Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Németh má číslo na Southgata. Ale k finále mu neblahoželal

Szilárd Németh (43) bol typickým zakončovateľom, jedným z posledných klasických a úspešných útočníkov, ktorých slovenský futbal mal.

13.07.2021 16:23
Gareth Southgate Foto: ,
Tréner Anglicka Gareth Southgate.
debata

„Ale penalty nebola moja parketa, zahrával som ich výnimočne. Vždy bol na ne určený niekto iný. Spomínam si na dva rozstrely ešte v drese Interu, bol som v nich úspešný,“ spomína autor 22 reprezentačných gólov, dlho rekordér v národnom tíme.

Taliani hrali na Eure najkrajší futbal

Penalty rozhodli v nedeľu aj o titule majstra Európy. „Myslím si, že napriek tomu je titul v správnych rukách. Taliani hrali najkrajší futbal, lepší ako Angličania. Mali svoj herný štýl a vedeli ho vnútiť súperom.“

Podľa Németha stále platí, že penalta sa dá len zle kopnúť. "Ak ju strelec zahrá prudko a loptu umiestni, brankárova šanca je malá.

Ale veľa sa zmenilo aj v chytaní, brankári sú vyspelejší, dokážu rozhodiť strelcov, poskakujú na čiare a sú takí urastení, dlhí, že ak vystihnú smer strely, nie je jednoduché ich prekonať," domnieva sa rodák z Komárna.

Kane, Saka Čítajte viac Rasisti a tyrani. Hviezda posiela krajanom tvrdý odkaz

V roku 2000 sa stal posledným slovenským futbalistom roka, ktorý pôsobil v slovenskej lige.

Krátko potom prestúpil do FC Midlesbrough, v ktorom zo všetkých tímov dlhej a úspešnej kariéry odohral najviac zápasov.

V anglickom klube strávil päť rokov a celý tento čas bol jeho spoluhráčom Gareth Southgate, súčasný tréner anglickej reprezentácie.

"Nastupoval do mužstva v tom čase ako ja. Spočiatku sme bývali v jednom hoteli. Prišiel ako veľká posila, hviezda, dostal hneď kapitánsku pásku.

Bol priateľský typ, vychádzali sme spolu dobre, nemôžem povedať na neho zlé slovo. Nemusel veľa hovoriť, všetci ho brali, autorita z neho vyžarovala."

Anglicko Čítajte viac Na ostrovoch je penaltové šialenstvo. Skúsení hráči sa bránia, chceli kopať

Gratuláciu k postupu do finále Eura mu neposielal. „Stretli sme sa osobne aj neskôr, máme na seba telefónne čísla, predtým som mu aj písal, ale počas Eura sme v kontakte neboli.“

Boženík a Strelec? Krok dopredu, dva dozadu

Na trénera sa zosypala aj kritika za výber hráčov na penalty. V rozstrele dal šancu mladým, ktorí len niekoľko sekúnd predtým vybehli na ihrisko z lavičky náhradníkov (Rashford, Sancho), posledný (Saka) nastúpil v druhom polčase. Ani jeden ju nepremenil.

"Neviem, či Gareth urobil chybu. Vedel, čo robí, hráči penalty v tréningu nacvičovali, videl, kto ich ako kope.

Rashford je jedným zo strelcov pokutových kopov v Manchestri. Samozrejme, iné je zahrávať ho v takom zápase, pod takým tlakom.

Ale po stretnutí sa ľahko kritizuje. Ak by penalty premenili, nik by tento problém neriešil," vraví Németh, ktorý po skončení kariéry päť rokov pôsobil ako skaut Manchestru United v strednej Európe.

Spain Slovakia Euro 2020 Soccer Čítajte viac Slováci na každom Eure? Nepostúpia naň možno len trpaslíci

Slováci dali na šampionáte v troch zápasoch jediný gól (ak nerátame dva vlastné), strelil ho stopér Škriniar. Dlhodobo im chýba strelec, kvalitný útočník. Németh nie je veľký optimista ani do budúcnosti.

"Nevieme si strelca už dlhšie vychovať. A dôležité tiež je, akým štýlom hrá reprezentácia. Preferuje defenzívu, k súperovej bránke máme strašne ďaleko, nevieme si utvoriť šance.

Vyskočili dvaja mladí Boženík či Strelec. V prvom prípade sa ukazuje, že mali možno pravdu tí, ktorí vraveli, že ešte sa doma poriadne nepresadil a už ide von.

Prišlo do toho zranenie, nedostával veľa šancí. Aj Strelo sa ukazoval dobre, ale tiež mal zdravotné problémy. Potrebuje viac hrávať, dostať väčší priestor, aby sa chytil. Trošku sa ich vývoj pribrzdil.

Urobili krok dopredu, ale potom dva vzad," tvrdí Németh, ktorý sa nedávno stal trénerom Rohožníka, nováčika druhej ligy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Szilárd Németh #Marcus Rashford #Gareth Southgate #anglickí futbalisti #ME 2021 vo futbale