Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zidane si rozlúčku dokonale zbabral...

Kapitán francúzskej futbalovej reprezentácie Zinedine Zidane nezvládol avizovaný koniec kariéry a po škaredom údere hlavou do Marca Matteraziho mu argentínsky arbiter Horacio Elizondo ukázal v 110. minúte finálového zápasu 18. MS červenú kartu. "Les Bleus" v tom čase hrali s Talianmi 1:1.

10.07.2006 05:34
debata

Celý incident vyprovokoval Materazzi, ktorý Zidana verbálne osočil, na čo však Francúz zareagoval neadekvátnym spôsobom a talianskeho obrancu – strelca vyrovnávajúceho gólu, poslal „hlavičkou“ do hrude k zemi.

Incidenty podobného charakteru nie sú pre Zidana novinkou. Pred ôsmimi rokmi videl Francúz červenú kartu v zápase MS 1998 so Saudskou Arábiou. Tridsaťštyriročnému Zidanovi sa začervenalo pred očami aj pred piatimi rokmi v zápase Ligy majstrov, keď ešte ako hráč Juventusu Turín v súboji s Hamburgerom SV hlavou strčil do Jochena Kientza.

Zinedine Zidane sa lúči. Táto veta sa objavila pred šampionátom azda tisíckrát. Trojnásobný najlepší futbalista sveta najskôr v Reale Madrid oznámil, že toto bude jeho posledná sezóna. A rovnaké rozhodnutie tlmočil aj trénerovi francúzskej reprezentácie Raymondovi Domenechovi.

A mnohí nečakali ani na koniec tohto turnaja a posielali ho už do futbalovej penzie. V druhom zápase v skupine proti Kórejskej republike videl druhú žltú kartu a v kľúčovom stretnutí o postup do osemfinále proti Togu, presne v deň jeho 34. narodenín, držal palce svojim spoluhráčom iba na tribúne. Nebolo mu všetko jedno. V stretnutí mal padnúť aj verdikt, či si ešte aspoň raz zahrá na svetovom šampionáte. Mužstvo bojovalo aj za svojho kapitána.

Zinedine Zidane sa vrátil a vyzeral ako v najlepších rokoch. Najskôr žiaril v súboji proti Španielsku. V závere stretnutia akoby chcel mať úplnú istotu. Režisér francúzskej jedenástky najprv prihral Vieirovi na druhý gól a v poslednej minúte sa zmocnil lopty, ukázal jedinečné sólo a zakončil ho tretím gólom. V semifinále proti Brazílii výnimočný výkon zopakoval a presnou strelou z penalty poslal najväčšieho favorita domov.

Brazília je jeho osud. Pred ôsmimi rokmi vo finále majstrovstiev sveta na Stade de France to bol tiež Zidane, ktorý sa postaral, že favorit odchádzal po zápase so sklonenou hlavou. Dvoma gólmi položil základ francúzskeho triumfu. Už raz sa s reprezentačným dresom rozlúčil a urobil si dlhú prestávku. Potom si však všetko rozmyslel a pred vyše rokom sa vrátil. Tentoraz podobnú možnosť absolútne vylúčil. „Je čas, aby som definitívne odišiel,“ vyhlásil.

Najskôr zamával svetu skvelými výkonmi ako v časoch najväčšej slávy. Chcel, aby si ho takto zapamätal futbalový svet. Ako výborného a úspešného hráča, ktorý si žiadosť do penzie vypísal predčasne. Škoda, že nakoniec odišiel predčasne. Jeho reprezentačnú kariéru ukončila červená karta po nechutnom incidente vo finále. Neudržal si nervy a úderom hlavy zrazil k zemi Marca Matteraziho. Veľký hráč si rozlúčku dokonale zbabral…

debata chyba