Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIFA už vyšetruje Zidanov úder

Medzinárodná futbalová federácia FIFA v utorok začala disciplinárne konanie so Zinédinom Zidanom. V rámci vyšetrovania chce vyjasniť všetky okolnosti, ktoré kapitána francúzskej reprezentácie viedli k hlavičke do hrudníka Taliana Marka Materazziho.

11.07.2006 16:30
debata

Za to videl v 110. minúte nedeľňajšieho finále majstrovstviev sveta červenú kartu a spravil neslávnu bodku za svojou úspešnou kariérou.

Incident videl len štvrtý rozhodca Luis Medina Cantalejo, ktorý prostredníctvom komunikačného systému informoval hlavného argentínskeho arbitra Horacia Elizonda.  „Videl som to na vlastné oči, nič som si nevymyslel. Hlavný rozhodca mal pod dohľadom loptu, ktorá vtedy bola úplne inde a postranný sa vracal späť na svoju pozíciu. Svojmu štvrtému rozhodcovi vždy vravím, aby si pozorne všímal hráčov, pretože pri ich pohybe po ihrisku môžu nastať rôzne situácie. Presne to som spravil teraz aj ja,“ povedal Medina Cantalejo pre rozhlasovú stanicu Cadena Ser.

Arbiter odmietol domnienky trénera Francúzska Raymonda Domenecha, podľa ktorých bolo vylúčenie na podnet záznamov televíznych kamier. „Jeho názor rešpektujem, ale nie je to pravda. Neviem, čo Materazzi povedal, no následne začali protesty a Gianluigi Buffon interpeloval u postranného rozhodcu. Keď sa to upokojilo, povedal som Elizondovi, čo sa stalo. Tento incident ukázal, aký je štvrtý rozhodca dôležitý. Mojou prácou je pomôcť hlavnému a to som urobil. “

Podľa arbitra by Zidaneho správanie nemalo zatieniť jeho kariéru. „Mali by sme si ho pamätať ako hráča, ktorý bol ozajstným džentlmenom. Nikdy sa nehádal ohľadom nejakého rozhodnutia. Je smutné, že hráč jeho formátu takýmto spôsobom ukončil kariéru, no spravil niečo, čo sa muselo potrestať. Dúfam, že sa z toho čo najskôr spamätá,“ dodal.

Thuram: Nešlo o rasistickú urážku

Urážka, ktorá vyprovokovala Zidana nebola rasového charakteru. Na základe rozhovoru so Zidanom to povedal jeho dlhoročný spoluhráč Lilian Thuram, ktorého citoval francúzsky denník L˙Équipe.

Thuram odmietol upresniť obsah rozhovoru. Zdôraznil len, že nešlo o nejaký rasistický výrok, ale o „urážky, ku ktorým sa nedá zostať necitlivý“. Podľa pondelňajších špekulácií tlače povedal Materazzi francúzskemu kapitánovi, že je „terorista“, to však Talian počas triumfálneho privítania v Ríme poprel. Britský The Sun uvádza, že celá veta dokonca znela „Si syn teroristickej šľapky“.

Zidane sa zatiaľ verejne nevyjadril. List Le Parisien napísal, že by mal vystúpiť tento týždeň. V rokovaní je vraj rozhovor pre televíznu stanicu Canal+, ktorá je jedným zo Zidanových hlavných sponzorov.

Zidane si po vylúčení ani nešel pre striebornú medailu, ale v pondelok sa so spoluhráčmi zúčastnil na obede u prezidenta Jacquesa Chiraka a pozdravil fanúšikov z balkóna hotela Crillon na námestí Svornosti. Teraz podľa Le Parisien odpočíva s rodinou v Marseille.

Jeho starší brat Djamel, ktorý žije v alžírskej dedine Taguemount, odkiaľ rodina pochádza, Le Parisien povedal, že pokiaľ Zinédine Taliana udrel, musela ho vyprovokovať veľmi vážna urážka. „Teraz je na tom veľmi zle a uzavrie sa do mlčania, ktoré môže trvať veľmi dlho. Sme všetci veľmi nešťastní, zomkneme sa okolo neho, aby sme mu dodali podporu, akú si zaslúži,“ povedal Djamel Zidane.

====== Alžírčania sú na Zidana napriek finálovej hlavičke hrdí ======

Ani skrat Zinedina Zidana na jeho ohromnej popularite v Alžírsku, krajine pôvodu jeho rodičov. Zidane je v tejto krajine národným hrdinom, aj keď sa tu nenarodil. Práve vďaka nemu totiž väčšina miestnych drží palce Francúzsku, ktoré držalo Alžírsko pod kontrolou vyše 130 rokov a zviedlo s ním krvavú bitku o nezávislosť štátu. „Vďaka nemu milujeme Francúzsko,“ povedal Zidaneho bratranec Rabah.

Rodičia bývalej hviezdy Realu Madrid prišli do krajiny galského kohúta krátko po vypuknutí bojov o nezávislosť v roku 1954 a usídlili sa neďaleko Marseille. Zidane sa vracal do Aguemoune ešte ako chlapec, s miestnymi tu cez prázdniny hrával futbal. „My sme boli štyria či piati, on bol sám. Aj tak nás porazil. Úplne sám okolo nás prechádzal a strieľal góly,“ dodal Rabah. 

debata chyba