Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Osmefinále MS 2006 Brazíla - Ghana vraj zmanipulovala stávkarská mafia

Osemfinálový zápas na predvlaňajších majstrovstvách sveta medzi futbalistami Brazílie a Ghany bol údajne zmanipulovaný. Kanadský novinár Declan Hill v rozhovore pre nemecký magazín Spiegel povedal, že stávkarský syndikát z Ázie si objednal u hráčov afrického mužstva prehru o minimálne dva góly. Ghaňania pritom podľahli v Dortumunde obhajcom titulu 0:3.

30.08.2008 16:47
Brazlíčania Foto:
Futbalisti Brazílie sa takto v roku 2006 tešili z triumfu nad Ghanou.
debata

Na zmanipulovaní výsledku sa podľa novinára podieľal bývalý brankár ghanskej reprezentácie Abukari Damba, ktorý bol v spojení so stávkarmi v Bangkoku.

Hill sa venoval v uplynulých troch rokoch investigatívnej práci v zákulisí ázijskej stávkarskej mafie. Zo svojich poznatkov napísal knihu „Isté víťazstvá“, ktorá sa čoskoro dostane na pulty predajní. „Viem, že si zahrávam s ohňom,“ povedal pre Spiegel.

Novinár tvrdí, že ovplynené boli takisto dva zápasy v nemeckých súťažiach z nedávnej minulosti. Na podnet stávkarského syndikátu z Malajzie vraj v novembri roku 2005 vyhral Hannover v bundelsige 5:1 nad Kaiserslauternom a v auguste toho istého roka Karlsruhe v druhej lige zdolalo Siegen 2:0.

Na oboch zápasoch údajne zarobil milióny eur Malajzíčan William Bee Wah Lim, ktorý bol vlani v júni vo Frankfurte kvôli pokusu o zmanipulovanie iných stretnutí v tretej nemeckej a druhej rakúskej lige odsúdený k dvom rokom a piatim mesiacom väzenia. Po rozsudku bol však prepustený na kauciu 40 tisíc eur a skrýva sa v zahraničí.

debata chyba