Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál: Togo prišlo o trénera

O prvý veľký škandál na MS vo futbale sa postaral spor o prémie medzi výpravou Toga a futbalovým zväzom afrického nováčika. Nemecký tréner Toga 68-ročný Otto Pfister neuniesol tlak a s asistentom Pietom Hambergom rezignovali. V noci na sobotu opustili hotel. Tím povedie Kodjovi Mawuena.

10.06.2006 08:24 , aktualizované: 13:42
debata

Doterajší druhý asistent pri národnom tíme tak prevezme trénerské právomoci po rezignácii Nemca Otta Pfistera.

„Mawuena je novým oficiálnym hlavným koučom. V sobotu ráno mužstvo pod jeho vedením už aj trénovalo,“ vyhlásil tlačový hovorca Futbalovej federácie Toga Messan Attolou.

Mawuena ale možno vydrží na lavičke iba niekoľko dní. Attolou totiž pripustil možnosť zmeny, ak Togo vo svojom úvodnom zápase MS 13. júna proti Kórejskej republike neuspeje: „Počkáme, ako to dopadne.“ 

„Otto Pfister opustil hotel spolu s asistentom Pietom Hambergom o 22.20 miestneho času,“ oznámil v sobotu ráno médiám lekár národného tímu Toga Joachim Schubert. „Je to veľmi nepríjemná situácia s negatívnym dopadom na celý tím. Obaja tréneri pracovali zodpovedne, ale situácia bola pre Pfistera už neudržateľná.“

Togo čakajú v základnej skupine tri duely, 13. júna s Kórejskou republikou, 19. júna so Švajčiarskom a 23. júna s Francúzskom.

Spor medzi futbalovou reprezentáciou Toga a národným zväzom tejto africkej krajiny o výške prémií za účasť na svetovom šampionáte prišiel do dejiska MS vyriešiť premiér Toga Edem Kodjo.

Hráči žiadali za historicky prvú účasť na MS od zväzu 155 tisíc eur na hlavu plus 30 tisíc za každé víťazstvo alebo 15 tisíc za remízu. Zväz trval na sume 30.000 eur za účasť. „Otto Pfister povedal, že mužstvo sa v tejto situácii nemôže zodpovedne koncentrovať na turnaj,“ doplnil Schubert. Bojkotu hráčov z dôvodu sporu o prémie sa však neobáva. „Neverím, že by nehrali,“ dodal na záver Schubert.

Pfister pracoval na africkom kontinente od roku 1972, keď sa ujal kormidla pri reprezentačnom družstve Rwandy. Okrem viacerých afrických reprezentácií koučoval aj na klubovej úrovni a na niekoľko sezón si odskočil zarobiť „petrodoláre“ do Saudskej Arábie.

debata chyba