Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gól po spornej penalte, oslepovanie Schmeichela. Môžu cítiť Dáni krivdu?

O titul majstra Európy vo futbale na šampionáte odloženom z roku 2020 zabojujú Taliani a Angličania.

08.07.2021 07:48 , aktualizované: 14:21
Raheem Sterling Foto: ,
Po páde anglického futbalistu Raheema Sterlinga odpískal rozhodca diskutabilnú penaltu.
debata (49)

Po postupe Talianov nad Španielmi po strelách zo značky pokutového kopu 4:2 sa predlžovalo aj v druhom londýnskom semifinále medzi Angličanmi a Dánmi.

Aj v tomto zápase bol stav po skončení riadneho hracieho času 1:1, ale tentoraz rozhodlo predĺženie.

V 104. min anglický kapitán Harry Kane úspešne dorazil za chrbát Kaspera Schmeichela loptu po vlastnom nepremenenom pokutovom kope.

Harry Kane Čítajte viac Eufória vo Wembley. Angličania siahli na dno síl, obrat zavŕšili v predĺžení

Práve penaltový moment vzbudil veľké ohlasy. V 103. min holandský rozhodca Danny Makkelie odpískal faul na Raheema Sterlinga, ktorý bol v šestnástke v kontakte až s dvoma dánskymi hráčmi.

Situáciu ešte skúmal systém VAR, napokon rozhodol v prospech Angličanov. Dáni protestovali aj preto, že krídelník Manchestru City šprintoval neďaleko miesta, kde bola na ihrisku druhá lopta. Dávka nevôle sa objavila následne pri ochotnom páde útočníka.

Pískať semifinále veľkého turnaja na Wembley nie je med lízať. A hoci má Makkelie dlhoročné skúsenosti, svoju rolu nezvládol najlepšie.

„Na penaltu je to v tejto situácii málo. Rozhodca si to však obháji, bol tam kontakt,“ vysvetlil expert RTVS Marián Zeman.

„Za mňa to penalta nebola. Som sklamaný z VAR-u, penaltu som nevidel. Angličania boli lepší, ale je tam veľká pachuť,“ uviedol v štúdiu ČT Sport Ivan Hašek, bývalý reprezentant, skúsený tréner i niekdajší šéf českého futbalu. Jeho slová cituje aj portál Sport.cz.

Kane uspel z dorážky a ukázalo sa, že išlo o postupový zásah.

„Penalta je vtedy, keď ju rozhodca odpíska. Makkelie sa mi nepáčil. Už na konci druhého polčasu ukázal, že nadstaví šesť minút. Anglicko bolo v tlaku a on nechal hrať sedem. Rozhodca tlačil Angličanov,“ dodal Ivan Hašek.

Druhý expert v štúdiu, známy futbalový tréner Martin Hašek, si želal Angličanov vo finále, no nemal radosť z toho, ako sa doň dostali.

Giorgio Chiellini Čítajte viac Kabaret pred rozstrelom. Po nevídaných vsuvkách kapitána Taliani nemohli zlyhať

Vyjadril sa aj k druhej lopte na ihrisku pred jedenástkou. "Sterling loptu obehol a je otázkou, či rozhodca nemal prerušiť hru.

Konzultovali sme to telefonicky s pánom Příhodom (nový šéf českých rozhodcov, pozn.) a on povedal, že záleží na tom, či lopta ovplyvnila hru.

Hlavný rozhodca to posúdil tak, že ju neovplyvnila," uviedol Martin Hašek, podľa ktorého si niektorí Dáni určite mohli myslieť, že rozhodca preruší hru a pod vedomím toho vypnúť.

Penaltový verdikt, pri ktorom prišlo ku kontaktu Sterlinga s Mählem, považuje za prísny.

Víťazný gól kapitána Harryho Kana zanecháva pachuť aj u niekdajšieho trénera Arséna Wengera.

