Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najlepším brankárom MS sa stal Buffon

Gólman talianskej futbalovej reprezentácie Gianluigi Buffon sa stal podľa očakávania najlepším brankárom 18. MS v Nemecku a od Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA prebral cenu Leva Jašina. "Squadra azzurra" získala vo finále s Francúzskom, ktoré v riadnom hracom čase i po predĺžení skončilo nerozhodne 1:1, už štvrtý titul svetových šampiónov po rozstrele z 11 m, ktorý vyhrala 5:3.

10.07.2006 11:10
debata

Buffon na šampionáte v Nemecku dostal iba dva góly. Jediný gól na šampionáte do finálového duelu inkasoval Buffon v 27. minúte zápasu základnej skupiny proti USA, kedy ho prekonal vlastný spoluhráč Cristian Zaccardo. Už v 7. minúte finále ho z prísne nariadenej penalty po faule na Maloudu prekonal kapitán „Les Bleus“ Zinedine Zidane a prekazil mu šancu na rekord, keď gólman Juventusu Turín si udržal nepriestrelnosť na šampionáte 459 minút. K vyrovnaniu rekordu krajana Waltera Zengu z MS v roku 1990 (517 minút) mu chýbalo tak ešte 58 minút.

Najlepším brankárom MS 2002 v Japonsku a Kórejskej republike vyhlásila FIFA Nemca Olivera Kahna, v roku 1998 sa stal najlepším brankárom turnaja Fabien Barthez z Francúzska, ktorý stál medzi žrďami „trikolóry“ aj v nedeľu na Olympijskom štadióne v Berlíne. Prvý laureátom ceny Leva Jašina sa stal na MS v USA v roku 1994 Belgičan Michel Preud´Homme.

Buffon debutoval v Serii A už ako 17-ročný. Bývalý gólman Parmy si od zástupcov talianskej tlače vyslúžil prirovnania k legendárnemu majstrovi sveta z 1982 Dinovi Zoffovi. Jeden z veľkých okamihov Buffona na MS prišiel v zápase proti Česku, keď zlikvidoval strelu spoluhráča zo „starej dámy“ Pavla Nedvěda. Obrázky po tomto zápase, keď utešoval bývalého najlepšieho hráča Európy z Česka po vypadnutí, potom obleteli celý svet.

Ďalším vrcholným okamihom bolo zlikvidovanie skvelej hlavičky Zidanemu v predĺžení finálového súboja, zástupcovia „siedmej veľmoci“ si všimli i beh cez celé ihrisko do náruče spoluhráča Marca Materazziho po úvodnom góle v zápase s Českom a jeho následnú oslavu. „Jediné, čo ma zaujímalo, bolo dobro tímu, žiadne osobné uspokojenia. Na konci MS sme preukázali, že sme skupinou hráčov s veľkým charakterom, v ktorej absentujú egoisti. Na konci ligovej sezóny som mal malé výkonnostné výkyvy. To sa ale na šampionáte ani raz nestalo a moji spoluhráči cítili istotu. Nikdy som si ani len nepripustil, že by som mohol inkasovať gól,“ povedal Buffon.

debata chyba