Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Superšírenie na ME. Na finále vo Wembley sa nakazili tisíce ľudí

Anglickí odborníci prostredníctvom štúdie odhalili, že v súvislosti s futbalovými majstrovstvami Európy v krajine diagnostikovali koronavírus u viac ako 9-tisíc osôb, pričom tretina z nich potvrdila príznaky do dvoch dní po návšteve londýnskeho štadióna Wembley.

21.08.2021 11:36 , aktualizované: 16:08
Britain England Germany Euro 2020 Soccer Foto: ,
Anglickí fanúšikovia pred štadiónom Wembley.
debata (3)

Znamená to, že v čase zápasu už boli nakazení. Informáciu priniesol britský denník The Guardian na svojom webe.

Angličania, ktorí sa dostali až do finále a v ňom podľahli Talianom, absolvovali s výnimkou jedného všetky svoje zápasy práve v Londýne.

Finále ME 2020 Taliansko - Anglicko vo Wembley Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Finále si nenechal ujsť ani britský premiér...

Experti v Anglicku si na mušku nevzali len futbalové Euro, ale aj ďalšie hromadné podujatia – športové či kultúrne.

Ani jedno z nich však pri náraste počtu nakazených osôb ochorením COVID-19 nezohralo tak výraznú úlohu ako práve futbalové ME a podľa analýzy najmä súboje v semifinále a finále.

Pri boji o trofej sa spomína superšírenie:

"Majstrovstvá Európy vo futbale a postup anglického tímu až do finále výrazne zvýšil riziko pre verejné zdravie naprieč Britániou.

Nejde pritom len o osoby, ktoré navštívili samotné zápasy, ale aj o ďalšie aktivity s tým spojené – cestovanie či iné sociálne kontakty," uviedla doktorka Jenifer Smithová z anglického Inštitútu verejného zdravia, podľa ktorej je dôležité vziať si zo získaných dát lekciu.

Výskum sa týka aj tenisového Wimbledonu, ktorý spolu navštívilo približne 300-tisíc osôb, pričom testy odhalili len 881 prípadov nákazy koronavírusom.

Dánsko futbal ME2020 B Belgicko Čítajte viac Testovacie manévre v Dánsku. Na zápase boli pozitívni na delta variant

Počas pretekov Veľkej ceny F1 v Silverstone, kde bolo 350 000 divákov, zaznamenali 585 prípadov nákazy koronavírusom.

„Ide o to, že na každom zo sledovaných podujatí mali návštevníci rozdielny model správania,“ poznamenala Smithová podľa The Guardian.

"Euro 2020 bolo unikátnym podujatím a nepredpokladáme, že v budúcnosti ešte zaznamenáme také výrazné šírenie vírusu na akomkoľvek inom podujatí.

Údaje však ukázali, že vírus dokáže šíriť mimoriadne rýchlo v prostredí, kde je na malom priestore príliš veľa ľudí. Malo by to byť pre nás varovaním, ak sa raz chceme vrátiť normálnemu, no opatrnému životu," doplnila.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Odborníci spomedzi športových podujatí zaradili do analýzy aj ďalšie mimoriadne populárne akcie v krajine – kriketové zápasy, dostihy či golfové turnaje.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Wembley #koronavírus