Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odplata vo Wembley, Angličania vyradili rivala. Löw: Obrovské sklamanie

Futbalisti Anglicka sa stali predposledným štvrťfinalistom EURO 2020. V utorkovom osemfinálovom stretnutí zvíťazili v londýnskom Wembley nad Nemeckom 2:0. V boji o semifinále si zahrajú v sobotu 3. júla o 21.00 SELČ v Ríme s Ukrajinou, ktorá zdolala Švédsko.

29.06.2021 20:00 , aktualizované: 22:51
Anglicko, futbal Foto: ,
Veľká radosť anglických futbalistov po úvodnom góle do nemeckej siete.
debata (6)

Angličania rozhodli o triumfe v druhom polčase po góloch útočníkov Raheema Sterlinga a kapitána Harryho Kanea. Vo Wembley už napriek pandemickým opatreniam mohlo byť viac fanúšikov a na tribúny si ich našlo cestu 41 973.

Osemfinále

Londýn
Anglicko – Nemecko 2:0 (0:0)
Góly: 75. Sterling, 86. Kane, ŽK: Rice, Phillips, Maguire – Ginter, Gosens. Rozhodovali: Makkelie – Steegstra, de Vries (všetci Hol.), 41.973 divákov.
Anglicko: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier, Phillips, Rice (88. Henderson), Shaw – Saka (69. Grealish), Kane, Sterling
Nemecko: Neuer – Ginter (87. Emre Can), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Goretzka, Kroos, Gosens (87. Sane) – Havertz, Werner (68. Gnabry), Müller (90.+2 Musiala)

Obaja tréneri zvolili rozostavenie 3–4–3 a v prvom polčase to bola najmä taktická bitka. Nemci nepripustili úvodný domáci tlak a opticky vyzerali aktívnejší.

Angličania vsadili na centre, aj po štandardkách, ich súper sa pokúšal zaskočiť anglických stopérov prienikovými prihrávkami stredom ihriska.

V 8. minúte po jednej z nich zastavil Rice za cenu žltej karty Goretzku, ale z nemeckého priameho poku z dobrej pozície nezapršalo.

Domáci sa cez súpera prvýkrát presadili v 16. minúte, Sterlingovu technickú strelu spoza šestnástky Neuer efektnou robinzonádou zlikvidoval. Následne sa neujali ani hlavičkové pokusy domáceho stopéra Maguirea.

odkaz
euro 2020, odkaz

Po polhodine hry sa zrodila najväčšia šanca dovtedajšieho priebehu a vyprodukovali ju Nemci.

Havertz výborne vysunul kolmicou Wernera, ten však loptu pomedzi nohy brankára Pickforda do siete nedostal. Na konci prvého dejstva dvakrát zachránil v posledných chvíľach pred Kaneom Hummels.

Ako prví zahrozili v druhom dejstve Nemci, Havertzova bomba z voleja zvnútra šestnástky však išla do stredu brány a Pickford ju vyrazil nad. Obraz hry sa nemenil, hralo sa prevažne medzi šestnástkami a obaja súperi sa snažili najmä neurobiť zbytočnú chybu.

Prvý gól sa tak zrodil až v 75. minúte, keď kombinačnú akciu založil a aj úspešne zakončil Sterling.

Ten posunul loptu na stred na Kanea, cez Grealisha sa dostala na ľavé krídlo ku Shawovi, ktorého center medzi stopérov Sterling upratal za Neuera.

Nemci mohli vyrovnať v 81. minúte, práve po chybe autora gólu sa dostal po prihrávke od Havertza do brejku Müller, ale nájazd zakončil strelou tesne vedľa.

A pykali za to v 86. minúte, keď po ďalšej krídelnej akcii z ľavej strany a centri Graelisha poslal loptu hlavou do siete Kane.

V závere ešte dvakrát ohrozil domácu bránu Goretzka, ale neúspešne a tak produktívnejší domáci hráči slávili postup do elitnej osmičky turnaja.

Angličania sa postarali o odplatu za prehru s Nemeckom vo Wembley v semifinále ME 1996.

Joachim Löw, tréner Nemecka: „Je to obrovské sklamanie. Dúfali sme, že na tomto turnaji dosiahneme oveľa viac. Verili sme si aj pred týmto duelom. V takýchto zápasoch je dôležité, aby ste využili šance, ktorých nie je veľa. Werner a Müller nanešťastie neskórovali zo svojich príležitostí. Cítime sa zle, že sme vypadli.“

Gareth Southgate, tréner Anglicka: „Mám obrovskú radosť. Hráči boli zomknutí a rovnako tak aj fanúšikovia. Atmosféra vo Wembley bola skvelá. Je výborné, že sme dali našim fanúšikom ďalší deň, na ktorý budú môcť spomínať. Dúfam, že sa nám to podarí aj v zápase v Ríme.“

Raheem Sterling, autor gólu: „Vedeli sme, že proti veľmi dobrému tímu Nemecka musíme podať výborný výkon. A myslím si, že sa nám to dnes podarilo. Vieme, že len málo mužstiev vie odpovedať na veľkú intenzitu našej hry. Rice a Phillips v strede poľa odviedli skvelú prácu, bola to extratrieda, boli ako hladné zvieratá.“

Toni Kroos, stredopoliar Nemecka: „Je to veľmi, veľmi trpké. Neboli sme dostatočne efektívni a gól Sterlinga všetko zmenil. Dovtedy sme ešte hrali solídne. Prešli sme ťažkou základnou skupinou, sme sklamaní.“

(Zdroj: AFP, uefa.com):

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #nemeckí futbalisti #anglickí futbalisti