Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V sobotu sa lúčili Figo, Pauleta i Kahn

Po neúspešnom zavŕšení pôsobenia portugalskej reprezentácie na majstrovstvách sveta vo futbale a prehre s domácim Nemeckom v boji o bronzové medaily sa s národným mužstvom aktuálneho vicemajstra Európy rozlúčili hneď dve opory - kapitán Luis Figo a najlepší kanonier Pauleta.

09.07.2006 11:06 , aktualizované: 11:23
debata

V zápase o 3. priečku sa 33-ročný Figo dostal na trávnik iba po striedaní v záverečnej fáze a stihol ešte prihrať na čestný úspech hráčov z Pyrenejského polostrova Nunovi Gomezovi. Po prehre 1:3 pre portugalskú televíziu potvrdil svoje rozhodnutie skončiť v reprezentácii.

Jeden z mála hráčov, ktorí vo svojej kariére vystriedali oba španielske veľkokluby Real Madrid i FC Barcelonu chcel pôvodne skončiť už po finále európskeho šampionátu pred dvoma rokmi, no na nadšenie brazílskeho trénera Luiza Felipeho Scolariho prehodnotil vlani svoje rozhodnutie a vrátil sa do jeho kádra.

„Ťažko sa mi po prehre lúči s reprezentačnou kariérou. Robil som, čo som mohol a myslím, že aj mužstvo zo seba vydalo všetko,“ povedal najlepší futbalista planéty z roku 2001 a dodal: „Som však hrdý, že som bol členom tohto tímu. Nie je to ľahké po 15 rokov v národnom výbere skončiť, no môj čas sa naplnil.“ Podľa Scolariho proti Nemcom nenastúpil v základnej zostave, lebo sa ešte necítil v pohode po semifinálovej prehre s Francúzskom (0:1).

Svoje začiatky v profesionálnom futbale absolvoval v Sportingu Lisabon, odkiaľ ho v roku 1995 získala FC Barcelona. Po piatich rokoch sa však presunul do tábora najväčšieho rivala Kataláncov – Realu Madrid. Už pred začiatkom minulej sezóny sa však netajil nespokonosťou s politikou klubu a posledný rok strávil v službách talianskeho Interu Miláno.

Reprezentačnú kariéru, počas ktorej červeno-zelený dres obliekol 127-krát a strelil v ňom 32 gólov, odštartoval Figo ako 18-ročný v roku 1991 proti Luxembursku.

Vo Figovom rovesníkovi Pauletovi stráca Portugalsko historicky najlepšieho strelca reprezentácie – v 87 štartoch sa Pauleta trafil až 47-krát. Na turnaji v Nemecku síce uspel hneď v prvom zápase proti Angole, no to bol zároveň jeho posledný gól v kariére. „Naďalej však zostal súčasťou tímu, rovnako ako ňou bol ešte v kvalifikácii, v ktorej nastrieľal toľko gólov,“ zastal sa ho tréner Scolari.

Kahn potvrdil svoj odchod

Brankár čerstvého bronzového medailistu z majstrovstiev sveta vo futbale Oliver Kahn po zápase o 3. miesto s Portugalskom potvrdil, že pri nemeckej reprezentácii definitívne končí.  „Bol to môj posledný zápas za moju vlasť,“ vyhlásil 37-ročný gólman Bayernu Mníchov a dodal: „Myslím, že to nemohlo prísť pri krajšej príležitosti a nemohlo to dopadnúť lepšie.“ Medzi žrde nemeckej bránky sa pritom 86-násobný reprezentant dostal až v poslednom dueli na turnaji na úkor jednotky z Arsenalu Londýn Jensa Lehmanna.

„Bolo to ohromné,“ tešil sa po zápase Kahn, ktorého meno už počas zápasu skandovalo aj publikum na štadióne v Stuttgarte najmä po tom, čo predviedol niekoľko dôležitých zákrokov. „Je naozaj neuveriteľné, čo futbal dokáže dosiahnuť a nikdy v živote na to nezabudnem. Ľudia si takéto zážitky nosia v srdciach veľmi dlho,“ dodal Kahn, ktorého si nevedel po zápase vynachváliť ani tréner Jürgen Klinsmann. Vyzdvihoval najmä skutočnosť, že veterán sa dokázal zmieriť s pozíciou dvojky a po penaltovom rozstrele s Argentínou športovo zagratuloval aj svojmu rivalovi Lehmannovi. „Musím vyjadriť svoj nevýslovný rešpekt nad tým, čo na turnaji dokázal, aj keď to pre neho určite nebolo ľahké. Neuveriteľné.“

Kahn začal kariéru v nemeckom drese 23. júna 1995 stretnutím vo švajčiarskom Berne s domácou reprezentáciou. Stal sa stabilnou jednotkou výberu trojnásobných majstrov sveta a pred štyrmi rokmi na šampionáte v Japonsku a Kórejskej republike si za svoje výkony vyslúžil aj prestížne ocenenie – Zlatú loptu pre najlepšieho hráča turnaja. Hoci vysnívané zlato sa mu nepodarilo získať ani na domácej pôde, sobotňajšiu bronzovú rozlúčku opísal slovami: „Nálada na štadióne bola ohromná a nechcem si ani predstaviť, ako by to asi vyzeralo, ak by sme sa stali majstrami sveta. Bol to jeden z najpôsobivejších, ak nie vôbec najpôsobivejší moment na aký si len spomínam. Strávil som v reprezentácii krásne chvíle, ale treba vedieť, kedy je dosť.“

debata chyba