Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIFA začala riešiť prípad Materazzi

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) začala vo štvrtok disciplinárne konanie voči talianskemu reprezentantovi Marcovi Materazzimu, ktorého vo finálovom zápase na MS 2006 proti Francúzsku inzultoval nečakanou hlavičkou do hrude Zinedine Zidane. Obaja hráči predstúpia 20. júla pred Disciplinárnu komisiu FIFA.

13.07.2006 16:59
debata

Kapitán Francúzov dostal v 110. minúte predĺženia za nešportový čin červenú kartu a Taliani napokon po jedenástkovom rozstrele získali 4. titul majstrov sveta. Disciplinárna komisia FIFA spustila vyšetrovanie proti Materazzimu na základe vyhlásení Zidana, ktorý napriek svojmu finálovému deliktu získal napokon Zlatú loptu pre Najlepšieho hráča šampionátu v Nemecku. Zidane podľa svojich slov inzultoval Materazzi preto, lebo reagoval na verbálne urážky z Talianovej strany.

„Konanie sme spustili v súlade s vyhlásením francúzskeho hráča Zinedina Zidana, ktorý v rozhovore naznačil, že jeho čin bol odpoveďou na opakované provokácie,“ stojí v stanovisku FIFA. Zidane môže do utorka písomne informovať federáciu o svojom pohľade na vec. FIFA následne poskytne kópiu tohto vyhlásenia Materazzimu, aby na to rovnakým spôsobom reagoval.

Neskôr po zápase a opadnutých emóciách potomok alžírskych prisťahovalcov Zidane pre francúzsku televíznu stanicu TF1 uviedol, že reagoval na Materazziho urážky namierené proti jeho mame a sestre. V médiách sa čoskoro objavili aj zmanipulované správy o verbálnej urážke s terroristickým podtextom, avšak Zidane presne znenie Materazziho slov zatiaľ nešpecifikoval.

FIFA sa zapojila do celej kauzy napriek tomu, že svetový šampionát sa už skončil. Finálový súboj v Berlíne, ktorý bol súčasne Zidaneho rozlúčkou, totiž zatienil práve skrat francúzskeho virtuóza. Masovo sledovaný svetový šampionát, ktorý bol inak po organizačnej stránke bezproblémový, dostal nečakanú športovú facku v samotnom závere.

Materazzi neurazil matku Zidana, ale jeho sestru

Materazzi sa priznal v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Serra, že urazil vo finále francúz­skeho Zidana. Na otázku, či mali jeho slová rasový podtext, Materazzi odpovedal: „Nepovedal som nič, čo by malo súvis s náboženským vyznaním, politikou alebo rasou. Vylučujem urážky na adresu jeho matky. Všetci čo ma poznajú vedia, že o matke nemôžem hovoriť bez sĺz. Stratil som ju, keď som mal iba 15 rokov a doteraz je to nezacelená rana. Nikomu v živote by som nevynadal s tým, že zatiahnem do toho jeho matku.“

Odpoveď na ďalšiu otázku už nebola taká jednoznačná. Bola v podstate rovnaká, smerovala však na Zidanovu sestru. Materazzi diplomaticky odvetil: „Áno, ak budeme postupovať vylučovacou metódou. Zidane vie, čo som povedal a čo nie.“

Materazziho by ani vo sne nenapadlo, že Zidane ho zloží na zem úderom hlavy: „Nenapadlo by to ani mňa, ani nikoho na svete, že Zidane by bol niečoho takéhoto schopný. Ak by som bol čakal, že ma udrie, úder by som mu vrátil a vylúčili by nás oboch.“ Zároveň zložil svojmu súperovi hlbokú poklonu: „Jeho futbalové umenie som vždy obdivoval a pre tým čo dosiahol na ihrisku mám rešpekt. Som toho názoru, že Zlatú loptu pre najlepšieho hráča získal oprávnene.“

debata chyba