Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Moratovi sa vyhrážali smrťou, poistil postup. Skončí Modrič v reprezentácii?

Futbalisti Španielska ako prvý tím v histórii strelili päť gólov v dvoch zápasoch majstrovstiev Európy za sebou, napriek tomu museli o postup do štvrťfinále tuho bojovať.

29.06.2021 12:18
Álvaro Morata Foto: ,
Álvaro Morata po góle do siete Chorvátska.
debata

V pondelňajšom osemfinále (5:3 pp) najskôr darovali Chorvátom vedenie nevídaným vlastným gólom a v závere premrhali náskok 3:1, až v predĺžení strelil rozhodujúci zásah kritizovaný útočník Álvaro Morata.

Španieli v prvých dvadsiatich minútach kontrolovali hru a Morata nevyužil veľkú príležitosť na otvorenie skóre. Inkasovali však bez toho, aby ich súper vystrelil na bránku.

Stredopoliar Pedri, ktorý sa vo veku 18 rokov a 215 dní stal najmladším hráčom v play off záverečných turnajov ME, poslal dlhú a navyše skákajúcu malú domov. Brankár Unai Simon bol nepozorný, nevyšlo mu ležérne spracovanie a lopta zapadla do siete.

Do polčasu vyrovnal Pablo Sarabia a po zmene strán sa Španielsko ujalo dvojgólového vedenia zásluhou Cesara Azpilicuetu a Ferrana Torresa.

„Vatreni“ však ukázali svoju nezlomnosť, v 85. minúte znížil Mislav Oršič a v nadstavenom čase vyrovnal ďalší striedajúci hráč Mario Pašalič.

„Och, riadne sme si to odtrpeli. Na predchádzajúcich šampionátoch sa nám nepodarilo vyhrať duel vyraďovacej časti, no teraz sme to prelomili proti vicemajstrom sveta,“ povedal Azpilicueta, pre ktorého to bol premiérový reprezentačný gól v 27. vystúpení.

Za dramatickým úspechom nasmeroval Španielov v 100. minúte Morata, keď si pravačkou spracoval center a ľavačkou napálil loptu pod brvno. Mikel Oyarzabal pridal definitívnu poistku na 5:3.

odkaz
euro 2020, odkaz

"Bol to náročný súboj proti silnému tímu. Chorvátsko disponuje futbalistami svetovej úrovne, ale do štvrťfinále sme postúpili my. Nevzdali sme sa po vlastnom góle, ani keď súper vyrovnal na 3:3.

Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, sme však pripravení na takéto situácie. Tvrdo som drel celý zápas, takže ma teší, že som sa dočkal aj odmeny v podobe gólu," uviedol Morata pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA).

Dvadsaťosemročný útočník dosiahol svoj piaty gól na európskych šampionátoch a spoločne s Fernandom Torresom je už historicky najlepší strelec Španielska na finálových turnajoch ME.

Skóroval aj do siete Poľska, počas ME 2020 však už čelil kritike za nevyužité šance proti Švédsku i nepremenenú jedenástku so Slovenskom.

On a jeho rodina dokonca boli obeťami vyhrážok smrťou. Verejná mienka neotriasla dôverou trénera Luisa Enriqueho.

Unai Simón Čítajte viac Zápas turnaja odštartoval vlastenec. Chorváti končia po obrovskej bitke

"Nemyslím si, že niekde na svete je reprezentačný kouč, ktorý by ho neobdivoval. Dokáže byť rozdielovým hráčom. Vie brániť ako stopér, dominuje vo vzduchu a strieľa góly, je fyzicky silný.

Takéhoto útočníka by sme si mali vážiť, lebo je veľmi dôležitý pre národné mužstvo," zdôraznil Enrique a vyzval políciu, aby konala v súvislosti s vyhrážkami voči Moratovi.

Svoje šance mali aj Chorváti a ľutovali najmä tie v úvode predĺženia za nerozhodného stavu, predovšetkým príležitosť Andreja Kramariča, ktorú chytil Simon.

Na postup im nestačili heroický výkon ani ďalšie špičkové predstavenie kapitána Luku Modriča, ktorý počas celého zápasu obhospodaroval obrovskú časť ihriska.

"Na začiatku predĺženia sme ich mali na lopate, ale nezužitkovali sme ani jednu z dvoch vyložených možností.

Tým sa duel otočil a už nám nezostali sily na ďalší zvrat," povedal Modrič pre HRT a rovnaký pohľad na stretnutie mal aj tréner Zlatko Dalič:

Rumunsko šport futbal ME2020 osemfinále Francúzsko Švajčiar Čítajte viac Kouč komentoval Mbappého zlyhanie. Pri prekvapení sa opäť skloňovala Coca-Cola

„Myslím si, že rozhodujúcim okamihom bola naša nepremenená šanca za stavu 3:3 v predĺžení. Ak by sme skórovali, vyvíjalo by sa to úplne ináč.“

Modrič necháva svoju budúcnosť v národnom tíme otvorenú. Tridsaťpäťročný stredopoliar Realu Madrid bol sklamaný a nechcel sa vyjadrovať k potenciálnemu koncu v reprezentácii.

Chorvátov na jeseň čaká pokračovanie kvalifikácie MS 2022, keď v H-skupine figurujú spoločne so Slovákmi. Po troch zápasoch sú na čele tabuľky o skóre pred Rusmi.

„Uvidíme, čo bude. Musím si oddýchnuť a všetko premyslieť. Teraz je čas hodiť za hlavu EURO,“ citovala agentúra DPA 141-násobného chorvátskeho reprezentanta.

„La Furia Roja“ sa po druhom gólovo najbohatšom zápase v dejinách ME (v semifinále ME 1960 Juhoslávia zdolala Francúzsko 5:4) prebojovala do štvrťfinále.

V ňom si v piatok o 18.00 SELČ v Petrohrade zmeria sily so Švajčiarskom, ktoré v jedenástkovom rozstrele vyradilo úradujúcich majstrov sveta z Francúzska.

Chorvátsko pri dvoch z predchádzajúcich troch prehier v play off ME nestačilo na neskorších šampiónov, v roku 1996 na Nemecko a pred piatimi rokmi na Portugalsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #španielski futbalisti #Luka Modrič #Álvaro Morata #chorvátski futbalisti