Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Galis: Penalty vo finále sú nespravodlivé

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Dušan Galis považuje jedenástkový rozstrel vo finále MS za nespravodlivý. Navrhuje opakovanie zápasu. Galis to povedal po dramatickom finále MS v Nemecku Taliansko - Francúzsko, v ktorom Taliani získali svoj štvrtý titul majstra sveta.

10.07.2006 13:46
debata

„Myslím si, že pre obe mužstvá, ktoré sa po mesiaci bojov dostanú do finále, je nespravodlivé, že o titule rozhodujú penalty. To už nie je súboj dvoch kompletných mužstiev, to je súboj jedného hráča proti jednému hráčovi. Je to lotéria a navyše o titule v kolektívnom športe sa rozhoduje prakticky v individuálnej súťaži. Preto ja by som radšej navrhol nový finálový zápas. O tri dni neskôr opäť hrať o majstra sveta. Riadny zápas aj s predĺžením, ale bez penaltového rozstrelu. Bolo by to spravodlivejšie a nepotlačilo by to hlavný princíp kolektívnej hry,“ povedal Dušan Galis.

„Takže po tomto finále mám zmiešané pocity. Nepáči sa mi, že o novom majstrovi sveta sa rozhodlo až v pokutových kopoch, lebo obe mužstvá hrali veľmi dobre. Malo sa rozhodnúť pri plnom počte hráčov,“ priznal kormidelník slovenskej reprezentácie.

„Ako s odstupom niekoľkých hodín hodnotím mesačnú galaprehliadku svetového futbalu v Nemecku? Som veľmi milo prekvapený, čo Nemci dokázali urobiť počas tohto šampionátu. Ako sa dokázali zmeniť. Nemcov sme v minulosti poznali ako odmeraných a chladných ľudí, ktorí nemali veľmi radi turistov a cudzincov. A pozrite ako sa zmenili. Neuveriteľne sa teraz otvorili svetu. Všetkých vítali s otvorenou náručou. Boli mimoriadne pozorní, pohostinní. Jednoducho Nemecko bolo mesiac krajinou, kde sa kvôli futbalu stretol celý svet. Kde celý svet oslavoval futbal. Tešil sa z úspechov svojich tímov, smútil z ich neúspechov. Nemci nám veľmi jasne ukázali ako má fungovať to naše heslo: Spojme sa pre futbal,“ konštatoval Dušan Galis.

Podľa kouča A-tímu SR všetci organizátori športových podujatí by sa do Nemecka mali chodiť učiť ako treba urobiť špičkové podujatie. „S takou perfektnou organizáciou som sa ešte nestretol. Všetko klapalo ako hodinky. Všetko fungovalo. Bolo radosť na takých majstrovstvách byť. Nič zlé sa tam nestalo. O bezpečnosť návštevníkov bolo postarané po všetkých stránkach. Franz Beckenbauer dokázal, že nebol iba veľký hráč, ale že je aj výborný organizátor a človek. Dokázal spojiť celé Nemecko pre jednu perfektnú vec. Ja by som mu navrhol nejaké vysoké športové vyznamenanie. Zaslúži si ho,“ dodal Galis.

Podľa Ladislava Petráša, asistenta Dušana Galisa na reprezentačnej lavičke, šampionát v Nemecku priniesol mesiac zaujímavých súbojov, ktoré mali svoju úroveň. „Svetový šampionát je veľký turnaj. Hrá sa v ňom o veľa už v základných skupinách. Každý chce z nich postúpiť ďalej. Chce hrať o lepšie postavenie. Preto mnohé zápasy boli trochu zviazané taktikou. Preto neboli také otvorené. Nemuseli sa divákom páčiť. Ale tu si treba uvedomiť, že účel svätí prostriedky. Majstrovstvá sveta vo futbale sú raz za štyri roky. Každý chce byť majstrom sveta, každý chce postúpiť čo najďalej. A tomuto cieľu podriadi všetko, čo môže,“ konštatoval bývalý dlhoročný československý reprezentant a účastník MS 1970 v Mexiku.

