Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi patria do praveku. Slováci vraj majú na viac

Od futbalových majstrovstiev Európy uplynulo už päť dní, no na starom kontinente turnaj stále rezonuje. V hodnoteniach, debatách, diskusiách sa k nemu neustále vracajú aj v susednom Česku, ktoré to tak trochu prekvapujúco dotiahlo až do štvrťfinále.

15.07.2021 06:36
slovenskí futbalisti Foto: ,
Slovenskí futbalisti.
debata (42)

„Z pohľadu trénera, ktorý chce ísť do hĺbky, by som turnaj ohodnotil na stupnici od jedna do desať takmer desiatkou,“ vraví v rozhovore pre portál isport.cz Verner Lička, prezident Únie českých futbalových trénerov.

Podľa neho Euro ukázalo, že takmer všetky tímy sú schopné rešpektovať a plniť základné princípy, bez ktorých neexistuje nádej na úspech.

„Ide najmä o zakladanie útoku od vlastnej bránky pod tlakom. Kto takéto niečo nezvláda, nech na takýto turnaj ani nechodí,“ tvrdí Lička. „Ďalej ide o prechod do útoku, o správnu reakciu pri zisku i strate lopty, vysoký presing, správne vysoké, stredné i nízke postavenie,“ dodáva.

APTOPIX Britain England Italy 2020 Soccer Donnarumma Čítajte viac Taliansky hrdina má novú prácu. Donnarumma prestúpil do Paríža

Futbalový expert má jasno v tom, ktoré z 24 reprezen­tačných výberov zvládli tieto základné požiadavky najhoršie.

„Do futbalového praveku patrili Turecko a Rusko. U Rusov ma to prekvapilo viac. Po ich domácich majstrovstvách sveta som si totiž myslel, že sú na vzostupe,“ tvrdí Lička.

Zopár slovami sa dotkol aj Slovákov.

„Myslím si, že väčší potenciál majú Poliaci a Slováci. Takú tú bežnú úžitkovú techniku ovláda každý. Ale ukázať ju vo väčšej intenzite na posledných tridsiatich metroch, to je už o inom. Tam sú nároky vyššie,“ hodnotí.

Kane, Saka Čítajte viac Ďalší hlupák z Anglicka! Bieli chlapci penalty premenili, čierni to nevedia

Lička si myslí, že turnaj mal v sebe kus logiky.

„Kto na toto všetko nestačil, šiel skrátka domov. Nebola to náhoda,“ vraví s tým, že na rozdiel od Slovákov, jeho krajania ukázali na šampionáte výborné výkony.

„S definitívnou platnosťou sa zastavil český výťah na ceste nadol. Získali sme si rešpekt. A stúpame, hoci pomaly,“ zakončil Lička.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Verner Lička #slovenskí futbalisti #ME vo futbale 2020