Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci chcú odmeniť fanúšikov bronzom

Nemeckí futbalisti pred pár dňami prežili veľké sklamanie. Na poslednú chvíľu sa pred nimi zabuchli finálové dvierka. Fanúšikov chcú odmeniť aspoň ziskom bronzu. "Aj v malom finále chceme pre nich predviesť výborný futbal," sľubuje Jürgen Klinsmann, pre ktorého to bude 34. zápas na nemeckej lavičke.

08.07.2006 06:20
debata

Témou dňa v Nemecku je, či bude pokračovať pri kormidle. Želá si to celé Nemecko. Definitívne slovo však vysloví až po šampionáte.

Nemecký kormidelník bude musieť urobiť v sobotňajšom zápase o tretie miesto proti Portugalsku prinajmenšom tri vynútené zmeny v zostave. Dve z nich sa týkajú obrany. Stopér Per Mertesacker sa v Mníchove podrobí operácii päty a zranený je aj pravý obranca Arne Friedrich. V zápase si nezahrá ani stredopoliar Michael Ballack, ktorého sužuje ľavé koleno. Piatkový tréning musel prerušiť pre zdravotné problémy aj Tim Borowski. V obrane zrejme dostanú príležitosť Marcell Jansen a Robert Huth. Defenzívu posilní Frings. Do zostavy sa vracia Torsten Frings po odpykaní trestu za účasť v bitke po štvrťfinálovom dueli s Argentínou.

Vedúci strelec šampionátu Miroslav Klose tiež hlásil zdravotné problémy, no bude pripravený nastúpiť. „Nebolo by od veci, keby ešte gól či dva pridal a potvrdil postavenie najlepšieho strelca,“ zaželal si Klinsmann. Takisto ho potešilo, že Kloseho útočná dvojica Lukas Podolski sa stal najlepším mladým hráčom šampionátu.

Nemecko odohrá už svoj štvrtý zápas o tretie miesto, toľkokrát sa žiadna iná krajina v malom finále neocitla. V roku 1934 boli Nemci úspešní proti Rakúsku (3:2), v roku 1958 prehrali s Francúzskom (3:6) a 1970 zdolali Uruguaj (1:0).Nemecko má s Portugalskom priaznivú bilanciu. Zo štrnástich duelov vyhralo šesť, päťkrát remizovalo a trikrát prehralo. Naposledy však  prehrali na Euro 2000 hanebne 0:3. Posledné nemecké víťazstvo sa viaže k roku 1996 (2:1).

Aj v portugalskom mužstve sa chystajú zmeny v zostave. Pravý obranca Miguel sa v zápase s Francúzskom zranil a podľa všetkého nebude môcť nastúpiť. Určite však nebude hrať stopér Ricardo Carvalho, ktorý dostal v semifinále druhú žltú kartu. Pre Luisa Figa bude zápas proti Nemecku rozlúčkovým v reprezentácii. „Áno, ale koniec kariéry som už avizoval dávnejšie. Po toľkých rokoch to raz už muselo prísť,“ potvrdila portugalská hviezda.

„Chceli sme hrať v finále, a hoci sme v hre iba o tretiu priečku, zápas berieme vážne. Sme profesionáli a tešíme sa na zápas,“ povedal portugalský tréner Luiz Felipe Scolari. Nedá sa vylúčiť, že to bude jeho posledný zápas na portugalskej lavičke.

Kahn sa vracia ako kapitán

Do nemeckej bránky sa proti Portugalsku postaví Oliver Kahn. A na rukáv si natiahne kapitánsku pásku. Pre 37-ročného veterána medzi tromi žrďami možno bude tento zápas  posledným v jeho bohatej reprezentačnej kariére. Ešte v apríli tréner Jürgen Klinsmann oznámil, že ako s jednotkou medzi brankármi počíta s Jensom Lehmannom. Kahn len ťažko niesol údel dvojky, no postupne si zvykol a v posledných zápasoch neváhal podporiť svojho rivala v bránke.

Možnosť zachytať si v zápase o tretie miesto neberie ako almužnu. „Vôbec nie. Pre mňa má aj takýto zápas cenu a teším sa naň,“ vyslovila sa brankárska legenda.  „Oliver sa zachoval perfektne, zaslúži si to,“ reagoval Lehmann na zmenu v bránke pred posledným vystúpením Nemecka na šampionáte. „Musíme byť vďační aj Kahnovi za uplynulé týždne. Zachoval sa naozaj perfektne. Medzi oboma brankármi sa odohral nádherný príbeh,“ vyslovil sa tréner Klinsmann. Kahn dnes nastúpi na svoj 86. medzištát­ny zápas.

debata chyba