"Podľa mňa to nebola penalta. Nerozumiem, prečo sa v takýchto dôležitých situáciách nejde rozhodca pozrieť na obrazovku.

Mal by si byť stopercentne istý, že to má byť pokutový kop. Mám pocit, že VAR poskytuje rozhodcom krytie či výhovorku, keď dôjde k zlému rozhodnutiu," povedal Francúz v štúdiu beIN Sports.

Kasper Schmeichel utešuje kapitána Simona Kjära... Foto: SITA/AP, Catherine Ivill
Kasper Schmeichel Kasper Schmeichel utešuje kapitána Simona Kjära po rozlúčke Dánov s majstrovstvami Európy.

Laser v tvári? Doživotný zákaz!

Do pravého oka dánskeho brankára Kaspera Schmeichela zasvietil pred jedenástkou zelený laserový lúč z tribúny. Zábery z incidentu ukázali televízne stanice po zápase.

Schmeichel aj napriek tomu vystihol smer Kanovej strely. Vyrazil ju však rovno pred kapitána Anglicka a ten rozhodol o víťazstve 2:1.

Fanúšikovia i bývalí hráči na sociálnych sieťach neskrývali znechutenie.

„Ak niekto svietil laserom na Schmeichela, zaslúži si celoživotný zákaz návštevy futbalových štadiónov,“ uviedol bývalý anglický futbalista Stan Collymore.

Novinár Kevin McGuire napísal:

„Kamerový systém je všade, takže idiot, ktorý svietil laserom na Schmeichela, by mal byť identifikovaný, jeho tvár zverejnená, mali by ho stíhať, uväzniť a zakázať mu doživotne chodiť na futbal. Nebezpečný idiot!“

Ďalší zo žurnalistov Gareth Davies okrem oslňovania Schmeichela kritizoval vypískanie dánskej hymny pred zápasom. Fanúšikovia o urobili všetkým súperom v predošlých troch zápasoch vo Wembley.

„Čím to je, že niektorí anglickí fanúšikovia nikdy neodmietnu možnosť urobiť svojej krajine hanbu?“ položil rečnícku otázku.

„Je to obrovská hanba a škvrna na krásnej noci pre anglický futbal,“ pripustil bývalý reprezentant Rio Ferdinand.

Sympatickí Dáni si aj po záverečnom hvizde získali mnohých. Po kolapse Christiana Eriksena v prvom zápase a prehre v oboch úvodných dueloch sa obdivuhodne zdvihli.

odkaz
euro 2020, odkaz

Väčšina z nich neriešila sporné momenty súboja proti Anglicku, ktoré ich možno pripravili o finále. Neskrývali smútok ani obdiv k súperovi.

„Som nesmierne sklamaný a prázdny. Cítime smútok, ale môžeme odísť so vztýčenými hlavami. Čelili sme kvalitnému súperovi a padli po tuhom boji,“ povedal strelec prvého gólu zápasu Mikkel Damsgaard.

A na druhej strane treba priznať kredit aj domácim. Ich defenzíva je najlepšia na turnaji. Inkasovali len raz.

S veľkými favoritmi i húževnatými outsidermi hrali veľmi umne. Väčšinou diktovali tempo hry. Angličania sú tímoví a majú na krajoch i hrote útoku megahviezdu.

Ak im to nejde, môže ich vytiahnuť z biedy ktokoľvek zo širokej lavičky.

„Proti Dánom to bola fuška, prežívame veľkú noc. V nedeľu nás čaká životný zápas. Znova chceme na tvárach krajanov vyčariť úsmevy,“ doplnil Jordan Henderson.

Ubolený futbal síce v stredu dostal zopár faciek, ale nakoniec sa vrátil domov. Ak s tým Taliani v nedeľu niečo nespravia, príde do Anglicka po 55 rokoch aj ďalšia veľká trofej.

Čakajú na ňu od majstrovstiev sveta 1966, keď taktiež doma zdolali vo finále Nemecko.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #anglickí futbalisti #talianski futbalisti