Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Galis Zidana za jeho prešľap neodsudzuje

Veľkou škvrnou nedeľňajšieho finálového zápasu 18. MS vo futbale medzi Talianskom a Francúzskom, bol surový úder hlavou, ktorý 34-ročný kapitán Francúzska Zinedine Zidane uštedril talianskemu obrancovi Marcovi Materazzimu v 110. minúte tohto merania síl v Berlíne.

10.07.2006 14:42
debata

Po tomto skrate slávny Francúz odišiel z ihriska veľmi neslávne. V poslednom reprezentačnom vystúpení uvidel červenú kartu a finále MS 2006 potupne dopozeral v šatni. Na jeho „neslávny odchod zo scény“ reagovali aj slovenskí reprezentační tréneri, ktorí sa v podobne vypätých situáciách vo svojej kariére tiež už ocitli.

„Ja osobne by som ho v žiadnom prípade za to neodsudzoval, lebo sa veľmi dobre viem vžiť do jeho situácie,“ povedal na margo Zidaneho skratu Ladislav Petráš, asistent trénera A-mužstva SR a tréner hráčov SR do 21 rokov. „Samozrejme, že sa nájdu ľudia, ktorí budú tvrdiť, že sa mal lepšie ovládať, že mal posledný zápas na MS dohrať. Lenže pri futbale, v zápale boja, sa stane všeličo. A na ihrisku sa aj všeličo povie,“ pokračoval Petráš. „Ja osobne si myslím, že ten Talian musel povedať Zidanemu niečo veľmi nemiestne. Že musel povedať takú zlú poznámku, ktorá Zidaneho poriadne vytočila. Zidane je predsa pán futbalista, ktorý za nejakú bežnú chlapskú nadávku nikoho nebude zrážať hlavou k zemi,“ zdôraznil tréner Petráš.

„Každý človek je iný. Každý nejako inak reaguje,“ pridal svoj názor na Zidaneho nechutný zákrok Ľubomír Moravčík, tréner hráčov SR do 16 rokov a do 17 rokov. „Samozrejme, že vylúčenie Zidaneho bolo negatívnym prvkom celého finále. Bolo škvrnou tohto súboja. Podľa mňa nemalo sa to stať. No na druhej strane si myslím, že Zidane nie je žiadny malý žiačik, ktorý by sa za každé slovo urazil až do takej miery, že by musel zaútočiť na protihráča. Tam sa muselo niečo stať, o čom my nevieme. Čo sme počas zápasu nepostrehli. Preto by som Zidaneho neodsudzoval,“ vysvetľoval rodák z Nitry.

Ako Moravčík zdôraznil, v takom dôležitom zápase veľmi veľkú úlohu hrajú emócie. „Bol to jeho posledný zápas. Ľudia od neho očakávali veľmi veľa. Bol pod veľkým tlakom. Takže nečudo, že mu po súboji s Materazzim praskli nervy,“ obhajoval kapitána Francúzska hráč, ktorý vo tejto krajine dlhé roky hral.

„Zidane aj napriek tomuto skratu zostane veľký hráč a veľký človek. Jeho čin bol veľkou škvrnou na finále, ale určite sa časom dozvieme, prečo to urobil. Čím ho vlastne ten Talian k tomu útoku vyprovokoval. Musel mu niečo veľmi škaredé povedať, alebo urobiť,“ dodal Moravčík.

„Reakcie futbalistov na ihrisku sa mnohokrát nedajú predvídať. Je to veľké vypätie. Sú to veľké emócie. A niekedy stačí veľmi málo, aby človek vybuchol a urobil niečo, čo ho potom neskôr veľmi mrzí, no v tom zlomku sekundy si to vôbec neuvedomí. A útok Zidaneho na Materazziho bola jedna z takých impulzívnych reakcií, respektíve výbuchov,“ konštatoval aj Dušan Galis, tréner A-mužstva SR.

„Samozrejme, že Zidane nemohol na Materazziho zaútočiť z ničoho nič. Talian mu musel niečo veľmi škaredé, niečo pod ľudskú dôstojnosť, povedať. Inak by Zidane nereagoval tak ako reagoval. Neverím tomu, že by sa k takej reakcii znížil, ak by nemal na to žiadny dôvod,“ zopakoval Galis.

„Je pravda, že taký veľký hráč by sa mal vedieť kontrolovať a ovládať v každej čo ako vypätej situácii. Lenže tam museli padnúť veľmi ošklivé slová. Materazzi ho musel tak ponížiť, že Zidane zabudol na to, že hrá finále svetového šampionátu a v tom momente videl pred sebou iba autora tej urážky. Možno sa nikdy nedozvieme, čo mu Talian povedal. Lebo Zidane je tak inteligentný človek, že o tom nikdy nebude na verejnosti hovoriť. A myslím si, že ani Materazzi sa nebude svetu chváliť tou superurážkou, ktorou Zidaneho počastoval. Takže to zostane iba v rovine dohadov a hádaniek,“ uvažoval hlavný tréner slovenských futbalistov.

„Vylúčenie Zidaneho bola škvrna na zápase, ale v žiadnom prípade ho za to neodsudzujem. Ako človek ho viem pochopiť. A ako hráč tiež. Lebo pri futbale sa stane všeličo. Veľká škoda, že ten zápas nedohral, lebo šampionát ho zastihol vo veľmi dobrej forme. Bol kľúčovým hráčom francúzskeho mužstva. Mal na ihrisku vydržať úplne do konca,“ dodal Dušan Galis.

debata chyba