Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Angličania zlyhali v rozstrele, titul oslavuje Taliansko

Talianski futbalisti sa druhýkrát v histórii stali majstrami Európy. V nedeľňajšom finále EURO 2020 triumfovali v londýnskom Wembley nad Angličanmi 3:2 v jedenástkovom rozstrele po tom, ako sa duel v riadnom hracom čase i predĺžení skončil nerozhodne 1:1.

11.07.2021 23:56
Britain England Italy Euro 2020 Soccer Taliansko Foto: ,
Taliansko oslavuje titul majstrov Európy.
debata (68)

Skóre otvoril Luke Shaw, ktorý už v 2. minúte strelil najrýchlejší gól finálových zápasov ME.

Po vyše hodine hry vyrovnal Leonardo Bonucci. V rozstrele bol hrdinom taliansky brankár Gianluigi Donnarumma, ktorý chytil anglické penalty vo štvrtej i piatej sérii. Taliani natiahli sériu bez prehry už na 34 duelov.

odkaz
euro 2020, odkaz

Taliansko si zopakovalo úspech z roku 1968, keď v opakovanom finálovom stretnutí zdolalo Juhosláviu 2:0. V súboji o európsky titul neuspelo v rokoch 2000 a 2012.

Anglicko si zahralo svoje premiérové finále na európskych šampionátoch, neukončilo však čakanie na druhú veľkú trofej po triumfe na majstrovstvách sveta v roku 1966.

Finále ME 2020 Taliansko - Anglicko vo Wembley Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Finále si nenechal ujsť ani britský premiér...

Finále ME 2020

Londýn

Taliansko – Anglicko 1:1 pp (1:1, 0:1), 3:2 v jedenástkovom rozstrele
Góly: 67. Bonucci – 2. Shaw. Rozhodovali: Kuipers – Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), ŽK: Barella, Bonucci, Insigne, Chiellini, Jorginho – Maguire
rozstrel z 11 m: Berardi 1:0, Kane 1:1, Belotti nedal, Maguire 1:2, Bonucci 2:2, Rashford nedal, Bernardeschi 3:2, Sancho nedal, Jorginho nedal, Saka nedal
Taliansko: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (118. Florenzi) – Barella (54. Cristante), Jorginho, Verratti (96. Locatelli) – Chiesa (86. Bernardeschi), Immobile (55. Berardi), Insigne (91. Belotti)
Anglicko: Pickford – Walker (120. Sancho), Stones, Maguire – Trippier (70. Saka), Phillips, Rice (74. Henderson, 120. Rashford), Shaw – Mount (99. Grealish), Kane, Sterling

Roberto Mancini, tréner Talianska: „Rýchly gól nám narobil problémy. Potom sme však začali dominovať. Moji hráči hrali fantasticky, boli úžasní. Titul je významný pre celú našu krajinu.“

Gareth Southgate, tréner Anglicka: „Som neskutočne sklamaný z prehry. Chýbal nám posledný krok. Vyhrávame aj prehrávame spolu ako tím. Jedenástky sme trénovali, ale sú lotéria. Poslať Saku na piatu penaltu bolo moje rozhodnutie.“

Gianluigi Donnarumma, brankár Talianska a najlepší hráč turnaja: „Splnil sa nám krásny sen. Ani neviem, čo by som mal k tomu povedať. Zapísali sme sa do histórie. Máme skvelý kolektív hráčov, napriek tomu nám pred šampionátom verilo len málo ľudí.“

Leonardo Bonucci, obranca a autor gólu Talianska: „Je neuveriteľné, že sa nám to naozaj podarilo, keď si spomeniem, ako sme odštartovali zápas. Musíme sa poďakovať aj trénerovi, táto trofej patrí všetkým Talianom.“

Harry Kane, kapitán Anglicka: „Chlapci odovzdali na ihrisku úplne všetko. Prehrať na penalty je najhorší pocit na svete. Ináč to však bol fantastický turnaj, môžeme byť na seba hrdí. Teraz to bolí a bude to bolieť ešte dlho.“

Duel odštartoval nepresnou rozohrávkou Maguirea. Ten istý hráč odvrátil následný rohový kop a Angličania z protiútoku bleskovo otvorili skóre.

Z hĺbky poľa ho rozbehol hrotový útočník Kane, ktorý prihral na pravú stranu Trippierovi a po jeho centri sa náročným halfvolejom s prispením žrde presadil Shaw a strelil najrýchlejší gól histórie finálových zápasov ME.

