Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Baku nie je Mníchov. Dáni bránili dúhovú vlajku pred usporiadateľmi

Usporiadateľská služba na tribúnach štadióna v azerbajdžanskom Baku sa snažila skonfiškovať dúhovú vlajku dánskym fanúšikom.

04.07.2021 09:09
Dánsko, fanúšikovia Foto: ,
Usporiadateľská služba sa snaží vziať dánskym fanúšikom dúhovú vlajku.
debata (32)

Incident zo zápasu dánskych futbalistov s Českom vo štvrťfinále majstrovstiev Európy zachytili fotoreportéri.

Dvaja členovia bezpečnostného personálu pristúpili k priaznivcom držiacim symbol komunity LGBT (lesbičiek, gejov, bisexuálov a transgenderových osôb) v snahe zobrať im ho, čo vyvolalo búrlivú reakciu ostatných fanúšikov, ktorí mužov obklopili.

Podľa portálu denníka Daily Mail čelili podobnej situácii aj Holanďania, ktorým mali vo fanzóne v Budapešti vziať vlajky s dúhovým motívom.

Incident s dúhovou vlajkou na tribúne v Baku Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Dánski fanúšikovia s dúhovou vlajkou pred...

Holandskí priaznivci chceli dať najavo svoj nesúhlas s prijatím zákona v Maďarsku, ktorý zakazuje šíriť medzi mladými ľuďmi do 18 rokov akékoľvek materiály, ktoré zobrazujú alebo propagujú homosexualitu a zmenu pohlavia.

UEFA na to reagovala vyhlásením, že maďarské úrady požadujú zákaz vlajok.

Incident v Baku sa stal deň po tom, ako sponzor turnaja Volkswagen nemohol použiť dúhové farby na reklamných tabuliach.

Nemecko Maďarsko Futbal ME2020 zákon pedofília dúhové Szijj Čítajte viac Zamietli ste dúhový štadión? To sa nemalo stať, zúria politici v Bruseli

Toto stanovisko platiace pre štadión v azerbajdžanskej metropole a aréne v ruskom Petrohrade mu tlmočila Európska futbalová únia (UEFA).

Automobilka vyjadrila poľutovanie nad rozhodnutím, za ktoré môže ruský a azerbajdžanský právny rámec. Dúhové reklamy tak Volkswagenu nepovolili na piatkovom petrohradskom štvrťfinále medzi Švajčiarmi a Španielmi ani v sobotňajšom predposlednom štvrťfinále programu ME.

Dúhové vlajky a narušiteľ na mníchovskom štadióne Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia odetí do dúhových vlajok pred...

Značka by bola rada, keby ich diváci mohli opäť vidieť v semifinále a finále v londýnskom Wembley.

UEFA vo vyhlásení uviedla, že podporuje zobrazovanie posolstiev o tolerancii a rešpektu k rozmanitosti. Od sponzorov vyžaduje, aby zabezpečili, že reklamná predloha je v súlade s miestnymi právnymi predpismi. V Baku a v Petrohrade to tak nebolo.

Počas šampionátu zarezonoval zrušený zámer starostu Mníchova osvetliť tamojší štadión dúhovými farbami, čo sa stretlo s viacerými kritickými reakciami. Išlo o zápas medzi nemeckými a maďarskými hráčmi na záver F-skupiny.

Nemecko, Maďarsko Čítajte viac Mníchovský štadión zaplavili dúhové vlajky. Fanúšik vbehol Maďarom do hymny

UEFA ho odmietla s vysvetlením, že požiadavka je namierená proti konkrétnemu rozhodnutiu maďarskému parlamentu.

Podľa riadiaceho orgánu európskeho futbalu mal návrh politický podtext, pretože sa vzťahoval na prítomnosť maďarských futbalistov na štadióne.

Viacerí fanúšikovia prišli do mníchovskej arény s dúhovými vlajkami, jeden z nich s ňou pred výkopom – počas maďarskej hymny – vybehol na trávnik, až kým neskončil v rukách usporiadateľskej služby.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #Baku #dánski futbalisti #LGBTI+