Ako Ladislav Petráš ďalej povedal, finále Taliansko – Francúzsko bolo podľa neho pomerne opatrné. „Bolo to samozrejme iné stretnutie ako zápas o 3. miesto medzi Nemeckom a Portugalskom. Vo finále išlo o ešte viac ako o 3. miesto. Je to jediný zápas. Už sa nebude opakovať. Každá chyba v ňom býva kruto potrestaná. Takže obe mužstvá sa zamerali predovšetkým na dôraznú obranu, z ktorej sa snažili o rýchle protiútoky,“ konštatoval bývalý kanonier Interu Bratislava. 

Podľa Petráša mal prvý polčas vysokú úroveň, lebo Taliani museli hrať naplno prakticky od 7. min, keď dostali gól z penalty. „Francúzi však podľa mňa boli lepší, mali lepší pohyb. Viac na ihrisku o sebe vedeli. Lenže v 2. polčase to už bolo viac o vôli ako o futbalovom umení. Taliani, ktorí postupne vyrovnali hru, začali veľmi skoro kalkulovať s predĺžením a prípadnými penaltami. Takže priebeh finále bol prakticky taký, ako som predpokladal. Taliani vyhrali, sú majstri sveta. Treba to tak brať. Toto finále vyhralo šťastnejšie mužstvo. Ale k futbalu patrí aj šťastie. Bez neho by futbal nebol futbalom,“ dokončil tréner futbalistov SR do 21 rokov.

Ľubomír Moravčík, tréner hráčov SR do 16 a do 17 rokov, účastník MS 1990, po finále 18. MS konštatoval, že to bol vydarený šampionát. „Pokiaľ ide o zápasy a atmosféru na štadiónoch určite jeden z najlepších. Samozrejme, že mesiac je veľmi dlhá doba, takže sme na MS videli aj dobré, aj slabšie zápasy. Padlo dosť pekných gólov, padli aj šťastné góly. Mňa zaujalo aj to, že aj mužstvá z tretieho sveta, najmä z Afriky, ukázali svoju kvalitu. Každý si všimol, že boli oživením šampionátu,“ komentoval dianie na MS bývalý slovenský reprezentant. 

„A hoci pekný futbal sa dnes hrá aj v Afrike a samozrejme v Južnej Amerike, šampionát, najmä v tej záverečnej fáze ukázal, že najkvalitnejší futbal sa v súčasnosti hrá v Európe. Dôkazom toho boli aj štyri európske mužstvá v záverečných bojoch,“ uviedol Moravčík.

„To je jasný dôkaz sily európskeho futbalu. Európsky futbal má vysokú kvalitu nie iba na reprezentačnej, ale aj na klubovej úrovni. Stačí si spomenúť na výborné zápasy v Lige majstrov a v Pohári UEFA,“ pripomenul odchovanec nitrianskeho futbalu, ktorý okrem materského klubu pôsobil vo Francúzsku, Nemecku, Škótsku a Japonsku.

„Vo finále sa mi viac páčila hra v 1. polčase ako v druhom a potom v predĺžení. V druhom polčase podľa mňa viac sily mali Francúzi a Taliani sa zamerali iba na bránenie remízy. Bolo vidieť, že uvažujú nad predĺžením. Hráči sa však nešetrili, hrali koľko vládali. Škvrnou tohto zápasu bol skrat Zidaneho a jeho reakcia na Materazziho slovné výpady. Talian mu musel povedať niečo veľmi zlé a škaredé, keď Zidane zareagoval tak, ako zareagoval. Zidane nie je malý chlapec, aby sa nechal takto lacno vylúčiť. Aj keď vtedy už veľkú úlohu hrali aj veľké emócie a celkové vyčerpanie. Zidane sa určite nechcel s kariérou lúčiť vylúčením a takým detinským zákrokom. To bol jediný kaz celého finále,“ dodal Ľubomír Moravčík.

debata chyba