Alain Migliaccio britskej BBC iba povedal: „Prezradil mi, že mu Materazzi vmietol do očí niečo veľmi, veľmi vážne. Teraz o tom nechce hovoriť, ale neskôr prehovorí.“

Brilantného futbalového kúzelníka musel Materazzi pravdepodobne veľmi uraziť. Zidane sa totiž desať minút pred koncom predĺženia kráčajúc smerom k vlastnej bránke naraz zastavil, vrátil sa k obrancovi Interu Miláno a agresívnym úderom hlavou ho zvalil na zem. Absolútny skrat, aký nemá vo finále majstrovstiev sveta obdobu.

Tréner Francúzov Raymond Domenech nepochybuje, že Materazzi svojho súpera slovne vyprovokoval a označil Taliana za vinníka. „Niečo sa muselo stať, to je jasné. Zidane sa určite nechcel nechať bezdôvodne vylúčiť. Hráčom zápasu je Materazzi, nie Pirlo. Veď strelil gól a prispel k vylúčeniu Zidana,“ ironizoval Domenech.

Zidane už dávnejšie deklaroval, že po šampionáte končí svoju skvelú kariéru. Takýto koniec si však asi nepredstavoval ani v najhoršom sne. Podľa Domenecha bol Zidane v berlínskom finále pod neustálym tlakom zo strany Talianov. Tí ho často faulovali, ale rozhodcova píšťalka zostávala väčšinou nemá. „Keď niekto takto trpí takmer celý zápas a rozhodca nerobí nič, tak sa to dá pochopiť,“ hovoril o skratovom konaní Zidana jeho tréner. „Nie ospravedlniť, ale pochopiť,“ dodal.

Aj šéf organizačného výboru MS Franz Beckenbauer je presvedčený, že Zidana musela jeho obeť vyprovokovať. „Niečo mu musel povedať. Zidane je normálne rezervovaný a neškodný človek,“ povedal Beckenbauer.

Taliansky obranca Gianluca Zambrotta čin Francúza ostro odsúdil. „Bol to zlomyselný útok. Nie som však prekvapený, pretože niečo podobné už spravil v minulosti aj v Juventuse,“ pripomenul ďalší neslávny incident Francúza z roku 2000. Zidane vtedy z zápase Ligy majstrov takisto úderom hlavy inzultoval Jochena Kientza z Hamburgu.

Muž finálového zápasu Andrea Pirlo si nemyslí, že Zidane tým prejavil svoj charakter. „Išlo o inštinktívne konanie. Bol to náročný zápas, bol už asi unavený a tým pádom aj nervóny. V mojich očiach zostane ako šampión,“ povedal Talian Pirlo.

**====== Zidana vylúčili až na základe videozáznamu, FIFA to popiera ======

**

Vylúčenie Zidana neprišlo za bežných okolností. Rozhodcovia inkriminovaný moment nevideli, spozorneli až po vehementných protestoch Talianov, najhlasnejšie bolo počuť brankára Gianluigiho Buffona, ktorý hneď vyštartoval za postranným rozhodcom. Hlavný arbiter Horacio Elizondo sa poradil so svojimi kolegami a definitívny verdikt vyriekli štvrtý a piaty rozhodca, ktorí majú prístup k televíznym záberom. Tam bolo totiž všetko jasné a hrdina finále MS z roku 1998 poslednýkrát odkráčal z futbalového trávnika. FIFA však použitie videozáznamu popiera a jej hovorca Andreas Herren tvrdí, že: „Štvrtý rozhodca videl situáciu na vlastné oči a pomocou sluchadiel to oznámil hlavnému arbitrovi.“ FIFA už dlhšie odmieta návrhy na používanie videa na rozlúštenie inkriminovcaných situácií…

Oba tábory potvrdili, že verdikt padol po vzhliadnutí opakovaných záberov, ich postoj k nim sa však líši. „Nebol to Materazzi, ktorý sa domáhal Zidanovho vylúčenia, rozhodli rozhodcovia,“ pripomína Marcello Lippi. „Francúzski fanúšikovia nevideli, čo sa na ihrisku stalo. Dozvedia sa to, až si ráno prečítajú noviny,“ dodal. Najlepší strelec Francúzov na šampionáte Thierry Henry je s týmto spôsobom rozhodovania nespokojný. „Ak chcú používať televízne zábery, tak by to nemalo byť len v jednom prípade. Mali by ich využiť vždy a na každého. Takisto by sa mali detailne pozrieť na Materazziho.“

Na Zidana v krajine galského kohúta nezanevreli. Hneď po zápase mu vzdali hold aj jeho spoluhráči. „On môže odchádzať so vztýčenou hlavou, čo však neplatí o Materazzim. V živote sú aj dôležitejšie veci, ako futbalové víťazstvá,“ vyhlásil David Trezeguet. „Je smutné, že velikán jeho rozmerov sa s fanúšikmi lúči týmto spôsobom. Zaslúžil by si skandovanie hľadiska a nie červenú kartu. Najmä ak má za sebou takýto výborný šampionát. Niekedy sú však chvíle, keď skrátka stratíte nervy. Nechcem to ospravedlňovať, len ho chápem. Bolo to úplne zbytočné, je nám to všetkým ľúto, jemu najviac,“ povedal tréner Francúzov Raymond Domenech.

Priamo na berlínskom Olympijskom štadióne videl prehru svojich aj francúzsky prezident Jacques Chirac. „Neviem čo sa stalo, ani za čo videl červenú kartu. Zidane má však u mňa stále veľký rešpekt, stelesňuje to najkrajšie, čo šport predstavuje. Má najlepšie vlastnosti, aké si len môžeme predstaviť. Spravil nesmierne mnoho pre francúzsky šport a aj pre Francúzsko samotné,“ povedal.

S futbalom sa lúči veľká postava jeho histórie. Veľkými písmenami sa do nej zapísal v roku 1998, keď na „domácom“ šampionáte získal pre svoju krajinu titul. Vo finále sa dvakrát gólovo presadil, na loptového kúzelníka nezvyčajne – hlavou. Stál aj pri titule európskych šampiónov dva roky nato, galský kohút bol vtedy na vrchole rebríčku FIFA. No s reprezentáciou zažil aj trpké momenty – šokujúce vypadnutie obhajcov ešte v základnej skupine MS 2002, o dva roky štvrťfinálová stopka od neskorších majstrov Európy Grékov, po ňom koniec reprezentačnej kariéry. V roku 2005 sa však vrátil a pomohol trápiacim sa Francúzom postúpiť na svetový šampionát. Ešte pred ním opäť oznámil koniec kariéry, tentoraz nielen v reprezentácii a podľa jeho slov naozaj definitívny.

debata chyba