Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sevilla svojim neverí. A triumf nad Slovákmi neberie vážne

V čarovnom a horúcom srdci Andalúzie cítiť na každom kroku, že mesto sa stalo na poslednú chvíľu náhradníkom na Eure 2020.

26.06.2021 09:02
Španielsko futbal ME2020 E Švédsko fanúšik Foto: ,
Fanúšikovia Španielska na tribúne pred zápasom E-skupiny Španielsko - Švédsko na ME 2020 v Seville.
debata

Nijaké pútače či futbalová atmosféra typická na minulých šampionátoch v dejiskách stretnutí. V meste si dokonca nekúpite ani suvenír šampionátu.

S päťkrát väčším Petrohradom, kde strávili slovenskí futbalisti najviac času, sa to nedá porovnať.

odkaz
euro 2020, odkaz

Sevilla zaskočila za Bilbao, kde nevedeli organizátori garantovať divákov v hľadisku. Ani v najmenšom nemožno pochybovať, že Sevilla, kde sa zrodil vášnivý tanec flamengo, nie je aj futbalovým mestom.

Má hneď dva slávne a historicky významné kluby Betis i FC, ktorý z posledných ôsmich ročníkov štyri razy triumfoval v Európskej lige, naposledy pred rokom.

Ak sa práve v ten deň nehrá na Estadio La Cartuja zápas, na futbalových fanúšikov narazíte iba sporadicky. V starom meste a v jeho malebných uličkách s významnými historickými budovami a pamiatkami vládne už pokojná dovolenková atmosféra.

Španielsko SR futbal ME2020 E Skupina Čítajte viac NÁZOR: Prečo Slováci zlyhali

Mesto ožíva až navečer, keď poľavia vysoké horúčavy a kaviarničky a reštaurácie sa zapĺňajú návštevníkmi. Hoci sa im nedýcha ľahko, nosia rúška aj vonku. Španieli túto povinnosť poctivo dodržiavajú.

Slovenskí futbalisti nebudú mať na jedno z najkrajších španielskych miest najlepšie spomienky. Utŕžili tu najkrutejšiu prehru v ére samostatnosti.

Španieli sa v dvoch zápasoch so Švédskom a s Poľskom najskôr trápili a potom zľahka sfúkli Slovákov ako biele čiastočky na odkvitnutej púpave, ktoré sa rozletia na všetky strany.

Mnohí domáci fanúšikovia La Furia Roja, ako nazývajú španielsky národný tím, ani po tomto triumfe príliš neveria.

A príliš nedôverujú ani trénerovi Luisovi Enriquemu. Nevedia mu zabudnúť, že na poslednú chvíľu vyšupol z nominácie ikonu Sergia Ramosa.

Ten vyrastal práve v Seville, kde najskôr túžil byť známym toreádorom a presláviť sa na Plaza de Toros de Sevilla, čo je chýrna býčia aréna s krásnou barokovou fasádou, najvýznamnejšia v Španielsku, ležiaca priamo v centre mesta.

tarkovič me futbal Čítajte viac Tarkovič označil za top problém útok. Svoju budúcnosť nekomentoval

Neskôr ako úspešný stopér a kapitán Realu Madrid krotil na trávniku najväčšie hviezdy svetového futbalu.

„V nominácii mal určite byť,“ rozvášni sa António, ktorý má v početnej skupine fanúšikov hlavné slovo. Boli aj na zápase so Slovákmi a napodiv ani domáca exhibícia ich nepresvedčila.

„Slováci hrali slabo, nepreverili nás. A dva predchádzajúce súboje boli bieda. V Seville sa nenájde veľa ľudí, ktorí veria, že Španieli dosiahnu na tomto turnaji dobrý výsledok. Teraz hráme s Chorvátmi a mám obavy, že to bude náš posledný zápas na tohtoročnom Eure.“

Na tento zápas sa so svojimi priateľmi nechystá. Španieli prvý raz vytiahnu päty z domu. Po troch sevillských súbojoch sa predstavia v Kodani.

„Pôjdeme zajtra na Belgicko – Portugalsko, na to sa tešíme. Momentálne majú vyšší kurz Belgičania, ale mám tušenie, že Portugalsko ich môže prekvapiť.“

V sobotu sa Sevilla opäť nadýchne aspoň na chvíľu futbalovou atmosférou. Poslednýkrát v tomto turnaji. Jej úloha náhradníka sa končí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #sevilla #ME 2020 vo futbale #Euro 2020