Taliansko prvýkrát na turnaji prehrávalo a stále mu hrozilo nebezpečenstvo od kompaktných Angličanov.

Ich trénerovi Southgateovi sa v úvode vyplatil ťah so zaradením Trippiera, ktorý dobre spolupracoval so stopérom Walkerom a z postu pravého krídelného obrancu bombardoval taliansku šestnástku centrami.

Britain England Italy Euro 2020 Soccer fans Čítajte viac Do Wembley bez lístka. Chuligáni sa bili s políciou, prenikli na štadión

„Azúroví“ usilovne napádali, no ich súperi aj po strate lopte vyplňovali priestor a nepúšťali ich do výhodných streleckých pozícií.

V 35. minúte sa o moment prekvapenia pokúsil individuálnou akciou Chiesa, ktorý sa šikovnou kľučkou zbavil Ricea a spoza šestnástky ľavačkou iba tesne minul priestor troch žrdí.

Taliani síce loptu protihráčom príliš nepožičiavali, ale napriek optickej prevahe nedokázali rozhodiť zahustenú anglickú defenzívu, ich ojedinelé strelecké pokusy boli len z núdze cnosťou a Pickforda v prvom polčase neohrozili.

Po zmene strán ukázal rýchle nohy Sterling, v šestnástke si pri obrannom zákroku pomohol rukou Bonucci, anglický útočník sa na zem porúčal až príliš ochotne a hlavný rozhodca Kuipers mu nedaroval jedenástku.

Španielsko SR futbal ME2020 E Skupina Čítajte viac Slováci sa postarali na Eure o rekord. Hrali aj nepripravení

Na opačnom konci si Taliani vybojovali priamy kop kúsok za pokutovým územím, Insigne s ním však nenaložil dobre a netrafil bránku. Prehrávajúci tím zareagoval krátko po zmene strán dvoma striedaniami, na trávnik vybehli Cristante aj Berardi namiesto Barellu s Immobilem.

V 62. minúte boli Taliani blízko k vyrovnaniu, Chiesa podržal loptu, naviedol si ju na os ihriska a jeho prízemnú strelu k žrdi s námahou vyrazil Pickford. Taliansko začalo priťahovať skrutky a držanie lopty zúročilo v 67. minúte.

Vypracovalo si rohový kop, Berardi ho poslal do šestnástky, kde sa Chiellini k lopte ešte nedostal, po Verrattiho hlavičke ešte Pickford zachránil, ale Bonucci dorážkou z bezprostrednej blízkosti vyrovnal na 1:1.

Druhopolčasová dominancia modrých dresov pokračovala a bezradné Anglicko pôsobilo, že bude rado, keď dovedie stretnutie do predĺženia.

V 73. minúte si Berardi nabehol na dlhú loptu za obranu, proti nemu vybehol Pickford a taliansky útočník zakončil nad bránku. V závere riadneho hracieho času sa Anglicko stiahlo do hlbokého bloku a prečkalo taliansky nápor.

Na začiatku predĺženia sa ani jedno mužstvo nesnažilo za každú cenu rozhodnúť. Po chybe Talianov v strede poľa sa príležitosť naskytla Angličanom, Sterling vbehol do šestnástky, jeho prihrávku v sklze zblokoval Chiellini.

Rezultoval z toho rohový kop, po ktorom z druhej vlny tesne vedľa vypálil Phillips. V 103. minúte odcentroval pred bránku Emerson, Pickford zasiahol loptu pred Bernardeschim a ďalší striedajúci hráč Belotti neskrotil loptu na dorážku.

Britain England Denmark Euro 2020 Soccer fans Čítajte viac Kritika z Dánska: Angličania sú zvery, nezaslúžia si finále

V extračase to v podaní Anglicka nebolo už iba o vyčkávaní a bojovalo sa o poznanie vyrovnanejšie. V 108. minúte si po centri Kanea neporadil Donnarumma v súboji so Stonesom a vo výskoku minul loptu, Angličania to nepotrestali.

Víťaza musel určiť až jedenástkový rozstrel, v ňom v druhej sérii nedal Belotti, v tretej trafil Rashford žrď. Vo štvrtej Donnarumma vychytal Sancha, anglické šance udržal nažive Pickford proti Jorginhovi, no v piatej sérii zlikvidoval taliansky brankár aj strelu Saku.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #finále #anglicko #ME 2020 vo futbale #Euro 2020