Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie sme hlúpejší ako Rakúšania či Česi. Ale sú lepší

Je jediný Slovák, ktorý sa stal najlepším futbalistom roka v československej (1992) i slovenskej (2001) ére. Ľubomír Moravčík (56) patril k oporám posledného spoločného federálneho mužstva, ktoré sa predstavilo na MS 1990 v Taliansku.

05.07.2021 13:46
Slovensko, Španielsko Foto: ,
Slovenskí a španielski futbalisti pred záverečným zápasom E-skupiny.
debata (10)

Prekvapilo vás, že sa Česi dostali do štvrťfinále Eura?

Veril som, že postúpia zo skupiny a potom je to vždy otvorená záležitosť. Musíte mať aj trochu šťastia. Nechýbalo veľa a mohli vyradiť aj Dánov.

Prečo im to nevyšlo?

Dostali rýchly gól, čo vo vyrovnanom zápase zavážilo. Dáni v ňom boli efektívnejší. To platí aj o prvom polčase zápasu Ukrajiny s Anglickom. Aj ukrajinskí futbalisti ukázali zopár sľubných akcií, ale pred bránkou súpera sa nepresadili.

Keď hneď po prestávke inkasovali druhý gól, bolo všetko jasné. Nemajú takých hráčov ako sú Kane či Sterling, ktorí dokážu rozhodnúť zápas. Preto sú takí dobrí a preto za nich platia milióny. Ale o úspechu a neúspechu rozhodujú aj ďalšie faktory.

Christian Eriksen Čítajte viac Eriksenova snímka z pláže potešila futbalový svet. Dáni ho so sebou majú stále

Ktoré?

Najmä v tejto fáze turnaja, keď už majú mužstvá za sebou viacero zápasov, je dôležitá sila lavičky. Turnaj, ktorý trvá mesiac, neodohrá nik s jedenástimi ale ani trinástimi hráčmi. Česi sa nemôžu spoliehať len na Schicka či Součeka.

V závere im dochádzali sily. Z kvalitného kádra ťažili napríklad Taliani či Španieli. Keď tréneri poslali na ihrisko náhradníkov, priniesli vždy oživenie, zmenu, niekedy práve oni rozhodli zápasy.

Silné krajiny majú aspoň dvadsať hráčov, medzi ktorými nie je veľký výkonnostný rozdiel. Dobré mužstvo majú aj Belgičania, ale mali smolu, že narazili už vo štvrťfinále na Talianov.

Sú to vaši favoriti na titul?

Po tom, čo som doteraz videl, jednoznačne. Toto bol zatiaľ turnaj Talianska a Anglicka. Postupujú nezadržateľne, nekalkulujú, hrajú a vyhrávajú. Tieto mužstvá vidím vo finále, v ktorom dávam ešte o niečo väčšie šance Talianom. Momentálne sú v najlepšej forme a hrajú moderný futbal.

Ktorý zápas vás v doterajšom priebehu najviac zaujal?

>Mnohí by možno povedali Španielsko – Chorvátsko, ten bol určite plný zaujímavých momentov, pekných gólov. Ale mňa najviac bavilo stretnutie Talianov s Rakúskom. Asi aj preto, že si všímam tímy z okolitých, menších krajín a Rakúšania ma príjemne prekvapili.

Vladimír Darida Čítajte viac Nečakaný krok. Český kapitán ukončil reprezentačnú kariéru

V čom?

Taliani sa ich usilovali celý čas zlomiť, ale mali s nimi problém. Rakúšania ukázali húževnatosť i odolnosť, dobre bránili, ale boli stále nebezpeční aj v útoku. Prejavuje sa u nich niekoľkoročná systematická práca, majú v nemeckej bundeslige množstvo hráčov, to nie je náhoda. Pre nás môžu byť inšpiráciou práve tímy, akými sú Rakúsko, Česko, Maďarsko, sú nám najbližšie. Sú dôkazom, že keď sa vo futbale dobre robí, stojí to za to.

Čo chýba slovenskému futbalu, aby sa aspoň v stredoeurópskom regióne vyrovnal susedom?

Chýbajú mu peniaze. Najmä v mládežníckom futbale. Aby mohol zaplatiť naozaj kvalitných trénerov. Táto práca nie je zaplatená a ani spoločensky docenená. Nemyslím si, že sme hlúpejší ako Rakúšania alebo Česi. Sú však lepší, hoci ani oni nemajú čarovný prútik. Rozhoduje poctivá robota, ktorá musí byť poctivo ocenená.

Na Slovensku pôsobí trinásť akadémií. Ako sa prejavuje ich práca v praxi?

Čakám viac, ale musia mať aj lepšie podmienky. Podľa mňa je rozhodujúca príprava medzi deviatym a pätnástym rokom, potom by už mal každý ovládať futbalovú abecedu a iba sa zdokonaľovať a zbierať skúsenosti.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Exkanonierovi sa rozviazal jazyk: Ronaldo mal problémy so spoluhráčmi

Potrebujeme vychovať v akadémiách, v devätnástkach nie desať, ale sto dobrých futbalistov, aby bolo z čoho vyberať. Keď z každej akadémie vyjde desať hráčov, čo môžu na úrovni naskočiť do ligy, prejaví sa to aj v reprezentácii. Lebo inak k nám ťaháme treťotriednych legionárov, z ktorých nie je nijaký úžitok.

Ako ste vnímali slovenské výkony na Eure?

Hrali sme málo odvážny, opatrný, neatraktívny futbal, ale musím dodať, že to bol futbal, ktorým sme postúpili na šampionát. Tak sme to skúšali opäť, na experimentovanie nezostal čas. Nedokážeme bez problémov zdolať ani Maltu a Cyprus.

Hráči zo širšieho kádra dostanú šancu, ale výkonmi sa nepresadzujú, netlačia do zostavy, nezamotajú hlavu trénerom. Potom to vyzerá tak, ako na tomto šampionáte.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #slovenskí futbalisti #českí futbalisti #anglickí futbalisti #talianski futbalisti #rakúski futbalisti