Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dajte si rúško dole. V Budapešti je prevaha oranžovej, bude sa opäť riešiť dúha?

Sú na prahu veľkého úspechu, ktorý sa neopakuje každý deň, majú to len pár sto kilometrov od domova, ale v hľadisku nebudú mať prevahu.

27.06.2021 12:24
Maďarsko, futbal Foto: ,
Fanúšikovia pred arénou Ferenca Puskása.
debata (7)

Podľa všetkého sa zdá, že na večernom osemfinále medzi Českom a Holandskom bude dominovať oranžová.

„Ak by ste od rána čakali v uliciach Budapešti, dejisko osemfinále futbalových majstrovstiev Európy, záplavu slovenských fanúšikov, zmýlili by ste sa. Maďarská metropola sa od soboty na prvý dobrou farbí skôr do oranžova, hoci to majú Holanďania z domova podstatne ďalej,“ takto začal správu o atmosfére v maďarskej metropole novinár z portálu iDNES.cz.

Budapešť sa v nedeľu s európskym šampionátom rozlúči. Odohrá sa tam štvrtý a posledný zápas v novej aréne Ferenca Puskása.

V uplynulých dňoch sa síce špekulovalo o tom, že by štadión, ktorý nesie meno najslávnejšieho futbalistu maďarskej histórie, na poslednú chvíľu zorganizoval aj záverečné boje – vrátane finále – to však už asi neplatí.

„No covid here,“ takto vraj vítajú novinárov z celého sveta pred vstupom do tlačovej miestnosti. Vyzývajú ich, aby si pokojne dali rúško alebo respirátor dole.

Atmosféra v Budapešti počas zápasu s Francúzskom Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Atmosféra v Budapešti na zápase Maďarsko -...

Maďarsko ako jediné povolilo využívať plnú kapacitu svojho štadióna, v iných dejiskách Eura to tak nebolo. Očakáva sa, že aj večer bude vypredané.

Vo vzduchu visia obavy z možnej nevraživosti na tribúnach. Holanďania sa obávajú, že ich maďarskí fanúšikovia vypískajú pri kľačaní. Prípadne za to, že sa ohradzujú proti maďarskému postoju voči komunite LGBTI.

Holandský kapitán Georginio Wijnaldum bude mať dúhovú pásku počas zápasu a rázne upozorňuje, že ak fanúšikovia zopakujú rasistické či homofóbne urážky, oranjes sú pripravení odísť z ihriska – hoci aj počas zápasu.

Ide o reakciu na kontroverzný maďarský zákon, ktorý zakazuje propagáciu homosexuality.

„Nie je to gesto smerované len proti Maďarsku. Páska v dúhových farbách znamená podporu rôznorodosti. Každý má právo na lásku, každý má právo byť tým, kým chce,“ tvrdí kapitán Holandska.

Pochopiteľne, my vám aj tento duel prinesieme ONLINE.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Euro 2020 #českí futbalisti #holandskí futbalisti