Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Anexia Krymu mu zobrala domov, žil v moskovskej garáži. Z utečenca je hviezda

Neuveriteľný ukrajinský futbalový príbeh pokračuje. Utorkový postup do štvrťfinále futbalových ME cez Švédsko (2:1 po predĺžení) bol vykúpený bolesťou, krvou i potom.

30.06.2021 07:46
Oleksandr Zinčenko Foto: ,
Oleksandr Zinčenko.
debata (64)

Naši východní susedia v skupine prehrali dva zápasy – s Holandskom 2:3 a Rakúskom 0:1. S negatívnym skóre 4:5 postúpili do vyraďovacej fázy z poslednej možnej priečky. Ako štvrtý najlepší tím z tretích miest.

Zariadili to Švédi, ktorí vyhrali nad Poľskom 3:2. Ukrajinci na to nezabudli. Preto sa deň po spomínanom dueli objavili pred švédskym veľvyslanectvom v Kyjeve kytice i ďakovné odkazy.

V utorok išlo gentlemanstvo žltomodrých súperov bokom. Rozhodne to nebola tá najfutbalovejšia bitka na šampionáte, ale bojovnosti mala aj na dva zápasy.

Výraznou mierou sa k nej pričinil aj Oleksandr Zinčenko. Po polhodine otvoril skóre, v závere predĺženie nacentroval presne na hlavu Arťoma Dovbyka, ktorý rozhodol.

Artem Dovbyk Čítajte viac Úder v závere predĺženia. Ukrajinci šokovali Švédov a sú vo štvrťfinále

Obranca Manchestru City predviedol dva vynikajúce kúsky. Oproti tomu, čo všetko má v živote za sebou, je to však len slabý odvar. Kým sa z vyvrheľa stala superhviezda Ukrajiny, prežil toho naozaj dosť…

Armáda a politika

Do šestnástich išlo všetko ako po masle. Aj preto, že sa ako jedenásťročný vybral vlakom cez pol Ukrajiny, aby ho vzali do akadémie v Černomorsku.

Zinčenkov talent si neskôr všimli v Šachtare Doneck. Hoci tamojší veľkoklub má v akadémii množstvo šikovných mladíkov, Zinčenko bol neprehliadnuteľný. Aj preto ako 16-ročný viedol tím do 19 rokov ako kapitán.

V apríli 2014 však jeho rozlet zastavila anexia Krymu a konflikt Ukrajiny s Ruskom, ktorý trvá dodnes. Zinčenkovcom zmenil život. Z hodiny na hodinu zbalili kufre a utiekli do Moskvy.

„Boli to najťažšie mesiace môjho života,“ priznal Zinčenko, cituje ho BBC. Medzi spoluhráčmi i trénermi jeveľmi obľúbený.

„Nespomínam si, že by som ho videl nahnevaného, lebo nehrá. Stále sa usmieva,“ chválil kouč City Pep Guardiola.

„Veľa rozpráva, motivuje nás. Je to líder, má na mužstvo veľký vplyv. Pripomína nám cenné detaily, ktoré si všimol v Anglicku,“ pridal sa reprezentačný kolega Mykola Matvojenko.

odkaz
euro 2020, odkaz

Začiatky v Moskve boli ťažké. Zinčenko o nich nerád rozpráva. Život v garáži bez práce a peňazí bol na hranici prežitia. Futbal s tridsaťročnými chlapci na betónovom ihrisku, kde praskajú kosti, taktiež…

Dnes dvadsaťštyriročný bek dúfal, že ich z biedy vytrhne futbal. A skúška v bohatom Rubine Kazaň. Lenže do celej situácie zasiahla politika.

„Olex bol skvelý, veľmi sme ho chceli. Kvôli sporom so Šachtarom to však nebolo možné. Býval v tréningovom centre, nemal plat. Chalani sa mu občas zložili, aby si mohol niečo v meste kúpiť,“ opísal kouč Rinat Biljaletdinov.

Zinčenka zachránila priemerná Ufa. Jej právnici sa položili do sporu so Šachtarom. Ten svoj supertalent po predčasnom ukončení zmluvy zažaloval, ale Arbitrážny súd (CAS) dal hráčovi za pravdu.

„Ostatné kluby sa tejto kauzy báli. My nie. Zaplatili sme súdne trovy, zariadili mu byt, kde býval s mamou a dali sme mu minimálnu mzdu,“ ozrejmil hovorca Ufy.

Pobozkal moderátorku

V malom ruskom klube to skúšal okrem futbalu aj s rapom. Na zelenom trávniku mu to však išlo omnoho lepšie.

Aj preto v osemnástich debutoval za ukrajinskú reprezentáciu. Jej funkcionári sa báli, že Zinčenkovi ponúknu ruský pas. Tak ho na tri minúty postavili na ihrisko.

„Nikdy by som ruské občianstvo neprijal,“ upokojoval situáciu.

V rodnej krajine ho však ja tak mali za vyvrheľa. Zdupkal do Ruska, hrá tamojšiu ligu a bude hrať za Ukrajinu? Neslýchané!

Zinčenko však svojou pracovitosťou, ktorá ho zdobila aj v utorok proti Švédom, zmenil svoj status na celebritu.

Podarilo sa mu to aj vďaka bozku na líce športovej reportérky Vlady Ščeglovovej pred dvomi rokmi.

Požiadal ju o ruku, čakajú prírastok do rodiny. Krásna blondínka a hviezda reprezentácie spoločne tvoria najsledovanejší pár v krajine.

„Jedno percento talentu, deväťdesiatdeväť tvrdej práce,“ prezradil svoj neľahký recept na úspech Zinčenko.

Ako bude jeho filmový príbeh pokračovať?

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #Oleksandr Zinčenko