Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý Cahill vystrieľal Austrálii triumf

Futbalisti Austrálie vyhrali v prvom zápase F-skupiny na MS v Nemecku nad Japonskom 3:1, hoci ešte v záverečnej desaťminútovke púrehrávali. Potom však prišli veľké chvíle striedajúcich hráčov. Dvomi gólmi dostal do vedenia Austráliu Tim Cahill a v nadstavenom čase spečatil skvelý triumf John Aloisi.

12.06.2006 15:00 , aktualizované: 17:03
debata

MS 2006 – F-skupina:
Kaiserslautern:

Austrália – Japonsko 3:1 (0:1)

  • Góly: 84. a 89. Cahill, 90+2. Aloisi – 26. Nakamura. Rozhodcovia: Abd El Fatah (Egypt) – Dante (Mali), Ndoye (Seneg.). ŽK: Grella, Moore, Cahill, Aloisi - Mijamoto, Takahara, Moniwa, 46.000 divákov (vypredané).
  • Austrália: Schwarzer – Emerton, Neill, Moore (61. Kennedy), Chipperfield – Grella, Wilkshire (75. Aloisi), Culina, Bresciano (53. Cahill) – Kewell – Viduka
  • Japonsko: Kawaguči – Cuboj (56. Moniwa, 90+1. Oguro), Mijamoto, Nakazawa – Komano, Nakata, Nakamura, Fukuniši, Alex – Takahara, Janagisawa (79. Ono).

Obaja súperi začali zostra, bez taktických šachov a úvodná desaťminútovka priniesla zaujímavé divadlo. Hneď v 1. minúte neobstrelil z priameho kopu z veľmi sľubnej pozície múr Nakamura, Austrálčania odpovedali v 6. minúte dvojitou šancou Viduky z ostrého uhla, Kawaguči bol ale na mieste. Potom sa tempo uvoľnilo, hoci miernu aktivitu mali na kopačkách Socceroos. Strela veľmi aktívneho Bresciana letela nad, rovnako ako prízemný pokus Takaharu. V 25. minúte po skvelej narážačke a sklepnutí pätou Viduku prestrelil Bresciano a potom z čista jasna udrelo na opačnej strane. Center Nakamuru z pravej strany zapadol do brány po hrubej chybe gólmana Schwarzera, toho však atakovali dvaja Japonci, no s protestmi Hiddinkovi zverenci neuspeli. Okamžite výbornou strelou „lízajúcou“ hornú žrď odpovedal Kewell, no skóre sa nemenilo. Austrália márne hľadala recept na obranu „Modrých samurajov“, tí v mohutnom bloku záložnej i obrannej formácie snahu zeleno-žltých zachytávali a tak iba v 41. minúte rozvlnil z priameho kopu bočnú sieť opäť Bresciano.

Ani v druhom dejstve sa spočiatku obraz hry nemenil, viac mali loptu na kopačkách Austrálčania, ale nevedeli nič vymyslieť. Elastickí Ázijčania poctivo likvidovali snahu súpera, ktorý zvyčajne končil pred 16-kou a vyložené šance si nevypracoval. Zicovi hráči sa veľa do útoku nehrnuli, mali nahraté, no v 69. minúte takmer vyrovnal z priameho kopu z hranice 16-ky Viduka, jeho pokus ale bravúrne zneškodnil Kawaguči a rovnako pochodil aj v 82. minúte Aloisi. Holandský kouč posielal na trávnik jedného útočníka za druhým a napokon sa mu to v infarktovej dráme dokonale vyplatilo, keď v 84. minúte najprv po dlhom aute do pokutového územia dorazil do siete loptu útočník Evertonu Cahill po zbytočnom vybehnutí Kawagučiho a exportnou strelou v 89. minúte otočil výsledok opäť Cahill. V nadstavenom čase potom dokonalý obrat pečatil ďalší striedajúci útočník Aloisi po individuálnom prieniku.

Reakcie po zápase:
Guus Hiddink, tréner Austrálie:
„Keď sa Japonci nechajú hrať svoj štýl, dokážu to zužitkovať vo svoj prospech. To sme videli aj v zápase proti Nemecku. Ten zápas sme analyzovali a chceli sme odstaviť ich hrotových hráčov. Ak sa toto dokáže, je polovica bitky vyhratá. Vedeli sme, že Japonci mávajú na konci problémy a toto sme dokázali využiť.“

Tim Cahill, strelec dvoch gólov: " Je skvelé už len to byť pri tom, ale streliť dva góly je ako sen. Je to neuveriteľné. Tréner nás dokonale pozná a vyťažil z nás maximum. Japonsko bolo veľmi silné, hrali rýchly futbal."

Harry Kewell, útočník Austrálie: „Nikdy sme sa nevzdávali a máme mimoriadne silný tím. Dostali sme možno trochu kontroverzný gól, ale Tim Cahill dal dva nádherné góly a John Aloisi to skvelé predstavenie ukončil. Japonci hrali vzadu dobre, boli zakopaní a sťažili nám to. Ale vedeli sme, že musíme vydržať. Tim bol skutočne brilantný.“

Zico, tréner Japonska: „To čo sme spravili, bolo bláznivé. Austrália otočila výsledok a zdolala nás. Teraz sme sa dostali do veľmi ťažkej situácie.“

debata chyba