Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zidane vyviazol s miernym trestom

Stredopoliar Zinedine Zidane dostal za úder hlavou do hrude Marca Materazziho vo finále futbalových MS zákaz štartu v troch zápasoch a pokutu 7500 švajčiarskych frankov. Materazzi má za provokácie zastavenú činnosť na dva zápasy a musí zaplatiť 5000 frankov. Tresty oznámila Medzinárodná futbalová federácia FIFA.

20.07.2006 16:38
debata

Zidanovi hrozilo odobranie Zlatej lopty pre najlepšieho hráča majstrovstiev sveta, ale nakoniec prakticky vyviazol len s pokutou. Zastavenie činnosti je v jeho prípade len symbolické, pretože bezprostredne po majstrovstvách sveta ukončil kariéru.

Bývalý najlepší futbalista sveta preto súhlasil, že namiesto toho odpracuje tri dni v rámci humanitárnych projektov pre deti a mládež, ktoré organizuje FIFA.

Materazzi, ktorý v priebehu majstrovstiev sveta naskočil ako náhradník za zraneného Alessandra Nestu, bude Talianom chýbať v úvode kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy. Okrem domáceho zápasu s Litvou nenastúpi ani v repríze finále majstrovstiev sveta na francúzskej pôde.

Obaja hráči podali disciplinárnej komisii svoje vysvetlenie písomne a zároveň sa zúčastnili na vypočúvaní i osobne. Zidane vypovedal za zatvorenými dverami 90 minút, Materazzi predstúpil pred päťčlenný tribunál v piatok.

„Vo svojich vyhláseniach obaja hráči zdôraznili, že Materazziho slovné provokácie boli hanlivé, ale nie rasistické. Počas vypočúvania sa obaja ospravedlnili FIFA za svoje neprístojné správanie a incident oľutovali,“ uviedla v oficiálnom vyhlásení FIFA.

Zidana vo finále svetového šampionátu za napadnutie Materazziho desať minút pred koncom predĺženia vylúčili. Francúzsko potom prehralo s Talianskom 3:5 na pokutové kopy.

debata chyba