Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Buffon priznal: Neznášam penalty

Keď Fabio Grosso premenil v rozstrele finále fotbalových majstrovstviev sveta rozhodujúci pokutový kop, gólman Gianliugi Buffon si možno oddýchol viac než ostatní. Aj keď na turnaji žiaril a zdalo sa, že nemá žiadnu slabinu, po víťaznom finále jednu priznal: Neznáša penalty.

10.07.2006 18:06
debata

Proti Francúzom to potvrdil, nechytil ani jednu z piatich v zápase. Zidane ho pokoril už v 7. minúte a v rozstrele mal Buffon šťastie, že Trezeguet napálil svoju penaltu do brvna. Taliansky brankár ani jeden krát neuhádol smer kopu. „Dávnejšie som penalty miloval, ale potom, čo sme na ne prehrali vo finále Ligy majstrov s AC Miláno, ma táto zábava otrávila,“ povedal. Zhodou okolností vtedy jednu penaltu za Juventus zahodil i Trezeguet.

Po finále zasa môže penalty milovať, ale má to háčik. Práve z pokutového kopu totiž na šampionáte po 460 minútach inkasoval a o dĺžku jedného futbalového polčasu zaostal za historickým rekordom krajana Waltera Zengu z roku 1990. „V každom zápase tu som bol presvedčený o tom, že nedostanem gól,“ uviedol dvadsaťosemročný brankár.

Z hry ho súperi neprekonali: v Nemecku dostal jedenásť a pol hodiny hry gól len od spoluhráča Zaccarda a z penalty od Zidana. Zaccardo bol veľmi nešťastný z toho, že Buffona pripravil o rekord, ktorý mohol byť nesmrteľný. Gólman zostal nad vecou a obrancu podľa svojich slov utešoval.

Rekordy mu nehovoria nič rovnako ako porovnávanie s legendárnym Dinom Zoffom, brankárom majstrov sveta z roku 1982. Bol pyšný na to, že o ňom Zoff prehlásil, že je najlepší brankár sveta. Aj keď mu penalty nešli, Taliansko mu vďačí za to, že na ne vôbec došlo: Buffon na konci prvého predĺženia zázračne vyškriabol Zidanovu hlavičku nad hornú žrď.

Teraz ho čakajú nervy o to, či súd pošle pre stávkarskej afére Juventus do tretej ligy. „Naozaj neviem, čo by so mnou bolo potom,“ povedal. Možno sa poradí doma so svojou snúbenicou Alenou Šeredovou. Česká kráska, ktorá sa pred šampionátom nechala vyfotiť vo futbalovej bránke len s rukavicami svojho milého zakrývajúcimi intímne partie, by sa určite nerada sťahovala z Talianska. A keď, tak snáď jedine do Čiech, kde si to Buffon zamiloval.
knp okr

debata chyba