Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nepoddajní bojovníci. Dáni ani Česi nechcú na úspechy len spomínať

Obaja už raz šokovali finálovou účasťou. Dánski futbalisti ako náhradníci za rozpadnutú Juhosláviu prekvapujúco vyhrali majstrovstvá Európy 1992. O štyri roky zažiarili Česi. Padli až vo finále s Nemeckom. Zlatým gólom na 2:1 rozhodol Oliver Bierhoff.

03.07.2021 10:02
Česko, futbal Foto: ,
Dobrá nálada na tréningu českého tímu v Baku pred zápasom s Dánskom.
debata

Dnešní štvrťfináloví súperi ME 2020 (od 18.00 v Baku) boli odvtedy na dne i znova medzi elitou starého kontinentu. Sú v podobnej situácii – ich lesk sa vytratil, v kádri niet superhviezd. A majú rovnakú túžbu.

Naštartovať novú výnimočnú generáciu. Dáni tú z deväťdesiateho druhého, Česi zasa z roku 1996. Postup do semifinále by spečatil jej zrod.

„Na tento zápas sa veľmi teším. Netrúfnem si tipnúť, ako to dopadne. Nechám sa prekvapiť,“ vraví Ján Greguš.

odkaz
euro 2020, odkaz

Osobnosť na každom poste

Žiadny slovenský reprezentant nemá také skúsenosti s oboma spomínanými futbalovými školami ako on. Dva a pol roka odohral v FC Kodaň. Predtým, s krátkou prestávkou, bol sedem rokov hráčom Baníku Ostrava a FK Jablonec.

„Mám v oboch tímoch hneď niekoľko bývalých spoluhráčov,“ konštatuje Greguš.

Tridsaťročný odchovanec nitrianskeho futbalu odohral desiatky zápasov s Andreasom Corneliusom či Thomasom Delaneyom na jednej strane a Lukášom Masopustom alebo Michaelom Krmenčíkom na druhej.

V 41 zápasoch v drese Jablonca ho viedol terajší kouč českej reprezentácie Jaroslav Šilhavý. Päťdesiatdeväťročný kormidelník má medzi hráčmi povesť mierneho a konzervatívneho kouča. Vystriedal už viacero mužstiev, priemerne sa v jednom z nich ohrial necelý rok a pol.

Vladimír Coufal Čítajte viac Štvrťfinále v Baku? Nepochopiteľné, znie z českého tímu. Komplikácií je viacero

Na lavičke Česka sa našiel. Nikde doteraz nevydržal tak dlho – v septembri to budú tri roky, čo na nej sedí. Hoci sú časy Pavla Nedvěda, Petra Čecha, Vladimíra Šmicera či Karla Poborského nenávratne preč, so Šilhavým sa Česi po hluchých rokoch vrátili medzi širšiu európsku špičku.

„Veľmi rád na trénera Šilhavého spomínam. V Jablonci sme dosiahli pod jeho vedením skvelé úspechy. Páčilo sa mi, ako komunikoval s hráčmi. Bolo to skvelé. Dokázal vďaka tomu vytvoriť víťazné prostredie,“ priznáva Greguš.

Miernymi favoritmi duelu sú Dáni. Po facke od Fínov i zástave srdca Christiana Eriksena sa pozbierali. Potrápili Belgičanov (1:2) a potom naložili štvorku Rusom i Walesu v osemfinále.

Trhová hodnota mužstva nie príliš známeho trénera Kaspera Hjulmanda prekročila 300-miliónovú hranicu, Česi sú na méte 186 miliónov eur.

Dánsky futbalista Mikkel Damsgaard sa teší po... Foto: TASR/AP, Hannah McKay
Mikkel Damsgaard Dánsky futbalista Mikkel Damsgaard sa teší po strelení úvodného gólu v zápase základnej B-skupiny Rusko - Dánsko.

„Prekvapilo ma, ako skvele hrali Česi v osemfinále proti Holandsku. Mám však pocit, že Dáni disponujú na každom poste naozaj silnou osobnosťou. Ich tím je veľmi silný,“ dopĺňa stredopoliar Minnesoty Greguš.

Napodobniť vzory

Jednou z výrazných osobností dánskeho tímu je Joakim Maehle. Dvadsaťštyriročný univerzál Atalanty Bergamo je jedným z príkladov, že prebiehajúce Euro patrí krajným obrancom – Maehlemu, Talianovi Leonardovi Spinazzolovi, Belgičanovi Thomasovi Meunierovi či Čechovi Vladimírovi Coufalovi.

O tom, že strašia defenzívu súpera, niet pochýb. Brázdy, ktoré zanechali ich neúnavne šprinty k súperovej bránke a späť, má každý z jedenástich štadiónov, na ktorých sa Euro 2020 hrá. Nie je to len o rýchlych nohách a veľkokapacitných pľúcach.

Tomáš Holeš Patrik Schick Čítajte viac Bojujeme za Moravu! Česi sú nechutní a nemilosrdní

Prihadzujú k nim aj góly, asistencie či kľúčové prihrávky. Symbolizujú nepoddajnosť outsiderov, ktorí si to na férovku rozdali s veľmocami a uspeli vďaka tímovosti a srdcu.

Ak teda hľadáte jeden z hlavných rozdielov medzi slovenským tímom a mužstvami, ktoré hrajú vyraďovaciu fázu šampionátu, tu je.

„Bol najmenší z triedy, ale veľmi neposedný. Raz zlomená ruka, raz pichnuté nožom do oka. Keď papuľoval alebo bol drzý, dostal hneď facku. Naučil sa veci neflákať, akceptovať kritiku. Pre Baník Ostrava bol malý a neperspektívny. A teraz preháňa hviezdy,“ povedala pyšná mama Alena Coufalová pre MF Dnes.

Dnes jej syna Vladimíra čakajú tie dánske. Ak so spoluhráčmi uspeje, môže vzory ako Nedvěd či Šmicer nielen nasledovať, ale ich aj napodobniť. Či dokonca napraviť ich finálové zakopnutie?

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #českí futbalisti #dánski futbalisti