Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatú loptu získal napriek škandálu Zidane

Zlatú loptu - Adidas Golden Ball Award - pre najlepšieho hráča 18. MS vo futbale získal kapitán francúzskej futbalovej reprezentácie Zinedine Zidane. Na futbalovom tróne tak vystriedal nemeckého gólmana Olivera Kahna, ktorý pred štyrmi rokmi v Japonsku a Kórejskej republike doviedol výbornými výkonmi Nemecko ku strieborným medailám.

10.07.2006 11:27
debata

Excelentný stredopoliar s alžírskymi koreňmi získal v hlasovaní zástupcov svetovej novinárskej obce 2012 hlasov a na druhé miesto odsunul talianskeho stopéra Fabia Cannavara (1977), tretí finišoval Andrea Pirlo (715).

Majstri sveta z roku 1998 prehrali vo finále 18. MS s dovtedy trojnásobným šampiónom z Talianska 3:5 v rosztrele zo značky 11 m, keď v riadnom hracom čase i po predĺženi skončil zápas nerozhodne 1:1. A práve Zidane otvoril v 7. minúte skóre zápasu, keď z 11 m trestal kontroverzný faul na Maloudu, čím sa stal iba štvrtým hráčom histórie, ktorý vo finálových zápasoch MS dal 3 góly.

Tridsaťštyriročná hviezda Realu Madrid ukoristila prestížne ocenenie od Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA aj napriek nechutnému incidentu v predĺžení finále na berlínskom Olympijskom štadióne, keď v 110. minúte mu argentínsky arbiter Horacio Elizondo za inzultáciu Marca Materazziho ukázal červenú kartu. Rovnako ako Kahn pred 4 rokmi mal ale populárny „Zizou“ mamutí podiel na zisku strieborných medailí pre „trikolóru“.

Keďže Zidane po MS oznámil koniec reprezentačnej kariéry, s futbalom sa lúči veľká postava jeho histórie. Veľkými písmenami sa do nej zapísal v roku 1998, keď na „domácom“ šampionáte získal pre svoju krajinu titul. Vo finále sa dvakrát gólovo presadil, na loptového kúzelníka nezvyčajne – hlavou. Stál aj pri titule európskych šampiónov dva roky nato, galský kohút bol vtedy na vrchole rebríčku FIFA.

No s reprezentáciou zažil aj trpké momenty – šokujúce vypadnutie obhajcov ešte v základnej skupine MS 2002, o dva roky štvrťfinálová stopka od neskorších majstrov Európy Grékov, po ňom koniec reprezentačnej kariéry. V roku 2005 sa však vrátil a pomohol trápiacim sa Francúzom postúpiť na svetový šampionát. Ešte pred ním opäť oznámil koniec kariéry, tentoraz nielen v reprezentácii a podľa jeho slov naozaj definitívny.

Prestížne ocenenie Zlatá lopta sa udeľuje od MS 1982 v Španielsku. Jeho držiteľmi sú Taliani Paolo Rossi (MS 1982 v Španielsku) a Salvatore Schillaci (MS 1990 v Taliansku), Argentínčan Diego Maradona (MS 1986 v Mexiku), Brazílčania Romário (MS 1994 v USA) a Ronaldo (MS 1998 vo Francúzsku) a Nemec Oliver Kahn (MS 2002 v Japonsku a Kórejskej republike).

Na posledných MS 2002 v Japonsku a Kórejskej republike získal toto individuálne ocenenie ako prvý brankár v histórii Oliver Kahn z Bayernu Mníchov. O tom, kto získa Zlatú loptu rozhoduje Technicko-študijná komisia FIFA (TŠK FIFA) a zástupcovia svetových médií. TŠK FIFA, ktorej tradičným členom je aj slovenský futbalový odborník Jozef Vengloš vytvorila už po semifinále užší 10-členný zoznam kandidátov.

Nový dizajn Zlatej lopty od firmy Adidas je v podstate kópiou historickej lopty z roku 1960, s ktorou sa hralo na MS 1962. Na pamätnom šampionáte prehralo niekdajšie Československo až vo finále s Brazíliou, pričom trofej Zlatej lopty je trvalo vystavená v Dome FIFA vo švajčiarskom Zürichu.

FIFA udeľovala i ďalšie ceny. Tímom z najatraktívnejším herným prejavom sa stalo Portugalsko. Nemec Miroslav Klose získal Zlatú kopačku (Adidas Golden Shoe Award) pre najlepšieho strelca šampionátu (5 gólov), Talian Gianluigi Buffon cenu Leva Jašina pre najlepšieho gólmana MS, ďalší Nemec Lukas Podolski Najlepšieho mladého hráča (Gillette Best Young Player). Súťaži fair play dominovali obhajca z Brazílie a Španielsko.

Zlatá lopta FIFA MS (Adidas Golden Ball Award) – víťazi:
MS 1982 v Španielsku PAOLO ROSSI (Tal.)
MS 1986 v Mexiku DIEGO MARADONA (Arg.)
MS 1990 v Taliansku SALVATORE SCHILLACI (Tal.)
MS 1994 v USA ROMÁRIO (Braz.)
MS 1998 vo Francúzsku RONALDO (Braz.)
MS 2002 v Japonsku a Kórejskej rep. OLIVER KAHN (Nem.)
MS 2006 v Nemecku ZINEDINE ZIDANE (Fr.)
debata chyba