Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Angličania vo výhode. Nespravodlivý šampionát, priznáva UEFA

Mal to byť skvelý, jedinečný turnaj. UEFA pri príležitosti 60. výročia od prvých ME rozhodla v roku 2012 o tom, že Euro 2020 bude rozložené po celej Európe - vrátane Azerbajdžanu.

10.07.2021 11:58
Euro 2020 Soccer A Fan's Lament Kane Anglicko Foto: ,
Gólová radosť futbalistov Anglicka.
debata (13)

Okamžite sa ozvali pochybovačné hlasy, ale kritika sa naplno rozprúdila počas turnaja, ktorý o rok posunula pandémia.

Tá skomplikovala cestovanie nielen tímom, ale najmä fanúšikom. Najväčšiu kontroverziu však vyvolal hrací systém, ktorý zvýhodnil krajiny v počte domácich zápasov.

odkaz
euro 2020, odkaz

Profituje z neho najmä Anglicko, ktoré odohralo mimo Wembley len jediný zápas – štvrťfinále proti Ukrajine v Ríme. Na ikonickom londýnskom štadióne sa bude hrať aj zajtrajšie finále.

Hrať vo vlastných podmienkach malo výhodu nielen v domácich zápasoch, ale Angličanom, Talianom, Španielom či Dánom ubudlo veľa cestovania.

Oprávnenosť kritiky priznáva aj súčasný šéf európskeho futbalu Aleksander Čeferin. Bráni sa, že rozhodnutie o formáte padlo za bývalého vedenia, konkrétne za vlády Michela Platiniho.

Anglicko, Chorvátsko Čítajte viac Wembley vo finále nebude praskať vo švíkoch. Talianov napadol vírus

"Nie je to fér, také rozhodnutie by som nepodporil. Nie je správne, aby jedno mužstvo nalietalo 10-tisíc kilometrov a ďalšie len 1000.

Doplatili na to aj fanúšikovia. Museli sa presúvať z jednej krajiny do druhej, každá mala inú jurisdikciu, pravidlá, v rámci EU i mimo nej. Verdikt padol pred mojím nástupom do funkcie," povedal Čeferin pre BBC.

Rekordérom v cestovaní bolo Švajčiarsko, ktoré na päť zápasov nalietalo úctyhodných 15 485 km. Na opačnom konci rebríčka sú Španieli (1108 km).

Fanúšikovia i národné tímy si môžu vydýchnuť, podobný formát turnaja v najbližšej budúcnosti nehrozí. ME 2024 sa uskutočnia v Nemecku.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #Euro 2020 #Aleksander Čeferin