Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Wembley vo finále nebude praskať vo švíkoch. Talianov napadol vírus

Angličania neuspeli so žiadosťou, aby sa na finálový zápas futbalových majstrovstiev Európy zvýšila kapacita londýnskeho štadióna Wembley zo 69-tisíc na maximum 90-tisíc divákov.

09.07.2021 15:36
Anglicko, Chorvátsko Foto: ,
Pohľad na štadión Wembley.
debata

Britská vláda nepovolila v tomto smere výnimku, keďže všetky reštrikčné opatrenia v boji s koronavírusom prestanú na ostrovoch platiť až týždeň po skončení kontinentálneho šampionátu.

„Vzhľadom na to, že sa v Anglicku očakáva zrušenie všetkých obmedzení 19. júla, niektorí fanúšikovia dúfali, že sa na finále európskeho šampionátu môže predtým vzťahovať výnimka. Je to omyl. Kapacita štadióna v Londýne sa meniť nebude,“ uviedol hovorca britskej vlády podľa webu orf.at.

„Toto je pilotný projekt vlády, ktorý sme mohli rozbehnúť len vďaka vysokému percentu zaočkovanosti obyvateľstva. V inom prípade by bolo na štadióne oveľa menej divákov,“ dodal hovorca.

Semifinále ME 2020 Anglicko – Dánsko (2:1 po predĺžení) videlo v stredu večer priamo na Wembley 64 950 divákov a rovnaký počet ľudí sa očakáva aj v nedeľu vo finále Anglicko – Taliansko. Albión sa do finále na vrcholnom futbalovom podujatí prebojoval prvýkrát od roku 1966, keď sa Anglicko rovnako na domácej pôde dosiaľ raz stalo majstrom sveta.

Na finálový duel ME úrady povolili vycestovať tisícke fanúšikov z Talianska. Predtým bola podpora tímov z iných krajín na Britských ostrovoch počas aktuálneho šampionátu striktne zakázaná. Nemcov a Dánov mohli vo vyraďovacej časti proti domácim futbalistom v Londýne podporovať len v Anglicku žijúci fanúšikovia týchto krajín.

Taliansku novinári majú Covid

Traja novinári z Talianska mali v súvislosti so semifinálovým súbojom medzi Talianmi a Španielmi na majstrovstvách Európy vo futbale pozitívny test na koronavírus. Jeden z nich sa už vrátil do vlasti, ďalší dvaja zostávajú v Londýne.

Práve anglická metropola bola dejiskom spomenutého duelu a v nedeľu 11. júla bude hostiť finálové stretnutie medzi výbermi Anglicka a Talianska.

Taliani sa z preventívnych dôvodov rozhodli mediálny termín pred finálovým zápasom organizovať prostredníctvom videa napriek tomu, že existuje len malé riziko nákazy hráčov. Celý taliansky tím je totiž zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19 a striktne dodržiava tzv. bublinu.

Priamo do konferenčnej miestnosti v tréningovom centre Coverciano vo Florencii sa dostane len obmedzený počet pracovníkov médií, ostatní budú mať možnosť sledovať ju „na diaľku“.

Taliani sa do finále futbalových ME prebojovali štvrtýkrát v histórii, prvýkrát po deviatich rokoch. V roku 1968 sa stali víťazmi Eura, v rokoch 2000 a 2012 si vybojovali strieborné medaily.

debata chyba
Viac na túto tému: #Euro 2020