Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Najlepším brankárom MS sa stal Buffon

Gólman talianskej futbalovej reprezentácie Gianluigi Buffon sa stal podľa očakávania najlepším brankárom 18. MS v Nemecku a od Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA prebral cenu Leva Jašina. "Squadra azzurra" získala vo finále s Francúzskom, ktoré v riadnom hracom čase i po predĺžení skončilo nerozhodne 1:1, už štvrtý titul svetových šampiónov po rozstrele z 11 m, ktorý vyhrala 5:3.

10.07.2006 11:10
debata

Buffon na šampionáte v Nemecku dostal iba dva góly. Jediný gól na šampionáte do finálového duelu inkasoval Buffon v 27. minúte zápasu základnej skupiny proti USA, kedy ho prekonal vlastný spoluhráč Cristian Zaccardo. Už v 7. minúte finále ho z prísne nariadenej penalty po faule na Maloudu prekonal kapitán „Les Bleus“ Zinedine Zidane a prekazil mu šancu na rekord, keď gólman Juventusu Turín si udržal nepriestrelnosť na šampionáte 459 minút. K vyrovnaniu rekordu krajana Waltera Zengu z MS v roku 1990 (517 minút) mu chýbalo tak ešte 58 minút.

Najlepším brankárom MS 2002 v Japonsku a Kórejskej republike vyhlásila FIFA Nemca Olivera Kahna, v roku 1998 sa stal najlepším brankárom turnaja Fabien Barthez z Francúzska, ktorý stál medzi žrďami „trikolóry“ aj v nedeľu na Olympijskom štadióne v Berlíne. Prvý laureátom ceny Leva Jašina sa stal na MS v USA v roku 1994 Belgičan Michel Preud´Homme.

Buffon debutoval v Serii A už ako 17-ročný. Bývalý gólman Parmy si od zástupcov talianskej tlače vyslúžil prirovnania k legendárnemu majstrovi sveta z 1982 Dinovi Zoffovi. Jeden z veľkých okamihov Buffona na MS prišiel v zápase proti Česku, keď zlikvidoval strelu spoluhráča zo „starej dámy“ Pavla Nedvěda. Obrázky po tomto zápase, keď utešoval bývalého najlepšieho hráča Európy z Česka po vypadnutí, potom obleteli celý svet.

Ďalším vrcholným okamihom bolo zlikvidovanie skvelej hlavičky Zidanemu v predĺžení finálového súboja, zástupcovia „siedmej veľmoci“ si všimli i beh cez celé ihrisko do náruče spoluhráča Marca Materazziho po úvodnom góle v zápase s Českom a jeho následnú oslavu. „Jediné, čo ma zaujímalo, bolo dobro tímu, žiadne osobné uspokojenia. Na konci MS sme preukázali, že sme skupinou hráčov s veľkým charakterom, v ktorej absentujú egoisti. Na konci ligovej sezóny som mal malé výkonnostné výkyvy. To sa ale na šampionáte ani raz nestalo a moji spoluhráči cítili istotu. Nikdy som si ani len nepripustil, že by som mohol inkasovať gól,“ povedal Buffon.

debata chyba